La Chișinău - proteste, la Tiraspol - marș festiv: de Ziua Națională a Rusiei

Protestul de la Ambasada Rusiei

Participanţii, tineri unionişti şi câţiva combatanți în conflictul armat de pe Nistru, au cerut retragerea forţelor militare ruse din regiunea transnistreană.

La Chișinău, de Ziua Națională a Federației Ruse, marcată astăzi, mai mulți activiști unioniști au pichetat ambasada rusă cu mesajul „La mulți ani – plecați acasă!”, un mesaj vizând mai ales forțele ruse din stânga Nistrului.

Your browser doesn’t support HTML5

Protest de Ziua Națională a Rusiei

„La mulţi ani! Plecaţi acasă!”, așa şi-a intitulat grupul de unioniști protestul organizat cu ocazia zilei naționale a Federaţiei Ruse la ambasada acesteia. Unioniștii însoţiţi de câţiva combatanți în conflictul armat de pe Nistru au cerut retragerea forţelor militare ruse din regiunea transnistreană, scandând: „Armata rusă afară!”, „Putin Vova ia-ţi armata din Moldova!”, „Putin nu uita, Basarabia nu-i a ta!”

Protestatarii au venit cu drapele ale R. Moldova, Georgiei şi Ucrainei, condamnând agresiunile militare ale Rusiei din aceste trei state. Ei au amenajat şi un cort în faţa ambasadei cu afişe pe care sunt ilustrate conflictul transnistrean, anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea, o hartă a conflictelor înghețate provocate de Federația Rusă şi unul în care se cere eliberarea lui Oleg Sențov, regizorul ucrainean din Crimeea care s-a opus anexării peninsulei de către Rusia în 2014 și a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.

Unul dintre organizatorii protestului, Vlad Bileţchi, președintele Asociației „Onoare, Demnitate şi Patrie” (ODIP) a criticat lipsa de fermitate cu care guvernanţii solicită Rusiei să-şi retragă trupele din stânga Nistrului:

„Vrem să avem relaţii bune cu Rusia, dar nicidecum relaţii bazate pe ocupaţie militară. Cerem ca întotdeauna retragerea armatei ruse de pe teritoriul R. Moldova. Este regretabilă absenţa unei poziţii clare din partea clasei politice de la Chişinău. Cel mai probabil, ca să nu spun sigur, aceştia sunt în cârdășie cu forţele de ordine separatiste.”

Ambasada Federaţiei Ruse nu a comentat deocamdată protestul unioniştilor.

Amintim însă că anul trecut Rusia a condamnat şi a blocat examinarea la Adunarea Generală a ONU a unei rezoluţii prin care Guvernul R. Moldova a cerut Moscovei să retragă Grupul Operativ de Trupe Ruse din stânga Nistrului. La finele lunii aprilie executivul a anunțat că va face un demers repetat.

La Tiraspol, în schimb, ziua naţională a Rusiei a fost marcată cu mare fast, relatează presa din stânga Nistrului...

Nu este prima dată când Moldova cere pe diferite platforme internaționale retragerea trupelor ruse, proaspetele încercări însă au fost precedate de o declaraţie a parlamentului care a cerut retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării, dar şi de o decizie a Curţii Constituţionale care a statuat că „dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau a baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională”.

Protestul unioniștilor este singura manifestare care a avut loc azi la Chișinău cu ocazia zilei naționale a Federației Ruse.

La Tiraspol, în schimb, ziua naţională a Rusiei a fost marcată cu mare fast, relatează presa din stânga Nistrului. Liderul administraţiei tiraspolene Vadim Krasnoselski, alături de subalternii săi şi activişti civici, a participat la un marş cu sloganul: „Rusia e în inima mea”. Krasnoselski a declarat, citat de novostimpr.com că: „republica noastră are multe în comun cu Rusia, cea care de mulţi ani este un garant al păcii şi stabilităţii pe malurile Nistrului”.

Dintre autorităţile statului, preşedintele Igor Dodon a fost singurul care i-a adresat un mesaj de felicitare omologului său rus, Vladimir Putin. „Rusia este un important partener strategic”, cu care Republica Moldova cooperează „reuşit” în diferite domenii. „În pofida dorinței unor politicieni, relaţiile bilaterale se vor menţine stabile şi chiar se vor intensifica”, mai spune Dodon în mesajul său.