TikTok închide mai multe conturi rusești care ar fi implicate în „operațiuni de influență ascunse”

TikTok spune că a luat aceste măsuri ca parte a eforturilor de a preveni dezinformarea în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din SUA din noiembrie.

Rețeaua socială TikTok a anunțat pe 23 septembrie că a blocat mai multe conturi asociate cu presa de stat rusă, bănuite de implicare în „operațiuni secrete de influențare” a opiniei publice înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. O măsură similară a fost luată anterior și de Meta.

Compania TikTok a spus că demersul face parte din eforturile sale de a preveni dezinformarea în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din SUA din noiembrie, scrie Sky News.

Printre conturile vizate în această măsură sunt cele ale grupului media Rossiya Segodnya, care deține serviciile de știri RIA Novosti și Sputnik, alături de TV-Novosti. TikTok a mai spus că aceste conturi au fost restricționate anterior în Regatul Unit și UE, iar conținutul public de acestea la nivel mondial a fost marcat ca fiind produs de o entitate media „controlată de stat”.

Aceste interdicții, care ar însemna inclusiv blocarea definitivă a conținutului produs de aceste conturi pe rețea, vin după ce guvernul SUA a acuzat doi angajați ai RT că ar fi încercat să implice o companie americană în producerea de conținut online cu scopul de a influența alegerile.

Decizia TikTok vine după ce măsuri similare au fost luate săptămâna trecută de Meta, proprietarul Instagram și Facebook, care a interzis Rossiya Segodnya, RT și altele pentru „activitate de interferență străină”.

RT - care și-a pierdut licența de emisie în Marea Britanie în martie 2022 - a declarat pentru canalul britanic Sky News că Meta „cenzurează fluxul de informații către restul lumii". Kremlinul a declarat și el că Meta „se discreditează” prin interzicerea instituțiilor de presă ruse de stat.

Interdicțiile vin după ce la 13 septembrie Departamentul Trezoreriei al SUA (ministerul de finanțe din guvernul american) a anunțat sancțiuni împotriva aparatului de propagandă al Kremlinului, în frunte cu Rossiya Segodnya, pentru activități maligne în străinătate, scoțând în prim-plan ceea ce a numește destabilizarea R. Moldova înaintea alegerilor din toamnă.

Este vorba în special de Rossiya Segodnya, TV-Novosti, Dmitri Kiselev (directorul RT), organizația Evrazia (nume complet: ANO Evraziya) și directoarea ei, Nelli Parutenco, numită în comunicat „fostă responsabilă cu finanțele în partidul lui Ilan Șor”. (CB)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te