Linkuri accesibilitate

Profesoara italiană care ar fi atacat neonaziști la Budapesta, mutată în arest la domiciliu


Guvernul Ungariei a spus că e normal ca profesoara italiană de școală elementară să fie dusă la procese în lanțuri, dată fiind gravitatea faptei de care e acuzată.
Guvernul Ungariei a spus că e normal ca profesoara italiană de școală elementară să fie dusă la procese în lanțuri, dată fiind gravitatea faptei de care e acuzată.

O profesoară italiană de 39 de ani este acuzată că ar fi atacat neonaziști la Budapesta, anul trecut. Procesul i-ar putea aduce ani grei de închisoare, dar suporterii Ilariei Salis speră într-o achitare, pe fondul unei campanii puternice de simpatie în Italia și alte țări.

Condițiile de detenție în care a stat 15 luni activista antifascistă din Monza (regiunea Milano) au stârnit indignare în Italia, iar partidele de stânga din Parlamentul European au desemnat-o candidată la alegerile din iunie, în speranța că ar putea-o ajuta să capete imunitate.

Joi, 23 mai, Ilaria Salis a fost eliberată din închisoarea budapestană de maximă securitate unde s-a aflat 15 luni, fiind plasată în arest la domiciliu pe durata procesului. Presa a scris că pentru asta s-a plătit o cauțiune de 40.000 de euro.

Tatăl ei a salutat decizia, calificând-o ca un prim pas spre revenirea ei acasă. „O să o putem îmbrățișa în sfârșit din nou, acasă”, a spus Roberto Salis, citat de agenția ANSA. Ministrul de Externe italian, Antonio Tajani, a spus că mutarea Ilariei într-un apartament este rezultatul efortului ambasadei italiene la Budapesta.

Demonstranți la Milano, în 10 februarie 2024, cer „condiții demne” pentru deținuți și aducerea acasă a Ilariei.
Demonstranți la Milano, în 10 februarie 2024, cer „condiții demne” pentru deținuți și aducerea acasă a Ilariei.

Salis este acuzată că ar fi făcut parte dintr-un grup de antifasciști predominant germani, înarmați cu ciocane, care ar fi vrut să atace neonaziști unguri cu ocazia comemorării de către aceștia, la 11 februarie 2023, a rezistenței „eroice” a unui regiment SS în colaborare cu soldații unguri împotriva Armatei Roșii, în 1945, în al Doilea Război Mondial.

Ungaria: La noi așa este procedura

Ilaria neagă acuzațiile care i-ar putea aduce între 11 și 24 de ani de închisoare. Presupusele victime ale atacului ei nu s-au plâns niciodată la poliție. Ea și suporterii ei au criticat felul cum s-a desfășurat ancheta ungară, mai ales faptul că în ianuarie, când a început procesul, a fost adusă în sala de judecată legată cu un lanț și încătușată inclusiv la glezne.

Ungurii au spus că așa este procedura normală în țara lor, dar Italia l-a convocat pe ambasadorul ungur ca să-i înmâneze un protest.

Associated Press scrie că „procedura” cu lanțul s-a repetat de câteva ori.

În aprilie, Alianța Verzilor și Stângii din Parlamentul European a anunțat că Salis va fi candidată la alegerile europene din iunie. Unii au speculat că o eventuală victorie ar putea-o ajuta să obțină imunitate, dar juriștii spun că demersul nu ar fi deloc ușor.

Cineva a pictat un portret al Ilariei Salis rupându-și lanțurile, pe un zid de lângă ambasda Ungariei la Roma.
Cineva a pictat un portret al Ilariei Salis rupându-și lanțurile, pe un zid de lângă ambasda Ungariei la Roma.

O nemțoaică acuzată în același dosar a fost deja condamnată de unguri la 3 ani de închisoare, în ianuarie.

Agenția ANSA amintește că Ungaria, condusă de un guvern de dreapta, naționalist, a fost criticată frecvent de Uniunea Europeană și de ONG-uri pentru erodarea independenței justiției.

Tatăl Ilariei, Roberto, a spus că dacă ea nu revine în Italia, riscă să fie „pusă în scaunul cu rotile” de neonaziștii unguri, care o amenință pe toate căile posibile.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG