Linkuri accesibilitate

„Russia Today nu mai este doar o televiziune!” Washingtonul demontează mecanismul de propagandă externă al Kremlinului


Guvernul SUA a descris în detalii fără precedent cum lucrează propaganda rusă destinată publicului american la ședința de miercuri a structurii numită Election Threats Task Force (Forța Rapidă Amenințări Electorale).
Guvernul SUA a descris în detalii fără precedent cum lucrează propaganda rusă destinată publicului american la ședința de miercuri a structurii numită Election Threats Task Force (Forța Rapidă Amenințări Electorale).

Statele Unite au acuzat Rusia că încearcă să influențeze alegerile prezidențiale americane din 2024 prin intermediul unor instituții media și platforme online conduse de Kremlin, menite să îi păcălească pe americani să consume fără voia lor propagandă rusă, se arată într-un comunicat de presă al Departamentului de Justiție din 4 septembrie.

În cea mai detaliată descriere de până acum a felului cum se amestecă Rusia în politica americană, oficialii SUA au spus miercuri că Kremlinul a folosit instituții media precum RT (fosta Russia Today), și platforme online pe care le întreține pentru a „ținti” alegătorii americani cu dezinformare.

„Acum știm că RT, cunoscută anterior sub numele de Russia Today, a depășit stadiul de simplă organizație media”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

Departamentul Justiției a anunțat confiscarea a 32 de domenii de internet despre care a afirmat că au fost utilizate în „campanii de influență străină răuvoitoare conduse de guvernul rus”. Directorul FBI, Christopher Wray, a afirmat că domeniile respective funcționează din ordinele guvernului rus, creând site-uri web „pline de propagandă guvernamentală rusă” menite să înșele utilizatorii americani.

Companiile rusești aflate sub controlul administrației prezidențiale rusești - a mai spus Wray - utilizează domeniile pentru a răspândi în secret propaganda guvernului rus. Pe lângă încercarea de a influența alegerile prezidențiale din SUA, Rusia urmărește, de asemenea, să reducă sprijinul internațional pentru Ucraina și să stimuleze politicile și interesele pro-rusești în lume, a mai declarat Departamentul de Justiție.

Russia Today (Rossia Segodnia) a fost una din denumirile cele mai des pomenite de miniștrii americani, la ședința lor de miercuri.
Russia Today (Rossia Segodnia) a fost una din denumirile cele mai des pomenite de miniștrii americani, la ședința lor de miercuri.

Ordinele vin direct de la Kremlin

„După cum se afirmă în documentele noastre depuse în instanță, cercul interior al președintelui Vladimir Putin, inclusiv [primul adjunct al șefului de cabinet] Serghei Kirienko, a ordonat companiilor ruse de relații publice să promoveze dezinformarea și narațiunile sponsorizate de stat ca parte a unei campanii de influențare a alegerilor prezidențiale din SUA din 2024”, a declarat procurorul general Merrick Garland în comunicatul de presă de miercuri. „Un document intern de planificare creat de Kremlin afirmă că un obiectiv al campaniei este de a asigura rezultatul preferat de Rusia în alegerile din SUA”.

Garland nu a precizat care ar fi rezultatul preferat de Kremlin, dar Putin a declarat la începutul acestui an, înaintea retragerii președintelui democrat Joe Biden din cursă, că el este mai „previzibil” decât fostul președinte republican Donald Trump. Putin a mai spus că Kremlinul este pregătit să colaboreze cu oricine va câștiga alegerile.

Departamentul a anunțat, de asemenea, punerea sub acuzare a cetățenilor ruși Kostiantîn Kalașnikov, de 31 de ani, și Elena Afanasieva, de 27 de ani, pentru conspirație în vederea încălcării Legii privind înregistrarea agenților străini (FARA) și conspirație pentru spălare de bani.

Garland a declarat că cei doi angajați ai RT au fost acuzați într-o schemă în valoare de 10 milioane de dolari, transferați către o companie din Tennessee, identificată ca Tenet Media. Aceasta a creat și publicat sute de videoclipuri de propagandă pe platforme precum YouTube, TikTok, Instagram și X, promovând narațiuni pro-ruse care au adunat milioane de vizualizări, între care 16 milioane doar pe YouTube.

Tenet Media, descrisă pe propriul site ca o „rețea de comentatori care se concentrează pe probleme politice și culturale occidentale,” a găzduit voci cunoscute ale dreptei conservatoare, printre care Benny Johnson și Tim Pool, ambii având milioane de abonați pe platformele lor. Pool, un cunoscut influencer din mediul conservator, l-a intervievat pe Donald Trump pe podcastul său în mai 2024. În urma acuzațiilor, atât Johnson, cât și Pool au declarat că au fost victime ale acestei scheme și că nu au știut despre sursa rusească a finanțării, despre care se pare că știau creatorii rețelei. Kalașnikov și Afanasieva sunt în libertate.

„Statele Unite nu vor tolera încercările unui regim autoritar de a exploata liberul schimb de idei din țara noastră pentru a-și promova în ascuns propria propagandă", a declarat Garland, adăugând că ancheta în această chestiune rămâne în desfășurare.

În centrul schemei se află RT, platforma de stat a Kremlinului, care ar fi coordonat fluxurile de bani și influență. Reprezentanții RT au reacționat sarcastic la acuzații, răspunzând cu un mesaj ce includea „Hahahaha!”, o reacție care scoate în evidență disprețul pentru măsurile legale ale Statelor Unite.

Rusia a descris această acțiune drept o „vânătoare de vrăjitoare" menită să sperie publicul american și a declarat că va pedepsi la rândul ei mass-media americană ca răspuns la acțiunile Washingtonului împotriva RT.

„Va exista un răspuns la acțiunile din Statele Unite, care contrazic în mod direct obligațiile lor în ce privește accesul liber la informații și pluralismul mass-media", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, pe 5 septembrie.

Anunțul Departamentului de Justiție al SUA a venit la o lună după ce procurorul general adjunct Lisa Monaco a declarat într-un discurs că Rusia este principala amenințare la adresa alegerilor din SUA.

Procurorul general adjunct Matthew Olsen, de la Divizia de securitate națională a Departamentului de Justiție, a afirmat într-o declarație că sechestrarea domeniilor „ilustrează în mod clar ceea ce guvernul SUA și partenerii din sectorul privat spun de luni de zile: guvernul rus și reprezentanții săi accelerează în mod agresiv eforturile secrete ale Kremlinului de a răspândi narative false și de a amplifica dezinformarea publicului american".

Guvernul rus a căutat mult timp să "semene discordie și haos în Statele Unite prin propagandă și campanii străine de influență malefică", a mai declarat Olsen, adăugând că noile acuzații arată că Rusia este „dispusă să se deghizeze în presa noastră liberă și deschisă, în comploturile ei deșănțate".

Tacticile includ utilizarea RT pentru a promova mesaje și conținuturi antiamericane și pentru a promova site-uri web și conturi de social media false care amplifică afirmațiile. De obicei, aceste postări se axează pe subiecte politice polarizante, precum imigrația și criminalitatea. Este posibil ca americanii care vizualizează conținutul să nu aibă nici o idee că acesta provine de la Kremlin sau că a fost amplificat și denaturat de ruși.

Propagandista-șefă Simonian, sancționată

Pe lângă confiscările de domenii, Departamentul Trezoreriei SUA a anunțat desemnarea a 10 persoane și a două entități pentru a fi sancționate, ca răspuns la eforturile rusești de a influența alegerile prezidențiale din SUA. Printre cele 10 persoane se numără Margarita Simonian, redactor-șef al RT, și Elizaveta Brodskaia, redactor-șef adjunct al RT.

Sancțiunile anunțate de Departamentul Trezoreriei completează acțiunile de aplicare a legii anunțate de Departamentul de Justiție și desemnarea de către Departamentul de Stat a grupului media Rossiia Segodnia și a cinci dintre filialele sale - RIA Novosti, RT, TV-Novosti, Ruptly și Sputnik - ca misiuni străine.

Margarita Simonian într-o fotografie din decembrie 2022, când a primit un premiu pentru un film realizat la comanda Kremlinului, despre cât de bine o duc locuitorii Crimeei anexate ilegal în 2014.
Margarita Simonian într-o fotografie din decembrie 2022, când a primit un premiu pentru un film realizat la comanda Kremlinului, despre cât de bine o duc locuitorii Crimeei anexate ilegal în 2014.

În temeiul Foreign Mission Act (legea americană a agenților străini), acestea vor trebui să notifice departamentul cu privire la tot personalul care lucrează în Statele Unite și vor trebui să dezvăluie toate proprietățile imobiliare pe care le dețin în Statele Unite, a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat de presă.

Departamentul de Stat a anunțat, de asemenea, măsuri pentru impunerea de restricții privind vizele persoanelor care acționează în numele organizațiilor media susținute de Kremlin, folosesc aceste organizații ca acoperire pentru activități secrete și sunt complici în implicarea în influențe secrete. Subliniind că cererile de viză sunt confidențiale, Departamentul de Stat a declarat că nu va dezvălui numele persoanelor vizate.

În plus, Departamentul de Stat a anunțat o recompensă de până la 10 milioane de dolari în legătură cu o organizație cunoscută sub numele de RaHDit (Russian Angry Hackers Did It). Gruparea s-a implicat în influențarea alegerilor în alte țări și reprezintă o amenințare pentru alegerile din SUA din 2024, a declarat Departamentul de Stat.

„Membrii RaHDit diseminează și amplifică propaganda și dezinformarea de la organizația RT, finanțată și condusă de Kremlin, iar RaHDit este asociată cu serviciile de informații ruse. RaHDit este condusă de Aleksei Garașcenko, ofițer al Serviciului Federal rus de Securitate (FSB)”, a mai declarat departamentul. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG