Țările baltice au semnat o declarație de sprijin a integrării R. Moldova în UE

De la stânga la dreapta: Edgars Rinkēvičs (Letonia), Gitanas Nausėda (Lituania) Dorin Recean (R. Moldova) și Alar Karis (Estonia), după semnarea declarației de sprijinire a integrării Moldovei în UE.

Estonia, Letonia și Lituania au semnat o declarație de sprijin a integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, în cadrul vizitei președinților celor trei state baltice la Chișinău, cu prilejul Zilei Independenței a R. Moldova, pe 27 august.

Alar Karis (Estonia), Edgars Rinkēvičs (Letonia) și Gitanas Nausėda (Lituania) au încurajat cetățenii moldoveni să fie fermi în parcursul european al Moldovei, dând ca exemplu propriile lor state.

Președintele Alar Karis a spus că, astăzi, Republica Moldova se află la o răscruce similară cu cea la care s-a aflat Estonia acum 20 de ani. La fel ca R. Moldova, Letonia, Lituania și Estonia au făcut parte din Uniunea Sovietică și și-au obținut independența în 1991. Cele trei țări baltice sunt singurele foste republici sovietice care au aderat la UE, în 2004.

Karis a relevat că și în Estonia au fost „voci care promovau ambele direcții” (spre UE și spre Rusia – n.r.), dar, până la urmă, estonienii „au ales calea clară spre pace și prosperitate”, adică să adere la UE. Președintele estonian a transmis moldovenilor că aderarea țării sale la UE a fost „cea mai bună alegere”.

Alături de președinți baltici a vorbit presei și premierul moldovean, Dorin Recean, care a subliniat că țările baltice sunt „o sursă de inspirație” pentru Moldova în parcursul ei european. În context, Recean a spus că astăzi, „mai mult ca niciodată, Uniunea Europeană este deschisă pentru aderarea Moldovei”, care are ocazia de a-și pregăti aderarea la blocul european până în 2030.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te