Linkuri accesibilitate

Curtea Supremă din Colorado: Trump este neeligibil pentru Casa Albă


Fostul președinte Donald Trump părăsește scena la un miting de campanie sâmbătă, 11 noiembrie 2023, Claremont, N.H. (foto AP/Reba Saldanha)
Fostul președinte Donald Trump părăsește scena la un miting de campanie sâmbătă, 11 noiembrie 2023, Claremont, N.H. (foto AP/Reba Saldanha)

Majoritatea judecătorilor Curții Supreme din Colorado au decis marți că fostul președinte Donald Trump este neeligibil pentru Casa Albă în conformitate cu clauza de insurecție din Constituția SUA și că trebuie eliminat de pe buletinul de vot pentru alegerile primare prezidențiale din acest stat.

Este o hotărâre care pregătește, probabil, o confruntare la cea mai înaltă instanță din țară, Curtea Supremă SUA, cea care va decide dacă Trump, favorit la nominalizarea republicană pentru cursa prezidențială, poate rămâne în cursă, informează AP.

Trump este descalificat să ocupe funcția de președinte

Decizia a fost luată de o instanță ai cărei judecători au fost numiți de guvernatori democrați. Este pentru prima dată în istorie când secțiunea 3 a celui de-al 14-lea amendament a fost folosită pentru a descalifica un candidat la președinție. „O majoritate a instanței susține că Trump este descalificat să ocupe funcția de președinte în temeiul Secțiunii 3 a celui de-al 14-lea Amendament”, și-a justificat instanța decizia adoptată cu 4 voturi pentru și 3 împotrivă.

Conform acestei secțiuni din Constituția SUA, nimeni nu poate fi „senator sau reprezentant în Congres, sau elector al președintelui și vicepreședintelui sau să dețină vreo funcție, civilă sau militară, în Statele Unite” dacă, după ce a depus jurământul să susțină Constituția Statelor Unite, „se va fi angajat în vreo insurecție sau rebeliune împotriva SUA, a dat ajutor la organizarea uneia sau a încurajat dușmanii SUA să organizeze una.”

În hotărârea emisă marți, majoritatea instanței a respins argumentele potrivit cărora Trump nu ar fi responsabil pentru atacul violent al susținătorilor săi asupra clădirii Congresului SUA, la 6 ianuarie 2021: „Președintele Trump a ținut un discurs în care și-a îndemnat literalmente susținătorii să lupte la Capitoliu", au scris aceștia.

„Nu ajungem la aceste concluzii cu ușurință", scrie în motivația Curții, semnată de majoritatea judecătorilor. „Suntem conștienți de amploarea și greutatea întrebărilor pe care le avem acum în fața noastră. Suntem, de asemenea, conștienți de datoria noastră solemnă de a aplica legea, fără teamă sau favoruri și fără a fi influențați de reacția publicului la deciziile pe care legea ne obligă să le luăm.”

Trump nu a vorbit despre această decizie în timpul mitingului la care a participat marți seară la Waterloo, Iowa, dar organizatorii săi de campanie au trimis un e-mail de strângere de fonduri în care numesc o numesc o „hotărâre tiranică”.

Avocații lui Trump au spus că vor face imediat apel față de orice decizie de acest gen la cea mai înaltă instanță a națiunii, aceasta având ultimul cuvânt în privința chestiunilor constituționale. Purtătoarea de cuvânt juridică a lui Trump, Alina Habba, spunea marți seară că hotărârea Curtii Supreme din Colorado „atacă însăși inima democrației acestei națiuni. Ea nu va rămâne în picioare și avem încredere că Curtea Supremă va anula acest ordin neconstituțional”.

Susținătorii lui Trump s-au grăbit să îi ia apărarea, criticând decizia ca fiind „ne-americană”, „nebunească”, parte a unui efort motivat politic care urmărește să-i distrugă candidatura lui Trump. „Patru agenți democrați partizani de la Curtea Supremă din Colorado cred că pot decide pentru toți locuitorii din Colorado și pentru americani următoarele alegeri prezidențiale", a declarat președintele Conferinței republicane din Camera Reprezentanților, Elise Stefanik, într-un comunicat.

Chiar dacă Trump nu se așteaptă să câștige în Colorado, stat unde a pierdut la distanță în 2020, pericolul pentru fostul președinte este că mai multe instanțe și oficiali electorali vor urma exemplul din Colorado și îl vor exclude pe din statele unde ar putea câștiga.

Hotărârea din Colorado contrastează cu cea a Curții Supreme din Minnesota, care a decis luna trecută că partidul de stat poate înscrie pe oricine dorește pe buletinul de vot pentru alegerile primare. Aceasta a respins un proces în baza Secțiunii 3, dar a declarat că reclamanții ar putea încerca din nou în timpul alegerilor generale.

Într-un alt caz, un judecător din Michigan a decis că Congresul, nu sistemul judiciar, ar trebui să decidă dacă Trump poate rămâne pe buletinul de vot.

Grupul liberal din spatele acestor cazuri, Free Speech For People, a intentat, de asemenea, un alt proces în Oregon, încercând să îl scoată pe Trump de pe buletinul de vot acolo.

XS
SM
MD
LG