Linkuri accesibilitate

În esență... | Victor Parlicov: o parte „semnificativă” din datoriile la gaz s-au format urmare a creditării Moldovagaz de către Gazprom


Victor Parlicov, ministrul Energiei.
Victor Parlicov, ministrul Energiei.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat la Europa Liberă că, potrivit auditului, o parte „semnificativă” din datoriile Moldovagaz față de Gazprom s-a acumulat din motiv că gigantul rus a acoperit niște cheltuieli ale companiei de la Chișinău considerate inacceptabile de către ANRE. Costul final al raportului de audit a ajuns de la 800 de mii la 1 milion 150 de mii de euro.

Vorbind în podcastul Europei Libere „În esență...”, ministrul Energiei a spus că raportul de audit va fi transmis, în scurt timp, concernului rus Gazprom împreună cu un proiect de acord privind reglementarea datoriilor istorice în valoare de peste 720 de milioane de dolari.

Parlicov a evitat să numească cifre exacte din raportul pe care l-a consultat, făcând trimitere la clauzele agreate de părți. Totuși, ministrul a spus că „o parte din datorie, una semnificativă, a fost acumulată pentru că, de fapt, întreprinderea [Moldovagaz] s-a creditat de la Gazprom, pentru a acoperi niște cheltuieli [nejustificate], care nu au fost acceptate [de ANRE].”

Ministrul a mai spus că sunt și datorii care nu au fost confirmate prin acte.

„Auditorii independenți au făcut o evaluare, o estimare a sumei pe care conducerea Moldovagaz a cheltuit-o «imprudent», fără a fi inclusă, fără a fi acceptată în tarif de către reglementator”, a mai spus în podcast ministrul Energiei.

Victor Parlicov a precizat că, după ce va fi transmis Gazprom-ului, raportul de audit va fi publicat, astfel încât opinia publică să-l poată consulta.

Ministrul Energiei a mai spus că fondurile cheltuite pentru efectuarea raportului de audit de către cele două companii – Wikborg Rein Advokatfirma AS (Norvegia) și Forensic Risk Alliance & Co (Marea Britanie) – s-au justificat pe deplin. Parlicov a precizat că de la suma inițială de 800.000 de lei, convenită inițial de Agenția Proprietății Publice cu cele două companii, contractul a fost modificat pe parcurs, astfel că suma finală a ajuns la 1 milion 150 mii de euro.

Întrebat cum califică relațiile R. Moldova cu Gazprom, Victor Parlicov a menționat că acestea sunt „pe pauză” și că, de când a fost numit ministru, nu a avut nici o discuție cu responsabili ai concernului rus. Mai întâi, spune ministrul Energiei, trebuie să avem un „subiect de discuție”, iar acesta va apărea după ce Gazprom va primi rezultatele auditului și proiectul acordului de reglementare a datoriilor.

Victor Parlicov a admis că relațiile cu Gazprom vor fi clarificate până în septembrie-octombrie.

Alte chestiuni abordate în podcast:

  • Cifrele din studiul „Moldovagaz vs. Gazprom: cine de fapt are datorii?” (2020) versus raportul de audit (2023);
  • Ce a reușit să facă ministrul Parlicov în jumătate de an de când a fost numit în post?
  • Ce a câștigat R. Moldova de pe urma reorientării energetice de la Est la Vest?
  • Când R. Moldova ar putea iniția participația sa în proiectul nuclear de la Cernavodă și cine a invitat-o în acest proiect?
  • Cât se va mai păstra status quo-ul: gaz „gratuit” pentru Transnistria și energie electrică mai ieftină pentru malul drept?
  • În ce condiții s-ar crea noi condiții pentru o nouă scădere a tarifului la curent?
  • Când vor fi instalați primii piloni pe linia Isaccea-Vulcănești-Chișinău? Alte două linii de interconexiune energetică cu România/UE urmează să înceapă.
  • Când OPCOM-ul român își deschide filială la Chișinău și ce va da asta R. Moldova?
  • Ce volum de gaze naturale are de gând să cumpere R. Moldova pentru viitorul sezon rece? Ar putea să se aștepte cetățenii la o scădere a tarifului la gaze?
  • Cum văd autoritățile de la Chișinău viitorul Moldovagaz, compania fiică a Gazprom-ului? Este tentat statul să preia controlul de la concernul rus?
  • Ce se va întâmpla în cazul izolării energetice a regiunii transnistrene și cât ar costa „absorbția” ei?
  • În ce proiecte energetice va fi investit grantul american de 220 de milioane de dolari? Care vor fi proiectele cele mai importante pe segmentul energiei regenerabile?
  • Ce costuri a avut de suportat R. Moldova și partenerii ei în efortul desprinderii sale de dependența energetică rusă?
Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG