Activista italiană purtată în lanțuri la Budapesta, aleasă în Parlamentul European

Ilaria Salis la o audiere la tribunal, la Budapesta, la 29 ianuarie 2024.

Profesoara și activista antifascistă italiană Ilaria Salis se numără printre cei șase europarlamentari aleși pe listele Alianței Verzilor și Stângii din Italia, și ar putea scăpa astfel de pedeapsa pe care i-o pregătesc magistrații unguri.

Salis (39 de ani, din Monza, lângă Milano) a fost arestată în Ungaria în februarie 2023, la o demonstrație împotriva neofasciștilor, fiind acuzată împreună cu alții de tenativă de vătămare corporală, ca și de apartenență la o organizație extremistă de stânga. Salis, care neagă acuzația, riscă până la 11 ani de închisoare.

Neofasciștii pe care i-ar fi atacat cu ciocanul nu au făcut plângere la poliție.

Ilaria a ajuns în atenția internațională când a fost purtată la proces, la Budapesta, încătușată la mâini, legată cu un lanț la brâu și cu altul la glezne.

Imaginile au stârnit indignare mai ales în Italia, deși juriștii unguri au spus că așa se țin procesele la ei în țară când acuzațiile sunt de fapte violente.

Prietenii Ilariei speră că odată ce se vor confirma rezultatele la alegerile pentru Parlamentul European, ea va căpăta imunitate și va fi eliberată.

Avocatul ei, Eugenio Losco, a spus că va înainta cererea de imunitate cam într-o lună și a amintit că legile UE prevăd „exceptarea de la orice formă de detenție și suspendarea proceselor penale” pentru europarlamentari. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te