Oficialii ucraineni și însuși președintele Volodimir Zelenski au dat de înțeles că este iminentă o contraofensivă majoră, o operațiune care s-ar putea dovedi crucială pentru cursul întregii invazii, care a intrat acum în cea de-a 15-a lună.
În cursul nopții de 5 iunie, Ministerul rus al Apărării a afirmat că Ucraina a lansat o „ofensivă pe scară largă” la sud de Donețk, de-a lungul graniței administrative dintre regiunile Donețk și Zaporojie, și a adăugat că forțele rusești au zădărnicit acest efort.
Ucraina a avertizat că Rusia este predispusă la dezinformare și exagerare. Dar un ministru adjunct al apărării ucrainean a declarat, mai târziu în aceeași zi, că „în unele zone trecem la acțiuni ofensive”.
Așadar, a început, în sfârșit, contraofensiva Ucrainei?
Poate.
„Nu există un moment perfect pentru lansarea ofensivei ucrainene, dar va exista un moment potrivit pentru pregătirea forțelor ucrainene, un moment în care acestea vor fi cel mai în măsură să exploateze slăbiciunile rusești”, a declarat Mick Ryan, un general în retragere din armata australiană, într-o postare pe Twitter la 4 iunie. „Acel moment este aproape. Ora H se apropie”.
Așadar, ce știm?
Ca toate declarațiile oficiale, comunicatul Ministerului rus al Apărării ar trebui luat multă precauție.
Ucraina a lansat pe 4 iunie o „ofensivă pe scară largă” în cinci locuri la sud de Donețk, implicând „șase batalioane mecanizate și două batalioane de tancuri”, a precizat ministerul rusîntr-o postare publicată pe Telegram imediat după miezul nopții.
Într-o actualizare ulterioară, ministerul susținea că 250 de soldați ucraineni din Brigada 31 mecanizată ucraineană au fost uciși în apropiere de satul Neskucine și peste treizeci de tancuri și transportoare blindate de personal, inclusiv vehicule Bradley furnizate de SUA, au fost distruse. „Inamicul nu și-a îndeplinit sarcinile. Nu a avut niciun succes”, a declarat ministerul. Afirmații din categoria „Știri neconfirmate de la Ministerul rus al Apărării”.
E greu să verifici din surse independente informațiile de pe câmpul de luptă, chiar și cazuri mai simple. Ucraina a impus restricții pentru reporterii ucraineni și străini care au acces pe linia frontului. Reporterii și bloggerii ruși care călătoresc cu unitățile rusești publică frecvent informații de o veridicitate îndoielnică.
Dar în noaptea de 4 spre 5 iunie, bloggeri militari ruși - unii dintre ei extrem de bine conectați la cercurile militare și de informații - au publicat un flux de informații care indică intensificarea luptelor localizate în apropierea Vuhledar, a platoului Vremevski, în Soledar, Velika Novosilka și în alte posibile locuri.
„Un al doilea val de atacuri... Soledar însuși se află sub tiruri intense de artilerie”, scrie Semion Pegov, un blogger rus cunoscut pentru afirmațiile adesea propagandistice, într-o postare la începutul zilei de 5 iunie. „„Au loc lupte crâncene”.
„Inamicul desfășoară, de asemenea, operațiuni ofensive în zona Artiomovsk”, scria și Aleksandr Koț, reporter al ziarului tabloid Komsomolskaia Pravda, pe 5 iunie. „Sub focul artileriei: Soledar la nord de oraș. Lupte au loc, de asemenea, la sud-vest de Bahmut.”
Artiomovsk este numele din epoca sovietică pentru Bahmut.
„De 12 ore, luptele continuă în apropiere de Velika Novosilka. Inamicul continuă să fie activ în direcția Novodonețke. În direcția Vuhledar, artileria este încinsă la roșu de ambele părți”, scrie un alt blogger, Boris Rojin, pe 5 iunie.
Aleksandr Hodakovski, care comandă o renumită unitate a forțelor susținute de Rusia în regiunea Donețk, a declarat în dimineața zilei de 5 iunie că 30 de vehicule blindate ucrainene au fost văzute în mișcare, în apropiere de Novodonețke și Vuhledar. „Un grup de atac care operează în prezent în Novodonețke a intrat în linia de atac aproape neobservat", a scris el pe Telegram. „După ce... a anihilat comunicațiile, inamicul a reușit să ne pună într-o poziție dificilă. Situația este în desfășurare".
Mai târziu, Hodakovski a transmis că au fost văzute tancuri Leopard lângă Velika Novosilka. Dacă este adevărat, ar fi pentru prima dată când formidabilele tancuri de fabricație germană au fost folosite de forțele ucrainene.
Rîbar, un canal Telegram al unui fost ofițer de presă al Ministerului Apărării, transmitea că, în după-amiaza zilei de 5 iunie, trupele ucrainene se luptau cu forțele rusești în apropiere de platoul Vremievski și Novodariivka, inclusiv cu unități din Brigăzile 23 și 31 Mecanizate.
De asemenea, canalul Telegram transmite că un convoi de 30 de vehicule ucrainene înarmate, care ar aparține Brigăzii 37 de infanterie navală, a ocupat un sat din districtul Novodonețke. „Acum, luptele continuă sub tiruri intense de artilerie”, se mai spune în postarea de pe rețea. „În acest moment, aproximativ jumătate din sat se află sub controlul forțelor armate ucrainene".
Ce spun ucrainenii?
Deloc surprinzător, nu spun prea multe.
Cu toate acestea, într-o postare pe Telegram publicată în seara zilei de 5 iunie, ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a semnalat că unele „acțiuni ofensive” sunt în curs de desfășurare, în zona Bahmutului.
„Continuăm acțiunile defensive începute la 24 februarie 2022”, a spus ea, referindu-se la ziua în care Rusia a lansat invazia sa pe scară largă în Ucraina. „O operațiune defensivă include totul, inclusiv acțiuni contraofensive. Prin urmare, în unele zone trecem la acțiuni ofensive”.
„În special, axa Bahmut rămâne epicentrul ostilităților. Acolo ne deplasăm de-a lungul unui front destul de larg. Ocupăm înălțimile dominante”, a scris ea. „Avem succes”.
Ucraina s-a străduit intens să controleze fluxul informațional pe tot parcursul invaziei. În timpul lunilor de iarnă, Ucraina și Rusia s-au aflat în impas, forțele rusești făcând mai multe eforturi pentru a prelua inițiativa, sondând și împingând liniile ucrainene.
O încercare de străpungere a frontului lângă Vuhledar, aflat la sud de Donețk, în ianuarie și februarie, s-a soldat cu un dezastru pentru mai multe unități regulate rusești. Mai recent, Rusia și-a proclamat victoria în Bahmut, un oraș din regiunea Donețk cu o valoare strategică îndoielnică, unde s-a desfășurat vreme de zece luni un brutal război urban.
Orașul a fost distrus. Ucraina nu a admis că a pierdut în fața rușilor. Chiar înainte de căderea Bahmutului, oficialii ucraineni semnalau că urmează o ofensivă majoră.
Analiștii occidentali spun că aceasta ar putea fi ultima încercare reală a Kievului de a recâștiga controlul pe câmpul de luptă și de a le dovedi susținătorilor săi de la Washington, Bruxelles, Berlin și din alte părți că nu este momentul pentru negocieri de pace.
### Vezi și... ### SUA încep ample antrenamente de luptă cu militarii ucraineniNATO, și chiar unii membri non-NATO, au instruit forțele ucrainene în tactici de comandă și manevră de tip occidental. Acestea sunt tactici care nu sunt folosite de comandamentul militar ucrainean, a cărui conducere superioară adoptă în mod tradițional doctrine și practici de sorginte sovietică.
Cel puțin nouă brigăzi - compuse, de regulă, din 3000-5000 de soldați - au fost instruite de NATO, iar Ucraina însăși a reorganizat armata pentru a crea cel puțin alte patru brigăzi noi. Toate sunt așteptate să fie avangarda oricărei operațiuni ofensive majore.
Judecând după informații încă neverificate, doar un număr mic de unități ucrainene erau angajate în lupte active pe 5 iunie.
Cu mult înainte de recenta intensificare a luptelor, începând cu primăvara anului 2022, Ucraina a început să ducă un război din umbră de mică intensitate, dar important ca strategie psihologică, dincolo de graniță, în interiorul Rusiei, folosind drone, artilerie - elicoptere, într-un caz - vizând locuri precum depozite de combustibil și conducte.
Oficialii ucraineni au negat echivoc responsabilitatea pentru atacurile transfrontaliere, susținând că nu au cunoștință de ele, în timp ce, în unele cazuri, le-au aprobat.
Incursiunile în care sunt implicate grupuri armate au crescut, de asemenea, în mod dramatic din iarnă, iar luna trecută, un grup de luptători anti-ruși, aliniați cu Ucraina, a ținut piept forțelor rusești în regiunea de frontieră Belgorod timp de aproape două zile - cea mai mare incursiune de acest fel de până acum.
Pe 4 iunie, un alt grup de luptători ruși anti-Kremlin a anunțat că a capturat mai mulți soldați ruși și i-a predat Kievului, în timp ce guvernatorul regional a recunoscut că luptele în regiunea de frontieră continuă.
Pe 27 mai, armata ucraineană a publicat o înregistrare video pe care se aude vocea celui mai de seamă militar al țării, generalul Valeri Zalujni, spunând: „Este timpul să luăm înapoi ceea ce este al nostru”.
Iar într-un interviu acordat publicației The Wall Street Journal din 3 iunie, Zelenski a declarat că Ucraina este, în sfârșit, pregătită să lanseze contraofensiva. „Credem cu tărie că vom reuși”, a spus el.
Cu toate acestea, la 4 iunie, ministrul ucrainean al apărării a publicat un videoclip, în limba engleză, îndemnând publicul larg să păstreze tăcerea cu privire la operațiunile ucrainene și la viitoarea contraofensivă.
„Începutul nu va fi anunțat”, se spune în videoclip.
Propagandă sau „maskirovka”?
Pentru că „operațiunile de informare” sau „maskirovka” reprezintă o armă istorică importantă în operațiunile militare rusești, iată o întrebare bună: Vor rușii să-i inducă în eroare pe comandanții ucraineni și publicul larg cu privire la ceea ce se întâmplă?
Maskirovka se referă la orice fel de înșelăciune, prefăcătorie sau negare care are ca scop să păcălească inamicul în vreun fel.
Unitatea de comunicare strategică a forțelor armate ucrainene a avertizat la 5 iunie că rețelele de socializare și bloggerii ruși se pregătesc să „intensifice răspândirea de informații false despre operațiunile de luptă... cu scopul de a-i demoraliza pe ucraineni și de a induce în eroare comunitatea (inclusiv propria populație)”.
„Propagandiștii ruși vor răspândi informații false despre contraofensivă, direcțiile acesteia și pierderile armatei ucrainene. Chiar dacă nu va exista un contraatac”, a precizat unitatea.
Este în interesul Ucrainei atât să minimalizeze orice declarații rusești, cât și să minimalizeze informațiile independente despre mișcările de pe câmpul de luptă: „securitatea operațională” sau „op-sec”. Și este în interesul Rusiei atât să își exagereze afirmațiile, nu doar pentru a încerca să îi „demoralizeze” pe ucraineni, ci și pentru a trâmbița victoriile, care au fost rare.
Dacă nu este contraofensivă, atunci ce este?
Dimensiunea și numărul unităților ucrainene raportate în luptă activă la 5 iunie par a fi relativ mici: cel mult o mână de brigăzi.
Acest lucru pare a sugera că mișcările de trupe și ciocnirile înregistrate nu constituie contraofensiva reală pe care toată lumea o anticipa.
Împreună cu atacurile cu drone și raidurile transfrontaliere, ar putea sugera ceea ce experții militari numesc operațiuni de „modelare”: un efort de sondare a liniilor rusești, pentru a încerca să găsească puncte slabe sau pentru a forța comandanții ruși să mute unități dintr-un loc în altul.