Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | Miza „ascunsă” a blocului politic pro-rus „Victorie-Pobeda” și refuzul CEC de a-l înregistra ca bloc electoral


Vasile Bolea, candidatul desemnat pentru prezidențialele din toamnă de blocul neînregistrat de CEC - „Victorie-Pobeda”, împreună cu Marina Tauber, șefă a staff-ului de campanie a formațiunii.
Vasile Bolea, candidatul desemnat pentru prezidențialele din toamnă de blocul neînregistrat de CEC - „Victorie-Pobeda”, împreună cu Marina Tauber, șefă a staff-ului de campanie a formațiunii.

Reprezentanții Blocului politic „Victorie-Pobeda”, creat de oligarhul fugar Ilan Șor, ar fi admis în mod conștient nereguli în procesul de înregistrare pentru electorala din toamnă pentru a avea temei „să se victimizeze”, după cum afirmă în podcastul „Dincolo de știri”, analistul politic Igor Boțan.

Miza „ascunsă” a blocului politic pro-rus „Victorie-Pobeda” și refuzul CEC de a-l înregistra ca bloc electoral
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:49:32 0:00

Acest statut de victimă le-ar permite reprezentanților formațiunii să înceapă „în avans” o campanie îndreptată împotriva Comisiei Electorale Centrale și a Guvernului, sub pretextul că aceste instituții i-ar împiedica să participe la scrutinul electoral din toamnă, când va avea loc referendumul constituțional privind aderarea R.Moldova la Uniunea Europeană și alegerea unui nou președinte al țării, consideră Igor Boțan.

„Am văzut deja reacții ale celor de la fostul partid Șor, deputați, care deja se adresează către OSCE să ia atitudine față de ceea ce a făcut Comisia Electorală Centrală”, a remarcat analistul.

Potrivit lui Igor Boțan, blocul lui Șor a admis iregularități ale articolului 64 din Codul Electoral și a încălcat regulamentul Comisiei Electorale Centrale privind înregistrarea candidaților, care conține și un compartiment special dedicat înregistrării blocurilor electorale.

În susținerea argumentelor lui Igor Boțan, cel de-al doilea invitat permanent al podcastului, analistul politic Nicolae Negru afirmă că CEC a propus formațiunii pro-ruse să înlăture deficiențele constatate pentru a putea fi înregistrată ca bloc electoral și pentru a putea participa astfel la cele două scrutine din 20 octombrie.

Argumentele Comisiei Electorale Centrale, care a refuzat înregistrarea blocului electoral, „stau în picioare”, consideră comentatorul, întrucât formațiunea nu a prezentat mai multe informații legate de persoanele care o vor conduce și nu este clar de unde vin resursele de finanțare pentru activitatea acesteia, deși autoritatea electorală a insistat în acest sens.

„CEC le-a propus să înlăture anumite deficiențe în documentația pe care au prezentat-o, iar ei au refuzat, ei nu au recunoscut că astea ar fi deficiențe și că ar trebui să le corecteze”, a menționat Nicolae Negru.

Comentatorul s-a arătat convins că și această acțiune face parte din războiul hibrid pe care-l duce Federația Rusă cu Republica Moldova și că scopul acestei formațiuni nu este să câștige alegerile.

„Face parte din război hibrid și pentru ei nu e important câștigul, dar participarea e importantă, destabilizarea. Asta e interesant, fiindcă nu vedem cum ar câștiga Vasile Bolea sau oricine de la ei mandatul de președinte. Ei vor acționa în continuare în contrasens cu legea și vor folosi mijloace financiare în mod ilegal”, a spus Nicolae Negru.

Lucrurile ar urma să se limpezească în cel mult o săptămână, când Curtea de Apel Chișinău, unde au promis să conteste decizia CEC reprezentanții „Victorie-Pobeda”, va spune cine a avut dreptate și dacă există sau nu temei ca blocul electoral să fie înregistrat, au precizat analiștii. Potrivit legislației, blocurile electorale se pot înregistra la CEC până în preajma începerii înregistrării concurenților electorali.

Dacă însă „evacuarea” din cursa electorală a formațiunilor lui Șor va rămâne în vigoare, membrii acestora vor continua – cum consideră cei doi comentatori – să atace guvernarea la fel de virulent, iar o parte din electoratul ademenit „în această rețea” va alege tot un candidat pro-rus și se va pronunța împotriva integrării europene a R.Moldova.

Pe 7 august, Comisia Electorală Centrală a respins cererea blocului politic „Victorie-Pobeda”, format din partide afiliate oligarhului fugar Ilan Șor, de înregistrare în calitate de bloc electoral. Comisia a avut pretenții la denumirea blocului electoral, afirmând că seamănă cu cea a unui partid deja înregistrat, care va face parte din blocul electoral propriu-zis, lucru ce contravine legii. Un alt motiv invocat de autoritatea electorală ține de proveniența banilor destinați finanțării blocului și numirea deputatei Marina Tauber în calitate de secretar al blocului. Comisia a precizat că ea este afiliată unei persoane condamnate la pușcărie pentru delapidări de fonduri în proporții deosebit de mari.

Invitații permanenți ai podcastului „Dincolo de știri”, Igor Boțan (stânga), Nicolae Negru (dreapta), alături de realizatoarea Elena Cioina.
Invitații permanenți ai podcastului „Dincolo de știri”, Igor Boțan (stânga), Nicolae Negru (dreapta), alături de realizatoarea Elena Cioina.

Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 8 august:

  • Partidele din opoziția declarată pro-europeană care au format Blocul politic „Împreună” și-au identificat candidatul pentru prezidențiale.
  • Conturile bancare și activele a 11 persoane, între care oligarhi fugari, au fost blocate de către autoritățile de la Chișinău.
  • Fostul politician Iurie Roșca a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență în perioada când deținea funcția de vicepremier al Republicii Moldova.
  • Igor Dodon, liderul socialiștilor, vrea legea rusească a „agentului străin” și pentru Republica Moldova, după modelul Georgiei.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG