Prioritățile Moldovei...
Într-o discuție telefonică din 27 decembrie, Sandu i-a spus lui Tusk că R. Moldova vrea, în primul rând, deschiderea grupurilor de capitole de negocieri de aderare.
UE a deschis negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina, la pachet, la 25 iunie, după ce țările UE au reușit să găsească un compromis cu Ungaria. Budapesta, care deține președinția Consiliului UE până la sfârșitul anului 2024, s-a opus începerii negocierilor cu Ucraina.
Deschiderea negocierilor este un eveniment simbolic, iar negocierile propriu-zise pe capitole ar urma să înceapă la începutul anului 2025, speră autoritățile moldovene.
Potrivit Președinției, Sandu a mai spus că, în perioada când Varșovia va deține președinția Consiliului UE, Chișinăul va încerca abolirea completă a taxelor de roaming dintre R. Moldova și UE, eliminarea cotelor pentru exporturile unor produse agricole, aderarea la zona unică de plăți în euro (SEPA) și avansarea debursării fondurilor din Planul de Creștere pentru Moldova.
- Te-ar putea interesa și: Ursula von der Leyen anunță sprijin de 1,8 miliarde de euro pentru R. Moldova
Este vorba despre cele 1,8 miliarde de euro promise Chișinăului de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în ajunul alegerilor prezidențiale și ale referendumului privind modificarea Constituției în vederea aderării la UE din 20 octombrie.
În ajunul discuției cu Tusk, aceleași obiective ale politicii externe moldovene pentru anul viitor Sandu le-a trasat diplomaților moldoveni, de la care se așteaptă ca în 2025, în primul rând, să fie înregistrat progresul în negocierile de aderare a R. Moldova la UE.
...și suportul Poloniei
„I-am urat Poloniei o președinție de succes a Consiliului UE, în timp ce lucrăm împreună la etapele cheie pentru Moldova”, a scris Sandu pe rețeaua X după discuția cu Tusk. Totodată, pentru publicul din R. Moldova, Președinția a transmis că Polonia este un „partener de încredere” al R. Moldova în parcursul european și în consolidarea stabilității în regiune.
Odată cu alegerea lui Tusk, fost președinte al Consiliului European (2014-2019), ca prim ministru al Poloniei în decembrie 2023, Varșovia s-a poziționat ca un puternic susținător al aderării R. Moldova la UE.
Ministrul de Externe al Poloniei, Radosław Sikorski, a dat asigurări că Polonia va sprijini aspirațiile europene ale R. Moldova în special în perioada în care va deține președinția rotativă a Consiliului UE, după întâlnirea de la Varșovia cu omologul său moldovean, Mihai Popșoi, în vara acestui an.
„Considerăm că relațiile noastre sunt strategice în multe domenii și susținem aderarea rapidă a Republicii Moldova la UE”, a spus Sikorski, care și-a reiterat angajamentul și în cadrul vizitei la Chișinău din septembrie 2024.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te