Afganistanul în pragul unui dezastru umanitar: 390 de mii de oameni alungați de la caselor lor

Locuitori din provinciile nordice din Afganistan unde are loc ofensiva Taliban, primesc hrană gratuită distribuită de șiiți în parcul Shahr-e Naw din Kabul, 13 august 2021

Agenția Națiunilor Unite pentru refugiați solicită vecinilor Afganistanului să-și mențină granițele deschise într-o vreme când Talibanii își continuă ofensiva-fulger în toată țara.

„Suntem în pragul unui dezastru umanitar", a declarat purtătorul de cuvânt al UNHCR, Shabia Mantoo, într-un briefing la Geneva, la 13 august, în timp ce mii de bărbați, femei și copii fugeau din calea militanților talibani. „UNHCR este gata să ajute autoritățile naționale în acțiunile umanitare, după nevoie", a adăugat ea.

### Vezi și... ### Îngrijorări în UE privind un posibil nou mare val de migranți venind din Afganistan

Între timp, un purtător de cuvânt al Programului Alimentar Mondial al ONU a avertizat că aprovizionarea cu alimente pentru aproximativ o treime din populația afgană nu mai este garantată. Două milioane de copii au nevoie de ajutor urgent, a spus purtătorul de cuvânt, Tomson Phiri, adăugând: „Ne temem că va fi mai tot mai rău”.

Aproximativ 390.000 de persoane au fost alungate de la caselor lor în Afganistan de la începutul anului, conform estimărilor ONU, dar numărul real este probabil să fie mult mai mare.