Linkuri accesibilitate

Prima dezbatere prezidențială a Partidului Republican, dominată de controversele pe tema Ucrainei


Mike Pence, Ron DeSantis, Vivek Ramaswamy, Nikki Haley și Tim Scott (de la stânga la dreapta) pozează împreună înainte de începerea primei dezbateri a candidaților republicani
Mike Pence, Ron DeSantis, Vivek Ramaswamy, Nikki Haley și Tim Scott (de la stânga la dreapta) pozează împreună înainte de începerea primei dezbateri a candidaților republicani

Prima dezbatere prezidențială din cadrul Partidului Republican a fost marcată de o discuție aprinsă cu privire la ajutorul militar acordat Ucrainei.

Schimbul de replici dintre Vivek Ramaswamy, Nikki Haley, Mike Pence, Ron DeSantis și Chris Christie oferă o explicație pentru îngrijorările guvernului de la Kiyv și ale aliaților americani din Europa în legătură cu posibilitatea ca un republican să câștige președinția anul viitor.

Prima dezbatere prezidențială a Partidului Republican, dominată de controversele pe tema Ucrainei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00
Link direct

Omul de afaceri Ramaswamy a fost categoric împotriva continuării ajutorului militar pentru Ucraina în lupta sa împotriva invaziei ruse, în timp ce guvernatorul DeSantis a exprimat scepticism. Fosta ambasadoare americană la ONU, Haley, fostul vice-președinte Pence și fostul guvernator Christie au apărat cu vehemență ajutorul acordat, considerându-l crucial pentru securitatea NATO și a Statelor Unite, precum și pentru a împiedica agresiunea președintelui rus Vladimir Putin asupra altor națiuni europene.

Haley l-a criticat aspru pe Ramaswamy, afirmând că o victorie a Rusiei în Ucraina ar consolida o alianță între Rusia și China. Ucraina este "o țară pro-americană care a fost invadată de un ticălos", i-a spus Haley lui Ramaswamy, un antreprenor fără experiență politică anterioară. "Vei pune America în pericol. Nu ai experiență în politică externă și se vede."

Ucraina și aliații europeni ai Statelor Unite sunt îngrijorați că un număr din ce în ce mai mare de republicani în Congresul american - inclusiv fostul președinte Trump, liderul în cursa pentru nominalizarea republicană, care a lipsit de la dezbatere - pun sub semnul întrebării necesitatea continuării trimiterii de ajutor militar către Ucraina.

Războiul din Ucraina a dominat partea de dezbatere dedicată politicii externe, în timpul căreia candidații au polemizat și pe tema amenințării din partea Chinei, sprijinului acordat Israelului și fluxului de imigranți fără documente care traversează frontiera de sud-vest.

Când candidații au fost întrebați dacă ar susține oprirea ajutorului pentru Ucraina în cazul în care ar fi aleși, Ramaswamy a ridicat rapid mâna și a declarat că nu ar acorda mai mult ajutor. DeSantis, guvernatorul Floridei, nu a spus că ar opri ajutorul, dar a subliniat că, în cazul în care ar deveni președinte, orice sprijin acordat Ucrainei ar fi condiționat de creșterea sprijinului european pentru Kiev. Guvernatorul a declarat că prioritatea sa ar fi trimiterea de trupe la frontiera de sud, în loc să se trimită bani către Ucraina.

Ramaswamy a atacat apoi mai mulți dintre ceilalți candidați pentru că s-au deplasat în Ucraina pentru a se întâlni cu președintele Volodymyr Zelensky. Pence, fostul vicepreședinte, l-a numit pe Putin "un dictator și un criminal" și a afirmat că dacă Statele Unite ar urma cele spuse de Ramaswamy, nu ar dura mult până când Putin ar invada o țară NATO, ceea ce ar determina Statele Unite să intre în război. Haley s-a concentrat și pe sugestiile anterioare ale lui Ramaswamy privind reducerea ajutorului acordat Israelului: "Vrea să oprească ajutorul pentru Israel", a spus ea. "Nu așa îți tratezi prietenii."

XS
SM
MD
LG