Agenții ruși recrutează migranți din Asia Centrală în moschei și cămine pentru războiul din Ucraina

Un bărbat din Rusia primește o broșură care îi îndeamnă pe oameni să se înroleze în armată.

Recrutorii militari ruși au intensificat încercările de a recruta lucrători migranți în moschei, cămine și birouri de migrație pentru a încerca să îi atragă să se înroleze în armata rusă, în timp ce Moscova se străduiește să își susțină forțele reduse din Ucraina.

Migrantul tadjik Foziljon Umarov a solicitat recent reînnoirea permisului său de ședere în Rusia, care expiră, în provincia Nijni Novgorod, unde lucrează ca zidar.

În timp ce Umarov își înmâna documentele la departamentul de migrație, un funcționar l-a întrebat dacă nu s-a gândit să se înroleze în armata rusă.

„Mi-a spus că, dacă aș deveni soldat prin contract, nu aș mai avea nevoie de un permis de ședere sau de un permis de muncă și aș putea obține un pașaport rusesc după șase luni de serviciu militar. De asemenea, aș câștiga aproximativ trei mii de dolari pe lună”, spune Umarov care adaugă că angajatul care a vorbit cu el la centrul de migrație era de etnie tadjică. „A vorbit în tadjică cu mine. Nu știu dacă au angajat un angajat tadjik special pentru a vorbi cu migranții tadjici, și funcționari uzbeci pentru uzbeci, etc.”, a declarat Umarov.

### Vezi și... ### Muncitori kârgâzi cu cetățenie rusă, împiedicați să plece din Rusia și îndemnați să lupte în Ucraina

Mulți lucrători migranți din Asia Centrală spun că recrutorii ruși îi abordează tot mai des la moschei, în dormitoare și la birourile de migrație pentru a încerca să-i convingă să se înroleze în armată, în timp ce Moscova se străduiește să împrospăteze forțele sale epuizate din Ucraina.

Moscova nu a anunțat în mod oficial o nouă mobilizare militară după ce chemarea „parțială” a aproximativ 300 de mii de rezerviști în septembrie a determinat zeci de mii de bărbați ruși să părăsească brusc țara.

În schimb, guvernul intenționează să recruteze 400 de mii de noi soldați pentru a lupta în Ucraina, potrivit unor surse guvernamentale regionale rusești. Oficialii ruși și-au extins campania de atragere a potențialilor amatori - atât cetățeni ruși, cât și muncitori străini - promițând bani și alte beneficii.

Recrutorii de pe străzile orașelor rusești împart bărbaților broșuri în care se spune că cei care se înscriu în serviciul militar pe bază de contract vor primi o plată inițială unică de 2390 de dolari, urmată de salarii de până la 4160 de dolari pe lună.

Fotografiile și înregistrările video trimise la RFE/RL arată broșuri similare afișate pe pereți, uși și scări în căminele muncitorilor migranți.

O înregistrare video obținută de serviciul tadjik al RFE/RL pare să arate un reprezentant al unui birou de recrutare militară din Rusia ținând un discurs la o moschee populară din orașul Celiabinsk.

O înregistrare video obținută de RFE/RL pare să arate un recrutor militar rus vorbind cu migranții la o moschee din Celiabinsk.

„Nu trebuie să așteptați cinci ani pentru a deveni cetățeni ruși - în schimb, puteți semna un contract de serviciu militar pentru șase luni sau până la un an în schimbul unei cetățenii rapide pentru voi și familiile voastre”, le spune bărbatul în uniformă celor prezenți din moschee.

Într-o altă înregistrare video vedem un bărbat în echipament militar rusesc care promovează serviciul militar prin contract în fața unui grup de bărbați, dintre care unii pot fi auziți vorbind uzbecă. Videoclipul pare să arate migranți din Asia Centrală care stau la coadă pentru a obține permisul de muncă în orașul Penza din vestul țării.

Recrutorii spun că cei care doresc să devină contractori militari nici măcar nu trebuie să efectueze controlul medical obligatoriu, spune Jurabek Amonov, un avocat pentru drepturile migranților din Rusia.

„Ei trebuie doar să semneze o hârtie în care să spună Sunt sănătos”, a afirmat Amonov pentru RFE/RL pe 10 aprilie.

„Întotdeauna le spun migranților că 99% dintre cei care au mers la război în speranța de a obține pașapoarte rusești au fost uciși în Ucraina. Este, de asemenea, ilegal pentru ei să meargă în Ucraina”, a spus el.

### Vezi și... ### Ofertă de nerefuzat: Central-asiaticii, ademeniți de Rusia să muncească în Ucraina ocupată

Nu este războiul meu

Rusia găzduiește milioane de migranți din Asia Centrală și din alte țări ex-sovietice, unde șomajul a fost o problemă majoră în ultimele trei decenii.

Majoritatea migranților s-au ținut departe de războiul condamnat pe scară largă pe care țara lor gazdă l-a declanșat împotriva Ucrainei. Dar se crede că multe sute sau mii au acceptat locuri de muncă în teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina - majoritatea lucrând pentru companii de construcții rusești.

De la începutul războiului, în februarie 2022, zeci de familii din Asia Centrală au primit trupurile rudelor ucise în Ucraina. Unii dintre ei erau cetățeni ruși naturalizați, alții erau întreprinzători străini, dar erau și condamnați care fuseseră recrutați (adesea cu forța) în închisorile rusești.

În ciuda scăderii valorii rublei rusești, a reducerii pieței muncii și a altor consecințe ale războiului, Rusia rămâne o destinație-cheie pentru lucrătorii din Asia Centrală.

Un migrant tadjik a contactat RFE/RL dintr-un centru de detenție pentru deportare din orașul Vladivostok din Orientul Îndepărtat al Rusiei la începutul acestei luni, spunând că un ofițer de recrutare militară a venit în unitate pentru a se întâlni cu deținuții.

Bani pentru a lupta și a muri în Ucraina: Cum arată recrutarea militară în Rusia

„Ofițerul ne-a spus: Sunteți deportați și nu vă puteți întoarce în Rusia timp de cel puțin cinci ani, dar, dacă sunteți de acord să vă înrolați în armata rusă, veți avea din nou un dosar curat, veți primi un salariu bun și veți deveni cetățeni ruși după doar șase luni", a declarat bărbatul tadjik sub rezerva anonimatului.

Deși a spus că nu a fost convins, alții „s-au gândit serios să accepte oferta, pentru că să te întorci în Tadjikistan fără bani, fără să ai unde să muncești și fără viitor este aproape la fel de rău”.

În Nijni Novgorod, muncitorul migrant Umarov a decis să respingă pașaportul rusesc și cei tgrei mii de dolari pe lună oferiți pentru a lupta în Ucraina, deși câștigă doar jumătate din această sumă, vara, în plin sezon de muncă.

„Nu mă duc în Ucraina cu niciun preț”, a declarat Umarov. „Nu este războiul meu".