Admis cu rezerve. CEC a înregistrat partidul „Șansă” în calitate de participant la referendum

Partidul „Șansă”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, va promova opțiunea de vot „Nu” la referendumul privind aderarea la UE din 20 octombrie.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat partidul „Șansă”, afiliat fugarului Ilan Șor, în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie, care va promova opțiunea „Nu”. Decizia a fost luată în ședința din 7 septembrie.

CEC a precizat că deși a admis înregistrarea partidului, instituția ar putea totuși să-și revoce propria decizie în cazul în care instanța judecătorească va admite cererea privind „limitarea activității solicitantului”.

La 16 august, activitatea partidului „Șansă” a fost limitată pentru 3 luni de Judecătoria Bălți. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bălți, care încă nu a pronunțat o decizie pe marginea acestui caz.

Reprezentanții formațiunii au reacționat la decizia autorității electorale, despre care au spus că este „un pas important în direcția corectă”. Anterior, partidele „Șansă” și „Renaștere”, alături de alte formațiuni afiliate oligarhului fugar Ilan Șor au încercat să înregistreze blocul electoral „Victorie-Pobeda”, dar au fost respinși de CEC și instanțele de judecată.

În aceeași ședință, membrii CEC au respins cererea de înregistrare a Partidului Social Democrat European (PSDE) în calitate de participant la referendumul despre aderarea la UE din 20 octombrie, invocând prezența mai multor neconformități în actele de înregistrare. După înlăturarea neregulilor, formațiunea are dreptul să depună o cerere nouă.

Într-o reacție pe rețelele sociale, PSDE a criticat decizia CEC și a spus că „are substrat politic”.

Anterior, CEC a respins și încercarea PSDE de a strânge semnături în favoarea candidatului formațiunii, ex-ministrul Apărării, Valeriu Pleșca.

În cazul său, CEC a constatat că ședința Consiliului național politic al Partidului Social Democrat European (PSDE), la care a fost desemnată candidatura lui, nu a întrunit cvorumul. În plus, atunci când a depus actele, Pleșca era încă președinte al unui alt partid. Decizia autorității electorale a fost menținută de instanțele de judecată.

La 6 septembrie, CEC a admis înregistrarea partidului „Renaștere”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, în calitate de participant la referendumul despre aderarea la UE din 20 octombrie. Formațiunea va promova opțiunea de vot „Nu”.

Până în prezent, CEC a mai înregistrat alte patru partide care vor participa la referendumul republican constituțional din 20 octombrie. Este vorba de Partidul Comuniștilor din R. Moldova care va promova opțiunea „Nu” și Partidul Verde Ecologist, Mișcarea Respect Moldova și Partidul Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, care vor promova opțiunea „Da”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te