A început construcția podului peste Nistru de la Cosăuți-Iampil

Nistru la Soroca, 2 iunie 2021

Podul peste râul Nistru ce va ocoli regiunea transnistreană și va scurta până la 5 ore timpul de călătorie cu mașina dintre Chişinău și Kiev începe să prindă contur, relatează media locală de la Moghiliv Podilsk. Au fost forați și betonați 12 piloni din 15, iar acum se lucrează la structurile metalice. Antreprenorul care realizează proiectul anunță că din primăvară va extinde lucrările ce ar urma să fie finalizate în doi ani.

Podul Cosăuți-Iampil va înlocuit trecerea cu feribotul de astăzi, care este suspendată deseori din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Podul va avea circa 1,5 km, o înălțime de 24 metri și va costa în jur de 100 de milioane de euro.

Acest proiect de infrastructură a fost discutat de președinții Maia Sandu și Volodimir Zelenski în ianuarie 2021, când președinta moldoveană a vizitat Kievul. Partea ucraineană și-a asumat costurile construcției, Chișinăul urmând să contribuie doar cu infrastructura rutieră necesară pe malul stâng. În acest sens a fost alocat aproape un miliard de lei pentru a lega drumul național Chișinău-Soroca de Cosăuți, relatează portalul Mold-street.com.

Potrivit autorităților moldovene, construcția podului va spori rolul pe care Republica Moldova îl are în calitate de punte între statele Uniunii Europene și Comunitatea Statelor Independente.

Mai la nord, la Otaci-Moghiliv Podilsk, mai există o trecere peste Nistru, pe unde trece fluxul principal de circulație spre Ucraina, notează site-urile specializate de transport auto.