Multă incertitudine planează asupra rezultatului alegerilor parlamentare de duminică precum și asupra evoluției scenei politice după acest scrutin.
### Vezi și... ### România: un președinte-jucător care face exces de zelAflat la guvernare în timpul pandemiei, Partidul Național Liberal riscă să plătească un preț ridicat: a luat măsuri nepopulare, a fost acuzat că îi împiedică pe oameni să se bucure atât de sărbătorile religioase – Paștele, Crăciunul – cât și de Ziua Națională, i s-au reproșat ezitările și chiar incompetența în ce privește gestionarea crizei sanitare etc. Multe dintre aceste învinuiri vin din partea rivalilor politici și trebuie să le considerăm sub beneficiu de inventar. Una peste alta, liberalii au tot scăzut în sondaje iar ultimele estimări îi arată tot pe locul întâi dar cu un avans mic față de social-democrați. Este, firește, și explicația ieșirii tot mai dese la rampă a președintelui Iohannis, care a făcut campanie pe față pentru liberali și care, nu mai departe decât ieri, a anunțat – într-o nouă încercare de a câștiga bunăvoința electoratului – că în acest week-end se redeschid piețele agro-alimentare, închiderea lor fiind, în urmă cu câteva săptămâni, încă un motiv de nemulțumire.
În ce-i privește pe social-democrați, sondajele indică o ușoară creștere dar, foarte probabil, PSD se va situa duminică pe locul doi. Are în continuare un bazin electoral important, are mulți primari și președinți de consilii județene, a încercat să atragă intelectuali, medici în primul rând, a dorit să dea impresia că se reformează și că se dezbară de apucăturile din trecut. Dar acest partid e de mai multă vreme osificat și, de aceea, nereformabil și, oricum, nu actualul lider, Marcel Ciolacu, ar putea face schimbări de substanță. Un procentaj neverosimil de mare, către 10%, îl obține, în sondaje, ProRomânia, partidul lui Victor Ponta. E totuși ciudat că acest politician, compromis și ca plagiator și ca mitoman impenitent, găsește încă atâția creduli.
### Vezi și... ### România: Adrenalina, opiumul poporuluiÎn aceste condiții, așa cum notează practic toți analiștii, PNL este „condamnat” să guverneze alături de USR-PLUS. Alianța e și ea în scădere în sondaje dar, împreună, cele două formațiuni pot asigura guvernarea. Nu va fi ușor mai ales fiindcă cei de la USR i-au atacat constant în ultima vreme pe liberali, pe care îi socotesc ca ținând de „vechea clasă politică” pe care ei, useriștii, au menirea să o înlocuiască. Foarte agresivi s-au dovedit, pe rețelele de socializare, simpatizanții USR, cerând imperios eliminarea oricăror compromisuri. Or intransigența, fie la liberali fie de cealaltă parte, va provoca, inevitabil, o gravă criză politică. O atare criză, adăugându-se la criza sanitară și la criza economică, ar duce la consecințe dezastruoase. E limpede că din atitudini încrâncenate și din exacerbarea orgoliilor toată lumea are de pierdut.