A murit scriitorul albanez Ismail Kadare

Ismail Kadare ascultând discursul președintelui francez, Emmanuel Macron, la Tirana, la 16 octombrie 2023.

A încetat din viață la vârsta de 88 de ani, în urma unui atac de cord, luni, la Tirana, cunoscutul scriitor albanez Ismail Kadare. Editura lui a spus că a fost dus cu salvarea la spital luni dimineață, fără semne vitale, iar medicii nu au reușit să-l resuscite, fiind declarat mort la 8.40.

Agențiile de presă amintesc că Ismail Kadare a fost un candidat perpetuu la Premiul Nobel pentru Literatură, pe care nu l-a câștigat, însă, niciodată.

„Stilul lui de povestire sofisticat – asemănat adesea cu al lui George Orwell sau Franz Kafka – a inclus folosirea metaforei și ironiei pentru a revela adevărata natură a tiraniei dictatorului Enver Hoxha, care a condus Albania din 1946 până ce a murit în 1985”, notează AFP.

„Literatura a dat adesea opere magnifice în vremuri întunecate, ca și cum ar fi căutat să repare răul ce li se făcea oamenilor”, a spus, odată, Kadare.

Prolificul scriitor, probabil cel mai cunoscut romancier modern din Balcani, ale cărui romane au fost traduse în 40 de limbi, a rupt cu regimul comunist de la Tirana cu câteva luni înaintea prăbușirii acestuia, în anii 1990, fugind la Paris.

Relația lui Kadare cu dictatura comunistă rămâne însă neelucidată pe deplin, unii spunând că ar fi fost un protejat al lui Hoxha, ceea ce ar explica unele gesturi ale lui de sfidare a regimului – o acuzație pe care scriitorul a respins-o mereu.

„De cine mă apăra Hoxha pe mine? Poate de Hoxha!”, a spus Kadare într-un interviu cu AFP, în 2016. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te