Linkuri accesibilitate

Serebrian, după discuțiile de la Tiraspol: „Vrem să creștem cheltuielile pentru cetățeanul nostru din stânga Nistrului”


Imagine de la prima ședință de lucru din acest an a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, sediul OSCE a R. Moldova la Tiraspol, 16 ianuarie 2024.
Imagine de la prima ședință de lucru din acest an a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, sediul OSCE a R. Moldova la Tiraspol, 16 ianuarie 2024.

După primele negocieri din acest an, vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a spus că autoritățile de la Chișinău nu vor renunța la taxele vamale pentru companiile din stânga Nistrului și a explicat unde vor merge banii. Tiraspolul, însă, a renunțat la măsurile de răspuns.

„Cel puțin pe domeniul școlilor avem promisiunea Tiraspolului că funcționarea lor nu va fi periclitată”, a spus Serebrian la un briefing, a doua zi după întâlnirea de la Tiraspol cu negociatorul din partea regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev.

În primele săptămâni ale anului, presa din stânga Nistrului sugera că administrația de la Tiraspol ar putea adopta măsuri ce ar afecta cele opt școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Subiectul, însă, a fost închis, a dat asigurări negociatorul de la Chișinău.

Nu vor fi create probleme nici pentru fermierii moldoveni din raionul Dubăsari care au terenuri agricole după traseul Tiraspol – Camenca. Pe 9 ianuarie, așa-zisul guvern al regiunii a declarat că îi va obliga să achite taxe în bugetul transnistrean.

Vicepremierul a mai spus că în noul Codul Vamal nu a fost inclusă „o prevedere expres pentru regiunea transnistreană”, singura intenție fiind de a pune în condiții egale toți antreprenorii.

„Interesul nostru nu este asfixierea întreprinderilor din stânga Nistrului. Vrem ca ele să funcționeze normal, în conformitate cu legislația Republicii Moldova și în același câmp concurențial”, a explicat Serebrian.

Cum vor fi folosiți banii din taxele vamale

Presa și reprezentanții administrației de la Tiraspol au întrebat, spune Serebrian, ce se va întâmpla cu taxele vamale pe care le vor achita de acum încolo agenții economici din stânga Nistrului în bugetul de stat al Republicii Moldova.

Vicepremierul a explicat că, anul trecut, circa 50.000 de cetățeni moldoveni din regiunea transnistreană au beneficiat de servicii medicale pe partea dreaptă a Nistrului. În plus, mulți copii și tineri își fac studiile pe malul drept.

„Dacă ar fi să contabilizăm volumul cheltuielilor din bugetul de stat pentru cetățenii din stânga Nistrului, am egala sau am depăși suma care este prelevată din taxele vamale. Fără îndoială, acești bani se întorc în regiune. Se întorc altfel – în burse, servicii medicale, pensii – și interesul nostru este să creștem aceste cheltuieli pentru cetățeanul nostru din stânga Nistrului”, a răspuns Serebrian.

Potrivit vicepremierului, în următoarele săptămâni, Biroul politici de reintegrare, pe care-l conduce, va avea discuții cu oamenii de afaceri din regiunea transnistreană, ca să le explice cum funcționează noul Cod Vamal și cum pot beneficia de anumite scutiri, atunci când exportă sau importă în/din țări cu care R. Moldova are semnate acorduri de liber schimb.

Între timp, Serviciul Vamal a anunțat că toți agenții economici din regiunea transnistreană s-au conformat noilor cerințe și nu au apărut probleme serioase privind partea logistică.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG