Linkuri accesibilitate

Transnistria ar putea rămâne fără gaz rusesc în 2024. Expert: „Chișinăul trebuie să fie gata de reintegrare” 


Gazprom și R. Moldova sunt legate printr-un contract semnat în 2021.
Gazprom și R. Moldova sunt legate printr-un contract semnat în 2021.

Tranzitul gazelor rusești prin Ucraina ar putea fi stopat în 2024, când expiră contractul cu Gazprom, spune ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, într-un interviu pentru Financial Times. Asta ar lăsa Transnistria fără gaze gratuite de la Gazprom.  

Expertul în energetică Sergiu Tofilat a explicat Europei Libere că R. Moldova trebuie să se pregătească de o eventuală deconectare a regiunii transnistrene de la gazele rusești și de posibilitatea de a porni procesul de reintegrare a țării.

La modul tehnic, dacă malul stâng al Nistrului ar rămâne fără gaze din Rusia, Chișinăul ar putea livra și în continuare gaze rusești spre Transnistria prin „Fluxul turcesc”, la care R. Moldova se poate conecta în 2025, spune fostul consilier prezidențial în domeniul energetic.

Autoritățile constituționale de la Chișinău pot renunța la această idee și pot rezilia contractul cu Gazprom, spune Tofilat, însă asta ar provoca o criză umanitară în regiunea transnistreană și ar crea probleme pentru dreapta Nistrului.

Chiar dacă R. Moldova nu mai depinde de gazele rusești și, din decembrie 2022, importă gaze din România, prin gazoductul Iași-Ungheni, malul drept depinde în totalitate de rețelele electrice din stânga Nistrului și importă aproximativ 80% din curentul consumat de la Centrala de la Cuciurgan, din regiunea nerecunoscută.

„De aceea noi trebuie să ne pregătim pentru un astfel de scenariu”, precizează expertul, adăugând că în acest caz se pot crea condiții necesare pentru soluționarea conflictului transnistrean și pentru reintegrarea țării.


„În primul rând, trebuie să vedem când va fi finalizată construcția liniei electrice Isaccea-Vulcănești-Chișinău, ca să nu depindem de butonul din Transnistria”, explică expertul.

Această linie ar urma să devină funcțională în 2025, prognozează Chișinăul, și ar face ca energia electrică importată din România să nu treacă prin regiunea din stânga Nistrului, necontrolată de autoritățile constituționale din dreapta.

„Fără livrările de gaze rusești, Transnistria ar intra în faliment în câteva luni și s-ar crea o criză umanitară. Aceasta este problema pe care trebuie să o rezolve Chișinăul”, spune Tofilat.

Rusia putea sista livrările încă din mai 2022

Gazprom și R. Moldova sunt legate printr-un contract semnat în 2021. Patru clauze prevăd condițiile în care Gazprom poate rezilia acest contract. Două din acestea se referă la un audit al datoriilor Moldovagaz și la un acord de achitare a acestor datorii. Chișinăul speră să primească rezultatele auditului la sfârșitul lunii curente.

„Noi [R. Moldova] am încălcat cu succes toate aceste puncte și, din punct de vedere juridic, începând cu luna mai 2022, Gazprom are tot dreptul să rezilieze acest contract și să sisteze livrările”, spune fostul consilier prezidențial.

Tofilat consideră că Moscova își dorea, în toamna anului trecut, să paseze responsabilitatea pe Chișinău, când a redus volumul gazelor livrate cu peste 50% din cele contractate.

„Putin a vrut ca Chișinăul să sisteze livrările spre Transnistria, care nu achită pentru aceste gaze și să arunce vina pe autoritățile moldovenești. Chișinăul a întors acest șantaj împotriva lui, i-a dat gaz Transnistriei în schimbul energiei electrice mai ieftine”, explică Tofilat.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG