Adela Glavan: Vaccinarea decurge lent, exista o reticență din partea populației

Datele Ministerului Sănătății arată că de la începutul campaniei de imunizare, din 2 martie, au fost vaccinați peste 470 de mii de oameni. Dintre aceștia, peste o sută de mii au primit ambele doze de vaccin anti-covid, ceea ce înseamnă 4 la sută din populație. Autoritățile sanitare spun că cifrele sunt îmbucurătoare, însă observă o ușoară scădere a numărului de persoane ce vor să se imunizeze. Directoarea Asociației medicale teritoriale Centru, Adela Glavan, crede că își face efectul scăderea numărului zilnic de noi infectări. Oamenii însă nu ar trebui să piardă din vigilență, îndeamnă invitata emisiunii matinale.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu Adela Glavan

Adela Glavan: „Este nevoie să obținem imunitatea colectivă și e bine că este făcută din contul vaccinării și nu din contul îmbolnăvirilor, dar situația eu aș caracteriza-o în felul următor: personalul medical este gata în instituțiile medicale, vorbesc acum și de Asociația Medicală Teritorială Centru. În primul rând, sunt deschise cabinete speciale suplimentare pentru vaccinarea populației, în paralel continuă să lucreze cabinetele de vaccinări pentru maturi și copii conform Programului național, adică nu a suferit o parte sau alta din cauza vaccinărilor anti-COVID, sunt create toate condițiile sanitaro-igienice pentru a face vaccinurile în deplină securitate și fără niciun fel de pericol. Sunt pregătiții medicii care lucrează alături de asistentele medicale din cabinetele de vaccinări și de responsabilul de vaccinări, deoarece, înainte de vaccinare, pacientul parcurge un „circuit” anume.”

Europa Liberă: Apropo, haideți să ne explicați - îl caută doctorul de familie pe cetățean să vină să se vaccineze, cetățeanul trebuie să manifeste interes pentru a se adresa aici, inclusiv la instituția Dvs., ca să aibă un răspuns clar când poate să se adreseze pentru a fi vaccinat sau cum e regula?

Directoarea Asociației medicale teritoriale Centru, Adela Glavan

Adela Glavan: „Noi mergem în paralel. Știți că acum noi suntem la etapa a treia, care a fost declarată de către Ministerul Sănătății, adică când este luată la vaccinare toată populația. Însă m-ați întrebat cum aș caracteriza situația din punctul de vedere al vaccinării, aș zice că, în genere decurge lent, dar la început a mers și mai lent, întrucât exista o reticență din partea populației. Acum, lucrurile s-au mai stabilizat, să zicem așa, deși nu în toate zilele numărul de cetățeni pe care îl așteptăm să vină la policlinică sau în punctele mobile este acel pe care ni l-am fi dorit. Punctele de vaccinare din cadrul instituției lucrează, în genere, de la 8 dimineață până la 18 seara, sâmbătă și duminică tot lucrăm, dar dacă sâmbătă mai vine populație, duminică, cu părere de rău, vin foarte și foarte puțini.”

Europa Liberă: În limbajul cifrelor ce arată situația la zi?

Adela Glavan: „Situația la zi arată că noi avem făcute deja 10.207 vaccinuri în sectorul Centru, unde este o populație mai mică ca în alte sectoare, dar se lucrează destul de intens.”

Europa Liberă: Care e numărul populației din sectorul dvs ?

Adela Glavan: „Noi avem aproximativ 100 de mii de locuitori în sector. Ne salvează și faptul că paralel cu populația și cu contingentele de populație care au fost determinate de Ministerul Sănătății să fie imunizate la etapa întâia, a doua și a treia noi luăm și angajații organizațiilor care sunt situate în sectorul nostru. Deci, sectorul Centru, în genere, are particularitățile sale fiind chiar în inima capitalei. Iar asta cred că spune multe, fiindcă foarte multe instituții farmaceutice și medicale sunt amplasate anume în sectorul Centru, iar în afară de ele și instituții mass-media de asemenea sunt multe în sector. Parcă ne-a reușit în mare parte deja să-i cuprindem pe toți cei din instituții și organizații cu vaccinări. La prima etapă, ei au fost mai activi, să zic așa, decât restul populației, dar ținând cont că majoritatea erau farmaciști, lucrători medicali, au trecut anume în prima etapă și deja cei care, din anumite motive, nu au reușit în prima sau în a doua etapă sunt luați în continuare și acum.”

### Vezi și... ### Briceni și Edineț: rezultate modeste la primul maraton al vaccinării

Europa Liberă: Deci, 10% dintr-o sută de mii de locuitori ai capitalei...

Adela Glavan: „Da, ca atare 10 la sută din populația sectorului noi spunem că deja este vaccinată. La momentul de față, avem diferite vaccinuri disponibile. AstraZeneca este în permanență, avem acum vaccinuri bune, le avem pe toate câte le-am primit și pentru o țară care nu le produce și care duce anumite lipsuri, iar vaccinarea se face mai mult din donații trebuie să nu uităm vorba populară: calul de dar nu se caută la dinți. Cu atât mai mult, când vorbim despre vaccinuri, întrucât ele sunt un dar pentru sănătatea oamenilor și pentru binele țării. Toate vaccinurile trec anumite testări, ele nu apar așa pur și simplu, așa că toate miturile acestea care există că unul este mai bun decât celălalt sau că există ciparea ceea, sau încă câte și mai câte se vorbesc – toate acestea, într-adevăr, sunt falsuri. Trebuie să înțelegem și că situația cu morbiditatea la care am ajuns acum, faptul că ea a scăzut simțitor, în bună parte se datorează și faptului că, chiar dacă procentul de vaccinare a populației este unul mic, oricum, într-o măsură oarecare și el și-a făcut efectul pe lângă toate celelalte momente obiective care au dus la scăderea morbidității.”

Europa Liberă: În stoc aveți vaccin suficient?

Avem vaccin suficient, de ar veni cetățenii...

Adela Glavan: „Avem vaccin suficient și se mai așteaptă doze, deja de ar veni cetățenii. Este programare care se face pe intern în cadrul instituției, avem și o platformă națională de vaccinare care a fost elaborată de Ministerul Sănătății unde pacienții se pot programa în prealabil. Ce facem? Îi așteptăm pe toți, este loc bun, sunt condiții frumoase și nici cetățenii nu se simt lăsați la voia sorții sau uitați, fiindcă am zis de la bun început că ei trec un „circuit”, trec întâi prin mâinile medicului, se determină dacă nu au contraindicații, li se mai vorbește despre vaccin, li se ia acceptul, apoi se face vaccinul, după care se odihnesc un timp pentru a urmări starea cetățeanului post-vaccinare.”

Europa Liberă: După a doua doză oferiți un certificat?

Adela Glavan: „Chiar după prima doză, noi oferim certificatul cu prima doză și pe certificatul respectiv îi mai amintim cetățeanului când trebuie să vină la a doua doză, iar deja după a doua doză i se eliberează certificatul definitiv, pe care pacientul îl poate folosi atunci când are nevoie să părăsească hotarele țării sau în alte scopuri. Hai să zicem că vaccinarea aceasta, pe lângă toate, economisește banii celor care vor să plece peste hotare, adică depinde și de țară, pentru că fiecare țară își impune condițiile sale, pentru că știm că a face un test nu este atât de ieftin, de aceea este mai bine totuși să fie protecția asta vaccinală după care pacientul este sigur că nu i se pot întâmpla cazuri grave și extra-grave.”

Europa Liberă: Pentru ce perioadă este valabilă vaccinarea?

Adela Glavan: „Nimeni încă nu știe exact, studiile continuă și așteptăm o confirmare, dar după cum se spune, vaccinul ne protejează. Dacă va fi posibilitate, pe urmă poate se vor face și anumite teste, dar asta nu va fi în masă, asta nu va fi pentru toți și nici nu e nevoie, fiindcă noi trebuie să credem ceea ce spun autoritățile de la OMS. Acolo-s oameni, echipe întregi care se ocupă cu studiile pentru a vedea pe cât timp va ajunge cantitatea asta, titrul acesta de anticorpi postvaccinali.”

Noi trebuie să credem ceea ce spun autoritățile de la OMS...

Europa Liberă: Ținând cont de acest ritm despre care vorbiți Dvs., că din 100 de mii de cetățeni zece la sută deja au fost vaccinați, cam ce perioadă de timp i-ar mai trebui, iată, instituției Dvs. ca să reușească întreaga populație care dorește să vină benevol să se vaccineze?

Adela Glavan: „Sunt mai multe condiții. Prima: să fie vaccinul disponibil în permanență. Noi îl avem. Și a doua: să vină masiv populația. Pentru asta medicii de familie lucrează permanent, așteptăm și activizarea din partea mass-mediei, bunăoară, cum o faceți Dvs. astăzi și încă mulți alți ziariști, să promoveze vaccinarea, fiindcă așa cum activăm noi acum, noi lucrăm, să zicem, cu un efort al cabinetelor de vaccinare la 75%. Deci, noi nu vorbim acum de deschiderea în cadrul instituțiilor a unor noi cabinete, dar vorbim despre faptul că populația trebuie să vină masiv la vaccinare în cadrul instituției și în afară de asta mai avem și alte metode. Noi deschidem puncte mobile de vaccinare în cadrul instituțiilor unde sunt mulți colaboratori, iată, cu Dvs. am vorbit mai înainte și cunoașteți maratoanele care s-au făcut, inclusiv cele din Chișinău cu deplasarea troleibuzelor și autobuzelor în diferite sectoare ale municipiului, inclusiv în suburbii, toate se află sub controlul asociațiilor medicale teritoriale, la fel și numărul de vaccinări. Iată la noi în sector chiar sâmbătă a staționat troleibuzul special în care a fost deschis cabinetul de vaccinări. Slavă Domnului, a fost zi de sâmbătă, a fost dislocat lângă piața de pe str. Dokuceaev, s-au folosit 85 de vaccinuri AstraZeneca și puțin Sinovac, totul a mers bine.

### Vezi și... ### Statele Unite și geopolitica vaccinului

Vreau să vorbesc și despre Piața Centrală, că acolo am deschis un punct aproape permanent în zilele când se consideră că este cea mai multă populație în piață, mai ales joi, vineri și sâmbătă; duminica, de obicei, mai puțină lume se adresează, s-ar părea că toți pleacă la piață, că le trebuie, dar la vaccinări vin mai puțini. Bine, oricum ținem situația la control, plecăm cu punctele mobile în diferite alte locații, bunăoară, am fost la Moldtelecom, la Fabrica Ionel, la Fabrica Artizana și în multe alte locuri; la noi în sector facem prima doză, pe urmă ieșim la ei și cu a doua doză. Pe parcurs o bună parte din populație cred că se hotărăște, anume datorită colaboratorilor și-i încadrăm în procesul de imunizare, dar foarte important este să vorbim cu populația și să încercăm să o convingem, și nu numai să încercăm, ci chiar să convingem cetățenii. Aici trebuie să se unească toate sursele posibile din societate, nu numai medicii de familie, iarăși repet, și mass-media, și conducătorii de instituții.”

Europa Liberă: Deja și cele două mitropolii au anunțat că cheamă lumea, cheamă cetățenii să se vaccineze, pentru că biserica nu are nimic împotrivă.

Adela Glavan: „Da! E foarte bine că s-a luat o astfel de decizie și sperăm că pe parcursul lunilor iunie, iulie, august să cuprindem majoritatea populației în procesul de vaccinare, pentru că nu știm ce ne așteaptă în lunile de toamnă, când de obicei apar mai multe boli respiratorii virale și, astfel, poate ne-a feri Dumnezeu și prin acțiunile noastre de o nouă undă de COVID. Noi sperăm mult, dar vom vedea ce o să fie în realitate. Și în caz că apare pericolul, e foarte bine să fim pregătiți din timp, adică anume vaccinați.”

Europa Liberă: Tinerii de la ce vârstă pot să se adreseze pentru a fi vaccinați?

Adela Glavan: „Tinerii se pot vaccina de la 18 ani. Și vin, într-adevăr, tineri și, spre deosebire de unii adulți, nu aleg vaccinul, au încredere în ceea ce se face și în vaccinul cu care sunt imunizați.”