Aflată într-o vizită de două zile la Chșinău Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, a dat asigurări că Uniunea Europeană va oferi sprijin pentru R. Moldova. Ea a declarat Europei Libere că UE este gata să ofere asistență financiară dezvoltarii sectorului transporturilor și infrastructurii moldovenești, astfel ca R. Moldova să fie conectată la rețelele de transport ale UE - principala piață de destinație comercială.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Cum se vede Republica Moldova de la Bruxelles și de la Chișinău? Și pe cât de mult calitatea drumurilor Republicii Moldova le permite autorităților să spună că devine ireversibil parcursul european?
Adina Vălean: „Să știți că Republica Moldova se vede tot mai bine de la Bruxelles. Anul acesta a fost un an foarte bun pentru prezența europeană a Moldovei, numai eu am avut foarte multe discuții, pe urmă a fost președinta Maia Sandu, s-a întâlnit cu președinta Ursula von der Leyen, eu m-am întâlnit cu primul ministru al Moldovei, dna Natalia Gavrilița, și impresia excelentă care se face este aceea că discuțiile sunt foarte aplicate și foarte concrete. Adică, acestea sunt oportunitățile, acesta este planul de reforme, asta vrem să facem, cu ce ne puteți ajuta?
### Vezi și... ### Nicu Popescu la Bruxelles: „R. Moldova pledează pentru continuarea apropierii partenerilor estici de UE”Mie îmi place foarte mult, pentru că lucrul pe care nu l-am văzut la multe state în dialogul cu Uniunea Europeană că, pe lângă discuția despre sprijinul financiar, cu care suntem obișnuiți, este o discuție foarte aplicată în ceea ce privește sprijinul pentru asistență tehnică, de asemenea, un sprijin pentru creșterea capacității administrative, ceea ce mie îmi arată că autoritățile sunt cu un pas înaintea altora în atare situații, că banii nu sunt totul dacă nu știi să-i folosești sau nu te ajută cineva, sau nu ai niște planuri solide. Eu apreciez foarte mult, pentru că planurile par destul de clare, mai rămâne să vedem care din ce surse. Dorința asta de a obține sprijin pentru administrație, pentru reformarea instituțiilor, creșterea capacității administrative, faptul că recunoști că nu ai este deja extraordinar.”
Europa Liberă: Și totuși, autoritățile contează foarte mult pe sprijin, inclusiv financiar din partea Uniunii Europene pentru a putea îmbunătăți infrastructura și pentru a putea porni adevăratele reforme, pentru a se reporni motoarele economiei. Iată, acest sprijin va veni condiționat și concret, cum vedeți Dvs. direcționarea banilor, să zicem, în drumuri?
Adina Vălean: „Toate aceste planuri, acest sprijin, toate aceste instrumente financiare pe care Moldova le va accesa cu Uniunea Europeană și partenerii internaționali vin desigur cu niște condiții, nu pot să le discut eu acum, pentru că sunt în dezbatere, de fapt, în negociere aceste lucruri, dar condiționalitățile sunt în general legate de angajarea unui plan de reformă și de elemente concrete privind aplicarea acestor planuri. Deci nu sunt nu știu ce condiții netransparente sau obscure, ci, în general, haideți să stăm să vedem ce avem de făcut, ne angajăm și dăm drumul la treabă, cam așa, dar nu vreau să avansez în elemente concrete, pentru că nu le știu, ele sunt în momentul de față în discuție între Moldova și Uniunea Europeană. O să fie în decembrie și acest summit al Parteneriatului Estic, care va fi foarte important.
### Vezi și... ### Bogdan Aurescu cere creșterea asistenței financiare pentru reformele structurale din Parteneriatul EsticÎn Europa acum avem, de exemplu, planurile naționale de redresare și reziliență, care au fost acordate în mod spectaculos printr-un instrument nou-creat, crearea de eurobonduri, comisia care a mers să se împrumute pe piețele financiare pentru a asigura un buget, l-aș putea categorisi enorm. Vreau să vă dau acest exemplu ca, de pildă, acordarea banilor pentru statele membre în interiorul planurilor de redresare și reziliență au fost condiționate de plasarea mai largă a unui proiect în cadrul unui proiect de reformă. Cu alte cuvinte, fac drumul cutare, dar de ce? Îl fac pentru că face parte din viziunea mea privind dezvoltarea rețelei D, care ne asigură cutare conectivitate sau conectarea unor zone mai puțin dezvoltate economic? În fine, fiecare cu argumentele lui. În Europa ele se regăsesc în rapoartele de semestru european, acolo fiecare țară știe, are un tu do list în materie de reforme, deci într-un anume sens așa vor funcționa toate finanțările și în raport cu Moldova. Lista asumată de reforme a Moldovei reprezintă, de fapt, drumul de parcurs pentru a obține din ce în ce mai multe finanțări.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Eu am urmărit întrevederile pe care le-ați avut cu autoritățile Republicii Moldova și oricum s-a discutat și despre nevoia unui ecartament european la hotarul moldo-român, și despre Autostrada Unirii, și despre multe, multe proiecte despre care deja se cunoaște că autoritățile Moldovei vor să insiste cu aceste proiecte ca să obțină și finanțări externe.
Adina Vălean: „E adevărat, chestiunea cu ecartamentul diferit e o barieră, pe de altă parte, există diverse soluții tehnice pentru asta și în Europa există trei ecartamente diferite. Din întâmplare între România și Moldova sunt ecartamente diferite, dar Moldova trebuie să-și mențină conectivitatea și cu Ucraina, deci ea trebuie să gândească poziția și soluția tehnică de așa natură încât să-și păstreze poziția pe un coridor regional, pe de o parte, conectat cu Uniunea Europeană, dar și cu spațiul anterior de care era legată cu ecartamentul.”
Europa Liberă: Dar împreună Republica Moldova și România pot promova proiecte în cadrul UE ca să poată să fie implementate?
Adina Vălean: „Desigur. Eu acum vorbesc în calitate de comisar european, deci eu sunt acum UE, nu România.”
Europa Liberă: Sunteți 2 în 1 totuși.
Dacă se pot face conexiunile pentru importul de electricitate din România cred că ar fi grozav
Adina Vălean: „Pe de altă parte, știu că există fonduri regionale, diverse instrumente care se exercită, când vorbesc de instrumente mă refer la fonduri, la instrumente financiare care se exercită regional. Cred că există discuții avansate deja și planuri concrete între Moldova și România și în orice caz mult mai multe ca de obicei, pentru că acum dacă luăm podul rutier de la Ungheni deja văd că suntem în competiție Comisia Europeană cu România în a oferi parteneriat Moldovei pentru realizarea acestui pod. Deci, da, eu cred că asta e o invitație bună, ca să nu mai vorbim de toate proiectele de conexiune care există pentru domeniul energetic care extrem de sensibil și important pentru Moldova și dacă se pot face conexiunile pentru importul de electricitate din România cred că ar fi grozav. Deci sunt multe subiecte comune care ar putea fi dezvoltate, și nu sunt numai la nivel de acesta că vorbim despre ele, cred că deja, după cum am spus ca pe o apreciere la adresa guvernului de la Chișinău, discuțiile sunt foarte aplicate și pare a fi un guvern foarte pragmatic, deci mă aștept să văd rezultate foarte bune.”
Europa Liberă: Cât de mult contează transparența când e vorba de cheltuirea banilor? De ce vă pun această întrebare? Pentru că în Republica Moldova s-au construit drumuri și până astăzi și în cadrul licitațiilor s-a adeverit că s-au spălat sume foarte mari de bani.
Adina Vălean: „Și drumurile sunt, există și ele?”
### Vezi și... ### Drumul ca o imensă eternă băltoacă
Europa Liberă: Și drumurile nu-s prea de calitate...
Adina Vălean: „Da, așa este. Ele sunt esențiale și cred că e o cerință, în primul rând, a cetățenilor moldoveni să știe ce anume se întâmplă cu banii publici, indiferent din sursa din care provin, ei devin bani publici în momentul în care se contractează un împrumut sau se primește un grant. Și asta este o normă, practic, pentru orice formă de cheltuială, inclusiv pentru transporturi. E adevărat că, dacă există corupție sau proastă folosire a banilor, cu siguranță va fi și netransparență. Dacă citim invers, acolo unde există transparență este o garanție în plus a faptului că banii sunt cheltuiți corect.”
Europa Liberă: Multe aprecieri acum vin, inclusiv din partea Bruxelles-ului pentru noua putere de la Chișinău, după ce PAS deține toată puterea, pentru că și președinta, și guvernul, și parlamentul practic sunt exponenții Partidului Acțiune și Solidaritate. Ar putea să se gândească la o cerere să depună la Bruxelles pentru o eventuală aderare la UE?
Adina Vălean: „O! Aici durează, indiferent de care sunt aspirațiile, sigur ele trebuie formulate ca atare și susținute de cetățenii moldoveni, dar un astfel de drum este foarte lung, pentru că înseamnă aquis comunitar, înseamnă un anumit grad de convergență, dar important este să iei tot ceea ce este mai bun din această lume și să continui parcursul în ceea ce înseamnă prosperitate, stat de drept, ridicarea nivelului de trai. Acum Moldova, fiind pe acest parcurs european, într-adevăr, cu o imagine foarte bună la Bruxelles și cu mult capital de încredere foarte mare, cred că poate beneficia de foarte multe oportunități și e bine să facem lucruri și mai mari.”
### Vezi și... ### Europa Liberă la Bujor: „Rușilor le pare rău că ne uităm la Asfințit, ei vor să ne uităm la Răsărit”
Europa Liberă: Ce mesaj aveți pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru că, dacă e să credem sondajelor de opinie, ele arată că societatea moldavă este profund divizată? Unii cred că doar apropierea de UE va aduce mai multe beneficii, alții mai sunt încă încrezători că doar o apropiere de Federația Rusă poate să aducă avantaje. Ce mesaj aveți, iată, pentru cetățenii din imediata vecinătate a UE?
Adina Vălean: „Eu i-aș îndemna să nu fie dezamăgiți sau să nu transforme dezamăgirea într-o formă de neparticipare. Cu alte cuvinte, atâția ani au trecut în care poate multe speranțe s-au pus și ele au fost risipite, încât se poate instala câteodată un sentiment de deznădejde, dar dacă există încredere, dacă toate semnalele sunt acum pozitive, important este când te afli la o răscruce de lumi să iei ce-i mai bun din toate lumile posibile și poate, într-un fel, să nu gândească lucrurile în alb și negru, ci să se concentreze pe un efort comun în munca lor comună, pe sprijinirea acelor forțe naționale care sunt progresiste pentru a-și ridica nivelul de trai, pentru a avea acces la piața europeană – de ce nu? – de muncă, pentru a putea călători cu ușurință, a studia, a-și dezvolta economia. Lucrurile acestea sunt în general care țin de viața de zi cu zi și cele mai importante și nu trebuie neapărat să alegem între un lucru și altul, trebuie să ne concentrăm către ceea ce ne poate duce către un rezultat pozitiv.”
Europa Liberă: Dacă și actuala guvernare a ridicat nivelul așteptărilor la o cotă maximă și nu mai sunt atât de mult înarmați cu răbdare ca pe timpuri, cetățenii vor acum și aici, și repede, și bine.
Adina Vălean: „Da, e adevărat, după speranță urmează testul încrederii, care este legat de felul în care comunici și cât de deschis și direct, și transparent ești. Și eu cred din câte am văzut după faptul că sunt persoane foarte aplicate, persoane foarte deschise care spun adevărul despre o situație, cu intenții și o activitate foarte transparentă, asta poate să contribuie la menținerea gradului de speranță și al răbdării cetățenilor, pentru că țara toată e un șantier din acest punct de vedere. E foarte greu de făcut, important este să le începi cu inima deschisă.”