Graficul a fost schimbat, întrucât s-a creat un dezechilibru între volumul energiei consumate și al celei produse. Noul regim de furnizare a energiei electrice va permite ajustarea consumului de energie la nivelul pe care îl pot asigura obiectivele generatoare și va reduce riscul de avarii în rețele din cauza utilizării frecvente a echipamentelor electrice.
Fără curent vor rămâne locuitorii orașelor Tiraspol, Tighina, Rîbnița, Camenca, Dubăsari, Grigoriopol și Slobozia.
Autoritățile de la Tiraspol îndeamnă oamenii să folosească sobele, cazanele cu combustibil solid și lichid sau să-și procure generatoare electrice, pentru a reduce suprasolicitarea rețelelor.
Malul stâng este asigurat cu energie electrică de la MGRES, care funcționează pe bază de cărbune, și de la hidrocentrala de la Dubăsari. Centrala de la Cuciurgan ar dispune de rezerve pentru cel mult 50 de zile.
După ce Gazprom a sistat livrările de gaze spre Transnistria la 1 ianuarie, populația și întreprinderile din regiune au rămas fără gaze naturale și agent termic, iar curentul electric este furnizat doar la anumite ore. Mii de oameni au fost trimiși în concedii forțate, iar elevii vor avea vacanță prelungită.
Luni, 6 ianuarie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a cerut companiei Moldovagaz să asigure cu gaze naturale 14 localități din raioanele Anenii Noi, Căușeni și Dubăsari, conectate la rețelele din regiunea transnistreană, către care concernul rus Gazprom a sistat livrările pe 1 ianuarie.
Totodată, compania „Premier Energy Distribution” ar urma să furnizeze curent în satele Varnița și Copanca, conectate la rețelele electrice de pe malul stâng al Nistrului.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te