Afacerile lui Dmitri Patrușev, o stea din „noua nobilime” a Rusiei și un posibil succesor al lui Putin

Viceprim-ministrul Dmitri Patrușev la o reuniune guvernamentală privind energia, la Moscova, pe 2 iulie 2024.

Dmitri Patrușev, în vârstă de 46 de ani, este văzut ca un posibil succesor al președintelui rus. Un detaliu: este fiul unuia dintre cei mai apropiați confidenți ai lui Vladimir Putin. Systema, redacția rusă de investigații al RFE/RL, a examinat câteva dintre afacerile lui Patrușev, inclusiv o investiție într-o țară cunoscută ca hub pentru transporturile de droguri spre Europa.

În 2017, o societate offshore cu sediul în Cipru, denumită Pimodo, a investit 3 milioane de euro în zece reședințe de la Salinas Sea Resort, o stațiune de cinci stele din arhipelagul Capului Verde din Oceanul Atlantic.

Banii pentru investiție proveneau de la Agrotorg Tulsky, o societate rusă de comerț cu produse agricole, afiliată Băncii Agricole Ruse (Rosselkhozbank), creată de guvernul rus în 2000 pentru a sprijini sectorul agricol.

După circa un an, în aprilie 2018, Agrotorg Tulsky a cumpărat societatea offshore Pimodo.

Pe scurt: banca fondată pentru a dezvolta agricultura rusă a devenit proprietarul unor locuințe de lux într-o țară îndepărtată, cunoscută nu doar pentru plajele sale cu nisip alb, ci și ca „important nod de tranzit pentru cocaina sud-americană care se deplasează spre Europa”, potrivit guvernului SUA.

Achiziționarea stațiunii din Capul Verde deschide o fereastră către elita cercurilor opace din conducerea Rusiei, a descoperit Systema, redacția de investigații în limba rusă a RFE/RL.

Cea mai strălucitoare stea din această constelație este Dmitri Patrușev, vicepremierul rus în vârstă de 46 de ani, care este fiul cel mare al consilierului prezidențial și fost secretar al Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev.

Tânărul Patrușev a fost considerat de experți drept principalul candidat la succesiune în cazul în care președintele Vladimir Putin, în vârstă de 71 de ani, renunță la putere - deși nu există niciun semn că ar intenționa să facă acest lucru prea curând.

„Cel mai mare plus” al lui Dmitri Patrușev ca potențial succesor este „combinația sa de silovik (om al forțelor de ordine - n.r.) și civil”.

„Datorită tatălui său, corporația cekistă (cuvânt care provine de la Ceka, numele inițial al KBG, actualul FBS - n.r.) îl va percepe, dacă nu complet ca fiind «al lor», atunci ca pe un «apropiat din punct de vedere social»”, a scris consultantul politic și fostul redactor de discursuri al lui Putin, Abbas Gallyamov, folosind termeni ruși care se referă la înalți funcționari cu trecut militar sau de securitate.

„În același timp, cea mai mare parte a societății - obosită de retorica militaristă și de vânătoarea nesfârșită de dușmani - nu va fi speriată de «epoleții» săi”, a completat el.

Principalele minusuri ale lui Patrușev, a continuat Gallyamov, sunt scandalurile din jurul său și imaginea de „fiu norocos”.

„Noua nobilime”

Nikolai Patrușev, în vârstă de 73 de ani, îl cunoaște pe Putin încă din anii 1970. Pe lângă faptul că este unul dintre cei mai belicoși și antioccidentali lideri ruși, Patrușev este și unul dintre cei mai de încredere membri ai cercului restrâns al președintelui Putin.

Ofițer de carieră al KGB și al Serviciului Federal de Securitate (FSB), Patrușev i-a succedat lui Putin în funcția de director al FSB, în august 1999, atunci când președintele bolnav Boris Elțîn l-a numit pe Putin în funcția de prim-ministru.

Patrușev și-a trimis ambii fii, Dmitri și Andrei, la Academia FSB.

În 2000, Patrușev a publicat un articol de referință în care apăra „sosirea în cele mai înalte eșaloane ale puterii” de la Moscova a unor zeloși din KGB, precum el și Putin.

În plus, denunța „demonizările” împotriva sa și a altora ca fiind o amenințare la adresa democrației.

De asemenea, pe cei ca el i-a descris ca pe niște „pragmatici riguroși” care păzesc țara cu abnegație de dușmanii externi și interni.

Nikolai Patrușev la o ceremonie militară la Moscova, în februarie 2020.

Aceștia erau „noua nobilime” a Rusiei, după cum a mai scris Patrușev în acel articol. La fel ca în cazul nobilimii tradiționale, această „nouă nobilime” este, în unele cazuri, ereditară.

Fiul său, Dmitri Patrușev, a avut parte de o carieră amețitoare în cei 25 de ani de când Putin e la putere.

La vârsta de 32 de ani, a devenit președinte al Băncii Agricole Ruse, a patra cea mai mare bancă din Rusia după activele nete, iar la 40 de ani a fost numit ministru al Agriculturii.

Anul acesta, la 46 de ani, Dmitri Patrușev a fost numit viceprim-ministru responsabil cu complexul agroindustrial, resursele naturale și mediul, participând în mod regulat la reuniunile cu Putin de la Kremlin.

Așa cum i se potrivi unui membru al „noii nobilimi” din Rusia lui Putin - din ce în ce mai naționalistă, antioccidentală și izolată - Patrușev nu petrece sărbătorile de Anul Nou în străinătate, ci mai degrabă cu prietenii apropiați și familia la casa lui de vacanță, de la câteva sute de kilometri nord de Moscova, în regiunea Tver, a declarat pentru Systema o sursă apropiată familiei Patrușev, care a cerut să nu fie numită, din motive de siguranță.

În acte, casa este proprietatea soției lui Patrușev, vedeta de televiziune Marina Artemyeva.

Ea este, de asemenea, proprietara oficială a moșiei lui Patrușev din afara Moscovei și a două apartamente din complexul rezidențial de lux Zolotoi, de lângă Kremlin. Conform estimărilor Systema, pe numele ei sunt înscrise proprietăți în valoare de aproximativ 31 de milioane de dolari.

Studiind istoricul casei de vacanță din regiunea Tver, care este relativ modestă în comparație cu standardele altor membri ai elitei lui Putin, jurnaliștii de la Systema au descoperit o serie de afaceri confidențiale, care au dus de la acel teren de pe malurile râului Volga la Capul Verde, pe coasta atlantică a Africii.

Toate aceste afaceri au fost legate de Banca Agricolă Rusă, care până în prezent rămâne în sfera de influență a lui Patrușev.

Niciuna dintre persoanele menționate în acest articol nu a răspuns la solicitările Systema pentru a oferi un punct de vedere.

Pe cine laudă Putin

Pe 21 noiembrie 2022, Dmitri Patrușev, pe atunci ministru al Agriculturii, a găzduit inaugurarea unei ferme avicole în regiunea Tyumen din vestul Siberiei.

Guvernatorii și reprezentanții mediului de afaceri din regiunile Moscova, Kaliningrad și Kursk au discutat într-o videoconferință.

Vladimir Putin a participat virtual de la Kremlin, iar unul dintre participanții pe care președintele rus i-a lăudat a fost Serghei Novikov, proprietarul agrobusiness-ului Agropromkomplektatsiya.

Novikov, în vârstă de 64 de ani, și-a început imperiul pe baza unei ferme colective din regiunea Tver, la scurt timp după prăbușirea Uniunii Sovietice. Întreprinderea a început cu 200 de capete de bovine și 2.000 de hectare de teren.

Dmitri Patrușev în februarie 2015, când era președinte al Băncii Agricole Ruse, la o întâlnire cu fostul prim-ministru Dmitri Medvedev.

În prezent, conglomeratul crește aproximativ 40.000 de vaci și 1,3 milioane de porci pe mai mult de 100.000 de hectare de teren, o suprafață de aproximativ 17 ori mai mare decât Manhattan.

Agropromkomplektatsiya este unul dintre primii trei producători de lactate din Rusia și al șaptelea în ceea ce privește producția de carne de porc. Veniturile sale în 2023 s-au ridicat la aproximativ 1,9 miliarde de dolari.

Într-un interviu din 2020, Novikov a fost explicit cu privire la rolul jucat de Patrușev în creșterea fulminantă a companiei sale.

„Am început să lucrăm cu Banca Agricolă Rusă în 2006. Dar marea descoperire și dezvoltarea serioasă a afacerii noastre a început în 2010, odată cu sosirea noii echipe a lui D.N. Patrușev”, a spus el.

Systema a calculat că, în perioada în care Patrușev a fost președinte al băncii, din 2010 până în 2018, aceasta a acordat credite în valoare de 35 de miliarde de ruble (1 miliard de dolari) companiei lui Novikov.

21,3 miliarde de ruble (609 milioane de dolari) din această sumă au venit numai în 2014. Banii au ajutat firma să treacă peste o epidemie gravă de gripă porcină care cuprinsese mai multe regiuni din Rusia cu un an înainte. Atunci, micii fermieri au acuzat autoritățile că nu i-au ajutat și că, în schimb, au favorizat marile agrobusiness-uri.

În aprilie 2013, cu aproximativ un an înainte ca Banca Agricolă Rusă să înceapă să acorde credite masive grupului lui Novikov, agrobusiness-ul Korovinskoye a părăsit holdingul.

Korovinskoye a fost preluat de un om de afaceri pe nume Andrei Aleshkov, un vechi coleg de școală al lui Dmitri Patrușev.

În 2016, potrivit Novaya Gazeta Europe, banca lui Patrușev i-a acordat lui Aleshkov un împrumut de 1,89 miliarde de ruble (54 de milioane de dolari) pentru a construi complexul rezidențial Praim-Taim din Moscova.

Biroul din Moscova al Băncii Agricole Ruse.

Există și alte indicii că agrobusiness-ul Korovinskoye a ajuns sub aripa lui Patrușev.

Atât noul director general al companiei, Ivan Pleshakov, cât și noul număr de telefon al acesteia erau conectate la o companie numită Trial, un furnizor al fondului de rezervă de urgență al statului, Rosreserv, pe care site-ul de investigații jurnalistice Proyekt l-a legat de Patrușev într-o anchetă de presă din 2023.

Pe lângă creșterea vitelor, Korovinskoye deținea un teren idilic pe malul Volgăi în regiunea Tver, la nord de Moscova. Aici se află acum casa de vacanță a lui Dmitri Patrușev. În 2013, copacii fuseseră deja tăiați de pe aproximativ 3 hectare de teren - o suprafață puțin mai mare decât Piața Roșie.

Conform imaginilor surprinse pe Google Earth, construcția era în curs de desfășurare în 2014, iar până în 2016 lucrările au fost aproape finalizate și, pe lângă locuințe, se pot identifica anexe, peluze, un teren de fotbal, un doc pentru bărci și o zonă de înot.

Cam în aceeași perioadă, Korovinskoye a început să se debaraseze de alte parcele de teren, cel mai probabil pentru un preț mult mai mic decât valoarea de piață. În 2016, firma a înregistrat venituri de 11 milioane de ruble (160.000 de dolari), în timp ce terenurile pe care le-a vândut valorau de cel puțin cinci ori mai mult.

Două din cele patru parcele au fost transferate oficial lui Serghei Novikov, proprietarul Agropromkomplektatsiya.

Cu toate acestea, o sursă apropiată de familia Patrușev a declarat că familia petrecea în mod regulat sărbătorile de Anul Nou acolo. În 2023, Novikov a transferat parcelele familiei Patrușev, conform documentelor examinate de Systema.

Celelalte două parcele au fost transferate antreprenorului Andrei Sadovski, care le deține în continuare.

Afacerile cu terenuri pentru „recreere și sport”

Proprietarul fabricii de păsări de curte pe care Putin și Dmitri Patrușev au inaugurat-o în noiembrie 2022 era un bărbat pe nume Naum Babayev.

Agrobusiness-ul său, Damate, este unul dintre cei mai mari producători de curcani din lume și, potrivit site-ului companiei, Banca Agricolă Rusă a fost esențială pentru creșterea sa.

De-a lungul anilor, banca lui Patrușev a dat companiilor lui Babayev mai mult de 70 de miliarde de ruble (1,2 miliarde de dolari). În plus, lui Babayev i s-a permis în mod repetat să preia unele dintre activele în dificultate ale băncii în condiții atractive.

„S-a dovedit că am devenit îngrijitorul Băncii Agricole Ruse în regiunea Penza”, a glumit Babayev într-un interviu acordat în 2020 revistei ruse Forbes.

În 2020, banca i-a permis lui Babayev să preia principalul său concurent falimentat, o firmă numită Yevrodon.

Până în 2018, departamentul de active în dificultate al băncii a fost condus de Dmitri Sergeyev, o figură importantă în cercul apropiat al lui Patrușev.

Sergeyev și Babayev au legături de afaceri de lungă durată, iar soția lui Sergeyev și fiul cel mare au, de asemenea, parteneriate cu Naum Babayev.

Dmitri Patrușev și Dmitri Sergeyev se cunosc cel puțin de la mijlocul anilor 2000, când ambii erau manageri de top la banca VTB, controlată de stat. Sergeyev a devenit adjunctul lui Patrușev la VTB, prim-adjunctul său la Banca Agricolă Rusă și, ulterior, ministru adjunct la Ministerul Agriculturii.

În 2019, Sergeyev a fost numit șef al Companiei Unificate de Cereale (OZK), care este o agrocorporație de stat care operează infrastructura de cereale a țării și este controlată de Ministerul Agriculturii. Cel puțin un canal Telegram s-a referit la Sergeyev ca fiind „mâna dreaptă” a lui Patrușev.

Potrivit sursei Systema, apropiată familiei Patrușev, familia lui Dmitri Patrușev merge uneori în vacanță familia Sergeyev, iar Dmitri Sergeyev are o casă de vacanță nu departe de cea a lui Patrușev.

Omul care a preluat parcelele învecinate cu cele ale lui Patrușev, Andrei Sadovski, s-a dovedit a fi cumnatul lui Sergeyev.

În martie 2023, autoritățile forestiere din regiunea Tver au ordonat scoaterea la licitație a unei parcele de pădure adiacente terenului lui Patrușev. Sergeyev a câștigat licitația la prețul de pornire de aproximativ 209.000 de ruble (2.700 de dolari) și a obținut controlul a două hectare de pădure pentru 49 de ani.

Conform imaginilor de pe Google Earth, pădurea a fost deja luată sub control și curățată de mulți copaci. În conformitate cu termenii contractului de închiriere, terenul poate fi utilizat pentru „recreere și sport”.

Dmitri Patrușev (dreapta) se întâlnește cu președintele Vladimir Putin la Kremlin în 2022.

În 2018, filiala Băncii Agricole Ruse a preluat compania offshore cipriotă Pimodo și investiția acesteia în complexul turistic Cape Verde.

Pimodo a fost reprezentată de omul de afaceri muntenegrean Stela Kolman, conform registrului corporativ cipriot.

Kolman a avut legături de afaceri prin intermediul firmei muntenegrene Open Investment cu fostul director al Băncii Agricole Ruse, Ivan Chepovoi.

La rândul său, Chepovoi a fost adjunctul lui Sergeyev la VTB Bank și a lucrat din nou sub comanda lui Sergeyev la secțiunea de active în dificultate a Băncii Agricole Ruse. Acum, Chepovoi este adjunctul lui Sergeyev la OZK (Compania Unificată de Cereale).

Acest acord a durat până în 2022, când Rusia a lansat invazia la scară largă în Ucraina și a devenit necesară protejarea activelor rusești din străinătate.

Cu trei săptămâni înainte de invazia din 24 februarie 2022, Pimodo a fost vândută unei alte societăți fantomă offshore, numită Fiosal Ventures. Conform registrului corporativ cipriot, Fiosal Ventures are legături corporative indirecte cu Agropromkomplektatsiya a lui Serghei Novikov.

„Cei mai buni colegi ai noștri, onoarea și mândria FSB, nu își fac munca de dragul banilor”, susținea Nikolai Patrușev în articolul său din 2000 despre „noua nobilime”.

„Toți arată diferit, dar există o caracteristică foarte specială care îi unește pe toți acești oameni, și este o calitate foarte importantă: Este datoria lor față de serviciu”.

Jurnalistul Robert Coalson, din redacția de la Praga a RFE/RL, a contribuit la acest articol, realizat de Serghei Titov și colectivul Systema Russia al RFE/RL.

Articol preluat de la Europa Liberă România.