Linkuri accesibilitate

R. Moldova vrea să investească în Centrala de la Cernavodă și să importe energie nucleară din România


În prezent, funcționează unitățile 1 și 2 de la Centrala nuclear-electrică de la Cernavodă, care asigură 18% din consumul de energie din România.
În prezent, funcționează unitățile 1 și 2 de la Centrala nuclear-electrică de la Cernavodă, care asigură 18% din consumul de energie din România.

Autoritățile de la Chișinău anunță că examinează posibilitatea ca R. Moldova să investească în Centrala nuclear-electrică de la Cernavodă, din România, pentru a putea importa energie din unitățile 3 și 4 ale acesteia, care urmează să fie date în exploatare.

Compania de stat „Energocom” și societatea națională din România „Nuclearelectrica” au semnat, pe 18 iulie, un memorandum de înțelegere pentru a vedea care sunt opțiunile ca R. Moldova să primească energie nucleară de la unitățile 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, care urmează să fie puse în funcțiune în următorii ani.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, care a fost prezent la eveniment, a precizat că, în contextul în care R. Moldova vrea să atingă nivelul zero de emisii de carbon până în 2050, este necesar ca în mixul energetic să fie energie nucleară, care este mai sigură și mai curată.

„R. Moldova nu are capacitatea să dezvolte propriile proiecte de generare nucleară, dar poate beneficia de relațiile speciale cu România și de faptul că România intenționează să crească volumul energiei nucleare produse. Anume în acest context, examinăm posibilitatea ca R. Moldova să participe în calitate de co-investitor, ca să ne asigurăm pe viitor cu energie sigură, durabilă și la prețuri competitive”, a spus Parlicov, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.

Omologul său de la București, Sebastian Burduja, a menționat că „planurile de investiții la unitățile 3 și 4 sunt unul dintre proiectele pe care România și R. Moldova le pot face împreună”.

„Unitățile 3 și 4 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă vor fi un pilon pentru sectorul energetic atât al României, cât si al Republicii Moldova, precum și pentru decarbonizarea țărilor”, a declarat directorul general Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță.

În prezent, funcționează unitățile 1 și 2 de la Centrala nuclear-electrică de la Cernavodă, care asigură 18% din consumul de energie din România. Potrivit Nuclearelectrica, unitățile 3 și 4, care se află în conservare încă din 1992, vor fi date în exploatare după investiții estimate la 7 miliarde de euro, în 2030 și, respectiv, în 2031.

„În 2031, România va avea o capacitate instalată de energie nucleară de 3.262 MW, rezultată din exploatarea unităților 1 și 2, din exploatarea unităților 3 și 4 de la Cernavodă și din exploatarea reactoarelor modulare mici, ceea ce reprezintă aproximativ 33% din cota de piață și aproximativ 66% din totalul energiei curate produse în România. Împreună cu Energocom, putem identifica, din timp, soluții eficiente de sprijin, cu scopul comun de a atinge securitatea energetică, independența energetică și protecția consumatorilor din R. Moldova”, a mai spus Ghiță.

Energocom a cumpărat energie electrică de la Nuclearelectrica în perioada octombrie 2022 - aprilie 2023.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG