Activitate diplomatică febrilă pentru soluționarea tensiunilor dintre Rusia și Ucraina

Continuă activitatea diplomatică intensă a liderilor mondiali pentru a atenua tensiunile create de decizia Rusiei de a masa zeci de mii de militari la granița cu Ucraina. Președintele francez Emmanuel Macron este așteptat luni, 7 februarie, la Moscova pentru convorbiri cu președintele rus Vladimir Putin. O săptămână mai târziu, pe 15 februarie, este așteptat la Moscova cancelarul german Olaf Scholz.

### Vezi și... ### Premierul britanic Boris Johnson i-a spus președintelui rus Vladimir Putin că orice incursiune în Ucraina ar fi o tragică greșeală

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri, că Rusia consideră importantă vizita preşedintelui francez, iar președintele Putin îi va explica modul în care înţelege el răspunsul iniţial al Statelor Unite la cererile de securitate ale Rusiei.

Până acum, fără a intra în detaliile, Putin s-a plâns că Statele Unite și NATO au ignorat în mare parte preocupările de securitate ale Moscovei dar a asigurat că va continua să studieze răspunsurile oficiale și confidențiale, trimise săptămâna trecută.

Vizitele lui Macron și Scholz la Moscova și importanța pe care le-o acordă Putin sunt văzute, cel puțin la Bruxelles, drept încă un semnal că Rusia nu ar lua Uniunea Europeană în serios, preferând să negocieze direct cu liderii principalelor puteri europene.

Tot potrivit lui Peskov, Moscova nu a luat încă vreo decizie privind propunerea Turciei de a găzdui o întrevedere Putin - Zelenski.

Atât Macron, cât şi Scholz vor merge și la Kiev - preşedintele francez marţi, după întâlnirea cu Putin, iar cancelarul german luni, 14 februarie, înainte de convorbirile de la Moscova și ambii vor avea convorbiri cu președintele Volodimir Zelenski.