Fermierii protestatari susțin că premierul Dorin Recean le-a promis că le va spune marți, 27 iunie, câți bani ar putea primi pentru compensarea pierderilor cauzate de prăbușirea prețurilor la cereale și oleaginoase. În caz contrar, vor organiza un marș cu tractoarele în jurul Guvernului.
Reprezentanții asociației Forța Fermierilor s-au întâlnit joi seara cu prim-ministrul Dorin Recean. Ei susțin că „discuția a fost una stranie”. După ce președintele parlamentului Igor Grosu le-a spus că ar fi fost identificată suma de 200 milioane de lei pentru compensații, premierul ar fi fost evaziv în discuția cu agricultorii. Recean le-ar fi promis un răspuns referitor la sumele compensațiilor și termenele de achitare marți, 27 iunie. „Dacă vom fi mințiți, reacția agricultorilor va fi una dură”, se arată în comunicatul Forței Fermierilor.
Mai exact, asociația susține că, dacă nu va primi răspunsul așteptat, va organiza un marș cu tractoarele în jurul Guvernului. De asemenea, directorul executiv al organizației, Alexandru Slusari, a precizat pentru IPN că tehnica agricolă rămâne în Piața Marii Adunări Naționale.
### Vezi și... ### Nemulțumiți de negocierile cu autoritățile, fermierii continuă protesteleForța Fermierilor susține că ar accepta ca, inițial, să fie alocate 350 de milioane de lei din cele 700 solicitate pentru compensarea producției de cereale și oleaginoase. Anterior, premierul Recean le-a spus că guvernul nu le poate oferi acești bani.
Revenit recent dintr-o vizită la Bruxelles, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a discutat cu reprezentanții Comisiei Europene despre posibilitatea ca R. Moldova să fie inclusă, alături de cele cinci state-membre afectate de fluxul mare de cereale ucrainene ieftine, în platforma de gestionare a crizei cerealelor. Comisia Europeană urmează să analizeze calculele prezentate de ministru privind compensarea producătorilor moldoveni de cereale.
Fermierii protestează începând cu 7 iunie. Pe 20 iunie, ei au ajuns cu tractoarele la Chișinău. Ei cer compensații de cel puțin 3.000 de lei la hectar pentru producția de cereale, să li se restituie toate datoriile la subvenții, să fie interzis importul de cereale ucrainene și să fie exportate prin Portul Giurgiulești doar produse moldovenești.
Your browser doesn’t support HTML5
Prețurile la cereale și oleaginoase s-au prăbușit în țările din regiune din cauza volumului mare de producție ucraineană ieftină care a ajuns în bazinul Mării Negre, după ce accesul la mai multe porturi din Ucraina a fost blocat de invazia rusească.