Your browser doesn’t support HTML5
Rusia, potrivit comentatorului, folosește două căi de atac, atunci când declară că în R. Moldova ar staționa avioane F16, pe care Ucraina le folosește în lupte împotriva agresiunii Moscovei. Una țintește în electorat, iar alta – în opinia publică internațională, consideră el.
„Această opinie publică internațională este pregătită pentru posibilitatea unui eventual atac, pentru o eventuală lovitură cu un Iskander sau cu altceva asupra teritoriului R. Moldova. Aici, într-un fel, li se spune și cetățenilor moldoveni că R. Moldova se implică în războiul dintre Ucraina și Rusia. Asta, iată, face parte din mesageria de destabilizare, de fapt”, apreciază Nicolae Negru.
Pentru că Federația Rusă folosește acum „un compot” de amenințări directe asupra R. Moldova, mult mai „primejdioase” decât altă dată, comentatorul crede că autoritățile și instituțiile responsabile de securitatea statului au obligația să le ia mult mai în serios.
„E un meniu de amenințări foarte larg, nu numai legat de aceste avioane, și desigur că se impun măsurile necesare, iar măsurile necesare țin de comunicare. Cetățenii trebuie să fie convinși că nu există avioane F-16 pe teritoriul Republicii Moldova, ca efectul acestui mesaj al Rusiei să fie redus la zero”, a mai afirmat Nicolae Negru.
Referindu-se la modul în care Ministerul de Externe de la Chișinău a combătut falsul Rusiei, precum că pe teritoriul R. Moldova s-ar afla avioane F16 destinate Kievului, analistul Igor Boțan, cel de-al doilea invitat permanent al podcastului, a calificat mesajul drept „unul elegant, cald și pertinent”. Totuși, crede el, diplomația moldovenească ar fi putut să răspundă la fel, dar în mod adecvat, exact cum procedează de fiecare dată Moscova.
„Autoritățile de la Chișinău ar fi trebuit să răspundă în oglindă și să invite ambasadorul Federației Ruse pentru a afla dacă Rusia respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, iar în funcție de răspuns să întrebe de ce Rusia nu își retrage prezența militară din Transnistria, dacă respectă neutralitatea Republicii Moldova”, a adăugat analistul politic.
Răspunsul „elegant” al Ministerului de Externe, a remarcat în continuare Nicolae Negru, este potrivit, totuși, atunci când „ai sta la o masă cu un om civilizat. El ar aprecia, dar vis-a-vis de noi se află un agresor. Nu e cineva care să aprecieze, să zicem așa, elocința sau talentul oratoric”.
Ministerul rus de Externe l-a convocat zilele trecute pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei R. Moldova la Moscova pentru explicații privind o „informațiile” despre „găzduirea” avioanelor F16 pe teritoriul R. Moldova. Informațiile, pe care Ministerul moldovean de Externe le-a calificat drept falsuri evidente, au fost răspândite de surse media oficiale ale Kremlinului și pro-ruse de la Chișinău. În replică, MAE de la 2 Chișinău i-a solicitat MID-ului rusesc „să se informeze despre Moldova din surse oficiale”.
Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 15 august:
- Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) s-a desprins de blocul politic „Împreună” și merge în alegeri cu propriul candidat la prezidențiale.
- Deputata Marina Tauber, apropiată oligarhului fugar Ilan Șor și cercetată în mai multe cauze penale, are în continuare interdicție de a părăsi R. Moldova, inclusiv după ce deputați ai Dumei au cerut să i se permită să viziteze Rusia.
- Comisia pentru Situații Excepționale a declarat stare de alertă timpurie pe piața gazelor naturale, după ce forțele militare ucrainene au avansat în Sudja din regiunea rusă Kursk, unde se află o stație de pompare a gazelor pentru unii consumatori europeni, dar și pentru regiunea transnistreană.
- Conducerea Inspectoratului General pentru Migrație a fost demisă, după ancheta internă privind neregulile în dosarul de solicitare de azil de către cetățeanul turc asasinat luna trecută la Chișinău.
Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.
Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube.
Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te