Your browser doesn’t support HTML5
Ordinul executiv autorizează sancțiuni economice și restricții de călătorie împotriva personalului Curții Penale Internaționale care investighează alegații de crime de război împotriva unor militari și ofițeri de informații americani, în Afganistan. Este pentru prima dată când CPI anchetează forțe americane și atât Statele Unite cât și Afganistanul se opun. America nu recunoaște oficial jurisdicția Curții și administrația Trump refuză să coopereze cu investigația.
CPI a anunțat că va demara ancheta chiar și fără cooperarea Statelor Unite. Agențiile de presă arată că ordinul executiv este una dintre măsurile luate care arată scepticismul administrației față de instituțiile internaționale, inclusiv tratate și acorduri.
Administrația Trump s-a retras din Acordul de la Paris, menit să combat schimbările climatice, din acordul nuclear international cu Iranul, a pus capat cooperarii cu Organizația Mondială a Sănătății și s-a retras din Consiliul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.
În declarația purtătoarei de cuvânt a Casei Albe se arată că acțiunile Curții Penale Internaționale reprezintă un atac împotriva drepturilor cetățenilor americani și un potential amestec în chestiuni de securitate națională. Declarația mai arată că CPI este o birocrație ineficientă care amenință personalul american precum și personal al țărilor aliate și partenere.
Fatou Bensouda, procuror general al CPI a cerut în 2017 să investigheze acțiunile trupelor americane în Afganistan, susținând că dispune de suficiente dovezi că forțele americane s-ar fi făcut vinovate de „tortură, tratament crud, încălcarea demnității umane, viol și violență de natură sexuală” în Afganistan, în 2003 și 2004. Președintele Trump i-a grațiat pe militarii americani acuzați de crime de război în Afganistan.
Statele Unite au încercat de asemenea să împiedice Curtea să-i urmărească în justiție pe unii miltari israelieni, acuzați de crime de răsboi în cursul prezenței lor în teritoriile palestiniene Gaza și Ciciordania.
Casa Alba învinuiește CPI că lanseazî investigații motivate politic împotriva Statelor Unite și aliaților săo, inclusiv împotriva Israelului, adaugând că adversari ai Americii manipulează Curtea , încurajând inculparea personalului american.
„Suntem îngrijorați că puteri străine, cum e Rusia, manipulează CPI în propriul interes” a declarat milistrul american al Justiției, William Barr, fără explicații suplimentare.