Linkuri accesibilitate

Gazul s-a ieftinit cu 11 lei. ANRE a aprobat tarife mai mici  


Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat tarife mai mici la gazele naturale. Astfel, consumatorii casnici vor achita 18 lei și 6 bani (cu TVA inclus) pentru un metru cub de gaze naturale, cu 38% mai puțin decât în prezent.

„ANRE a constatat existența unor factori obiectivi ce condiționează revizuirea prețului, prioritară fiind reducerea costului mediu anual de procurare a gazului”, se arată în decizia agenției.

Potrivit ANRE, prețul mediu anual de procurare a gazelor naturale s-a redus de la 927 la 750 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar cursul mediu anual de schimb valutar prognozat pentru anul 2023 a scăzut de la 19,32 la 18,99 lei pentru un dolar american.

Modificarea prețului mediu anual de achiziție a permis recuperarea devierilor tarifare din perioada precedentă și micșorarea tarifelor.

Hotărârea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

La începutul acestei săptămâni, Moldovagaz a solicitat ANRE să aprobe un tarif mediu mai mic al gazelor naturale. Pentru consumatorii casnici, tariful solicitat era de 18,45 de lei pentru un metru cub de gaze naturale, față de 29,27 de lei cât este în prezent.

Compania și-a argumentat solicitarea prin faptul că au scăzut semnificativ prețurile la gazele naturale achiziționate de furnizorul de stat Energocom de pe piețele internaționale.

Pe 2 iunie, Energocom a prezentat companiei Moldovagaz prognoza prețurilor de achiziție a gazelor naturale până la sfârșitul anului curent, iar cifrele sunt mai mici decât prețurile la care planifică să vândă gaze naturale concernul rus Gazprom.

Recent, Comisia pentru Situații Excepționale a emis o dispoziție conform căreia ANRE va putea examina și aproba mai ușor tarifele la gazele naturale.

XS
SM
MD
LG