Secretarul de stat democrat din Maine, Shenna Bellows, a decis joi eliminarea fostului președinte Donald Trump de pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale primare din acest stat, invocând clauza constituțională referitoare la participarea la actele de insurecție, informează agenția de presă Reuters.
Decizia secretarului de stat vine după ce și Curtea Supremă din Colorado a hotărât la începutul acestei luni, cu o majoritate foarte strânsă (4-3) să-l scoată pe Trump de pe buletinul de vot în acest stat, în temeiul secțiunii 3 a celui de-al 14-lea amendament din Constituția SUA.
Conform ei, nimeni nu poate fi „senator sau reprezentant în Congres, sau elector al președintelui și vicepreședintelui sau să dețină vreo funcție, civilă sau militară în Statele Unite” dacă, după ce a depus jurământul de susținere a Constituției Statelor Unite, „s-a angajat în vreo insurecție sau rebeliune împotriva SUA, a dat ajutor la organizarea uneia sau a încurajat dușmanii SUA să organizeze una.”
Decizia secretarului de stat din Maine a fost suspendată până când Curtea Supremă a SUA va decide dacă Trump este exclus din cursa electorală de această prevedere redactată după Războiului Civil american.
Biroul de campanie al lui Trump a anunțat că va face apel la decizia lui Bellows la instanțele statului Maine. „Asistăm la o tentativă de furt al unei alegeri și la lipsirea de drepturi a alegătorului american", scrie în comunicatul semnat de purtătorul de cuvânt al biroului de campanie, Steven Cheung.
Candidații la președinție și insurecțiile
„Nu ajung la această concluzie cu ușurință", scrie Bellows în decizia sa de 34 de pagini. „Sunt conștientă de faptul că niciun secretar de stat nu a privat vreodată un candidat prezidențial de accesul la buletinul de vot pe baza secțiunii 3 a Amendamentului 14. Sunt, de asemenea, conștientă, totuși, că niciun candidat prezidențial nu s-a angajat vreodată înainte în acte de insurecție."
Experții juridici declară, conform Reuters, că hotărârea de joi demonstrează necesitatea ca cea mai înaltă instanță a națiunii, care nu s-a pronunțat niciodată asupra secțiunii 3, să clarifice care este aria de competență la nivel de stat.
„Este clar că aceste decizii vor continua să apară și se vor lua decizii contradictorii (sunt numeroase statele care îl mențin pe Trump pe buletinul de vot în ciuda contestațiilor) până când va exista o îndrumare finală și decisivă din partea Curții Supreme a SUA”, a scris Rick Hasen, profesor de drept la Universitatea California-Los Angeles, ca reacție la decizia din Maine.
Curtea Supremă SUA are în prezent o majoritate conservatoare de 6-3, care include trei judecători nominalizați de Trump.
Această prevedere este o consecință juridică a Războiului Civil american (1861-1865) Clauza a fost adăugată în 1868 pentru a-i împiedica pe confederații învinși să se întoarcă în fostele lor poziții de putere în administrația locală și federală. Ea interzice oricărei persoane care a încălcat jurământul de „a susține” Constituția să ocupe o funcție.
Prevederea a fost utilizată pentru a interzice multor foști confederați să ocupe funcții, de la șerif local la locuri în Congres, dar a căzut în desuetudine după ce Congresul i-a amnistiat în 1872 pe cei mai mulți foști confederați.
Istoricii juridici spun că singura dată când această prevedere a fost folosită în secolul XX a fost în 1919, când a fost invocată pentru a refuza un loc în Camera Reprezentanților unui socialist care se opunea implicării SUA în Primul Război Mondial.
Anul trecut, secțiunea 3 a fost invocată de un tribunal pentru a îndepărta un comisar din New Mexico care intrase în Capitoliu pe 6 ianuarie. Un grup liberal a încercat să îi îndepărteze pe reprezentanții republicani Madison Cawthorn și Marjorie Taylor Greene de pe buletinul de vot din 2022 în temeiul acestei prevederi, dar Cawthorn a pierdut alegerile primare, cazul său fiind respins, iar un judecător a decis în favoarea lui Greene.