Linkuri accesibilitate

Expulzarea diplomaţilor ruşi dezbătută aprins în Parlament


Gardian în faţa Ambasadei Rusiei la Chişinău
Gardian în faţa Ambasadei Rusiei la Chişinău

Liderul comuniştilor Vladimir Voronin a spus că decizia guvernului e un pas „foarte greşit şi periculos”, în timp ce alţi deputaţi au sprijinit gestul guvernării.

Parlamentul Moldovei a respins azi cu voturile majorității dominate de PD cererea opoziției pro-ruse de audiere a ministrului de externe, Tudor Ulianovschi, pe tema expulzărilor de diplomați ruși. Dezbaterea a fost însa furtnoasă.

Expulzarea diplomaţilor ruşi dezbătută aprins în parlament
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:53 0:00
Link direct


Audierea ministrului de externe cerută de fracţiunea socialiştilor a fost sprijinită doar de comuniști. PSRM a vrut să afle motivele care au stat la baza deciziei de marți a guvernului de a expulza trei diplomați ruși în semn de solidaritate cu Marea Britanie. Deputatul socialist Vladimir Ţurcan a adus exemplul Austriei care a decis să nu se solidarizeze în acest caz. El a calificat decizia guvernului moldovean drept un pas spre distrugerea „parteneriatului strategic” cu Federația Rusă. Iar colegul său de partid Vlad Bătrîncea a spus că e „un război diplomatic”:

„Noi trebuie să avem argumente plauzibile, de altfel asta se numeşte război diplomatic neavând un temei. Temei poate fi o problemă în relaţiile bilaterale. Atunci când noi ne solidarizăm cu cineva, ce demonstrăm prin acest lucru? Demonstrăm că avem poziţie sau politică? Nu avem nicio politică externă, suntem conduşi din afara ţării.”

Liderul comuniştilor Vladimir Voronin a spus că e un pas „foarte greşit şi periculos”:

Dacă vă consideraţi oameni ai păcii şi ai bunăstării, nu trebuie să susțineți politica de a împușca un om ca pe o vrabie sau de a-l otrăvi aşa cum a procedat în Marea Britanie...

„Noi intrăm în aceste jocuri geopolitice din care o să ieşim cu o cu totul altă imagine şi alte rezultate. Dacă ne conducem de emoţii, dar nu de raţionamente pentru ţară, atunci iată că se întâmplă aceste prostii. Clar lucru că noi avem aici o majoritate confortabilă care nu o să susţină, dar măcar să audă lumea despre acest lucru.”

Celelalte două formaţiuni de opoziţie PL şi PLDM au lăudat decizia guvernului condus de democratul Pavel Filip. Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a acuzat PCRM şi PSRM că ar reprezenta interesele Federaţiei Ruse.

„Dacă vă consideraţi oameni ai păcii şi ai bunăstării, nu trebuie să susțineți politica de a împușca un om ca pe o vrabie sau de a-l otrăvi aşa cum a procedat în Marea Britanie. Aşa că nu vă indignaţi. Toţi pledăm în sec. XXI pentru libertate şi pace, iar Rusia nu vrea să recunoască libertatea şi pacea cetăţenilor şi a popoarelor.”

Liderul fracţiunii liberal-democrate, Tudor Deliu, a spus că ar fi trebuit expulzați mai mulți diplomați ruși, nu doar trei:

„Nu negăm că Republica Moldova trebuie să aibă relaţii cu Federaţia Rusă, dar aceste relaţii trebuie să fie reciproce. Ne-a săturat să fim priviţi ca fratele mai mic, ne-a săturat să fie intimidaţi cetăţenii R. Moldova, inclusiv demnitarii care pleacă în vizite prin Federaţia Rusă, ne-a săturat să vedem cum strivesc cu tancurile şi buldozerele producţia din R. Moldova. De aceea considerăm că s-a procedat foarte corect.”

După ce majoritatea parlamentară a respins iniţiativa PSRM de a-l audia în plen pe ministrul de externe, precum şi alte iniţiative ale socialiştilor, aceştia au părăsit în semn de protest sala de şedinţe.

Preşedintele Igor Dodon şi-a reluat azi criticile faţă de decizia guvernului, la o întrevedere cu ambasadorul Rusiei în Moldova, Farit Muhametşin. „Calific această acțiune drept sabotare deschisă, care prejudiciază interesele naționale ale statului”, a spus Dodon. El a mai adăugat că decizia de a expulza diplomații ruşi a fost luată în scopuri electorale, pentru a aduce PD voturile alegătorilor pro-occidentali.

Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău a condamnat în ajun decizia autorităților moldovene calificând-o drept „act neprietenos al părții moldovenești” şi a avertizat că „răspunsul părții ruse nu se va lăsa așteptat”.

În schimb, Ambasada SUA şi cea a Marii Britanii au salutat decizia guvernului moldovean de a se alătura grupului tot mai mare de țări care expulzează diplomați ruși în semn de solidaritate cu Marea Britanie, unde la începutul lunii martie au fost otrăviți un fost agent rus și fiica sa, caz pe care occidentul în pune pe seama Moscovei, care, la rândul ei, neagă implicarea.

„Partenerii noștri au reacționat pentru că ne împărtășesc viziunea asupra pericolului reprezentat de Kremlin la adresa valorilor și securității noastre”, se spune în mesajul Ambasadei Marii Britanie.

„Prin aceşti paşi, Statele Unite, aliaţii şi partenerii noştri, arată clar Rusiei că acţiunile ei au consecinţe”, se spune, între altele, în declaraţia ambasadei americane.

Previous Next

XS
SM
MD
LG