În premieră, autoritățile locale din orașele Briceni și Edineț au organizat maratoane de vaccinare după modelul celui inițiat în Chișinău, la Palatul Republicii. La Edineț, oamenii au fost așteptați să se imunizeze sâmbătă și duminică, iar la Briceni doar duminică. Spre deosebire de capitală, unde oamenii au așteptat o zi întreagă ca să se vaccineze, în teritoriu abia dacă s-au imunizat câteva zeci. Cum se explică acest decalaj?
În capitală, maratoanele de imunizare au uimit prin activismul de care au dat dovadă cetățenii. În doar șapte zile - perioadă în care a fost organizat un maraton la Palatul Republicii și unul la Universitatea de stat de medicină „Nicolae Testemițanu” - au fost imunizați peste o sută de mii de oameni, un sfert din numărul total al vaccinărilor.
Autoritățile sanitare au sperat ca multiplicarea acestor inițiative în teritoriu va avea același rezultat. La Briceni și Edineț oamenii au fost așteptați să se imunizeze cu două vaccinuri – AstraZeneca și Sinofarm. La Edineț au fost amenajate trei centre de imunizare, chiar și așa, spune șeful Centrului de sănătate din localitate, Oleg Guțan, în cele două zile de maraton s-au vaccinat mai puțin de o sută de locuitori:
„Oamenii se implică pozitiv în asemenea momente, fiindcă sunt persoane care pot să se vaccineze doar în zilele de week-end. Însă ne-am așteptat la mai mult, vă spun cinstit.”
În două zile, aproximativ 70-80 de persoane...
Europa Liberă: La Edineț câți s-au vaccinat?
„În două zile, aproximativ 70-80 de persoane.”
Europa Liberă: Cum vă explicați că oamenii mai modest dau târcoale vaccinării?
„Anume cu vaccinurile companiei AstraZeneca, pe le avem noi disponibile nelimitat, lumea nu vrea să se vaccineze. Chiar dacă majoritatea lucrătorilor medicali s-au vaccinat cu AstraZeneca. Am vrut să arătăm prin exemplul propriu că e un vaccin bun, dar din păcate unele situații nu depind de noi.”
Și în Chișinău procesul de imunizare este unul lent, dar constant, spune Adela Glavan, directoarea Asociației medicale teritoriale Centru. Ea crede că își face efectul scăderea numărului zilnic de noi infectări. O abordare greșită, sugerează Adela Glavan. Dacă oamenii vor ignora restricțiile sanitare și vor evita vaccinarea, există riscul ca situația să iasă de sub control:
„Cel mai puțin ar trebui să fie politizată medicina pentru că punem în joc viața omului. În continuare o să vedem cum se va manifesta situația în republică, ținând cont de faptul că s-a mai schimbat atitudinea și față de măsurile sanitare, deși avem acum o relaxare, nu trebuie să uităm că COVID-ul nu a plecat nicăieri. Masca trebuie purtată! Pe cât timp, se va vedea. Ca să nu scăpăm situația de sub control, trebuie să continuăm intens vaccinarea.”
Experții în sănătate anticipau că elanul cetățenilor de a se vaccina ar putea să scadă în următoarele luni. Și asta pentru că, întâi de toate, s-au imunizat cei care și așa nu aveau dubii în privința procesului de vaccinare. Marea provocare e să fie convinși cei care își doresc un anumit ser, la fel și cei care refuză categoric vaccinul, spune coordonatoarea campaniei de imunizare pe țară, Ninel Revenco. O categorie aparte sunt și cetățenii care deja au fost bolnavi de COVID-19. O bună parte dintre ei cred că nu trebuie să se vaccineze pentru că ar fi imuni la boală:
„Persoanele care au fost bolnave de COVID-19 după însănătoșire nu fac un număr normal de anticorpi și nu au acea memorie a organismului de lungă durată. S-a demonstrat, mai ales în anul 2020, că o persoană, cu regret, poate face COVID-19 și de două sau chiar de trei ori pe an. Anticorpii care i-ați format după maladie nu sunt de lungă durată și nu sunt stabili.”
Până în prezent, în țară s-au vaccinat peste 470 mii de persoane, dintre acestea 107 mii de oameni au primit ambele doze de ser, ceea ce înseamnă 4% din populație.