Ei sunt nemulțumiți deja de mai multă vreme de mărimea și felul cum se acordă compensațiile pentru vremea neprielnică, dar mai nou și de prevederi legislative legate de impozitare.
Your browser doesn’t support HTML5
Agricultorii şi-au reluat protestele care izbucnesc periodic încă din vară, duminica trecută staționând cu tehnica agricolă la periferiile capitalei. După negocieri cu Poliţia, fermierii au reuşit miercuri să aducă în Piaţa Marii Adunări Naţionale 150 de tractoare în semn de protest faţă de câteva dintre deciziile pe care are de gând să le includă guvernarea în politica bugetar-fiscală pentru anul viitor. Ei se arată nemulțumi şi faţă de ajutorul modest promis agricultorilor afectați de secetă.
### Vezi și... ### Vasile Mârzenco: Agricultorii nu vor avea în primăvară cu ce ieși în câmpFermierii aveau iniţial o listă lungă de revendicări, dar au decis să o reducă la două principiale pentru a obţină măcar ceva din partea autorităţilor. Fermierii contestă propunerea din politica bugetar fiscală de anul viitor de a majora TVA pentru produsele agricole până la 12 la sută. Ei cer păstrarea actualei cote de 8 la sută. Cea de-a doua revendicare este să li se achite compensațiile de 3 mii de lei la hectar pentru porumb și floarea soarelui, semănate în primăvară, care au fost cele mai afectate de secetă. Agricultorii intenționau să rămână în Piaţă până când nu le vor fi îndeplinite cerințele, dar după mai multe ore de protest au părăsit PMAN claxonând în semn de protest.
Tractoarele sunt tancurile noastre, cu ele vom călca pe gât corupţi
Protestatarii și-a rezervat dreptul să revină în capitală când va fi nevoie, cel mai probabil marțea viitoare: „Să înţeleagă toată societatea că noi nu vrem mai mult să avem decât ceea ce merităm. Chem toţi agricultorii la primul nostru apel care va urma în zilele următoare în caz dacă autorităţile nu vor răspunde cu responsabilitate revendicărilor noastre să venim la Chişinău şi să zguduim aceste piramide construite pe nedreptate şi pe corupţie. Tractoarele sunt tancurile noastre, cu ele vom călca pe gât corupţia”, a spus liderul Federației Naţionale a Fermierilor din Moldova, Vasile Mîrzenco.
De ce agricultorii şi-au întrerupt protestul şi au decis să le mai dea autorităţilor câteva zile de răgaz? Pentru că au reuşit, în urma discuţiilor cu mai multe fracţiuni parlamentare şi cu deputaţii din comisia agricultură, să obţină cel puţin promisiuni verbale că revendicările lor vor fi soluţionate.
„Ni s-a spus că se caută surse suficiente pentru a ne acoperit cât de cât cheltuielile pe care le-am suportat şi au fost mistuite de secetă, acele 3 mii de lei la hectar care este o sumă pur simbolică. Tot credem că dumnealor le vor identifica”, a precizat agricultorul din Rezina, Vadim Ciobanu.
### Vezi și... ### Premierul Ion Chicu prognozează o reducere a deficitului bugetarO altă promisiune dată agricultorilor a fost anunțată de deputatul Petru Burduja care a spus că colegii săi socialişti vor propune un amendament la politica bugetar fiscală de anul viitor care prevede, între altele, o amânare a majorării cotei TVA pentru producţia agricolă:
„Propunem ca majorarea TVA de la 8 la 12 la sută pentru producaţia agricolă să fie impusă în derulare începând din 1 iulie 2021. Acest lucru se referă în lanţ şi la micşorarea de la 20 la 12 la sută pentru îngrăşăminte minerale pesticide şi alte fertilizante de asemenea să fie impuse de la 1 iulie 2021.”
Petru Burduja a explicat că impunerea noilor cote TVA din 1 ianuarie 2021 va crea mai multe probleme economice fermierilor, care nu au reușit încă să-și vândă toată producția recoltată în acest an, dar au procurat materie primă în baza impozitelor în vigoare. Amânarea cu jumătate de an a aplicării cotei unice TVA de 12% în agricultură va echilibra povara fiscală pentru producătorii agricoli, a precizat deputatul socialist.
### Vezi și... ### Fermierii continuă protestele față de majorarea TVA„Este un pas dat înapoi de ei şi un pas făcut de noi înainte în soluţionarea revendicărilor noastre, dar reiterez că noi vom continua să purtăm dialog cu autorităţile, să facem presiuni pentru a salva agricutura şi fermierii în primul rând”, astfel a comentat Vasile Mîrzenco anunţul deputatului socialist.
De ce fermierii se opun majorării cotei TVA pentru produsele agricole? Pentru că, spun ei, această măsură îi va favoriza exclusiv pe producătorii mari şi pe monopoliştii care importă şi exportă fertilizanți și pesticide.
Ion Plămădeală, de la asociația producătorilor raionului Leova, a spus că Guvernul, în acest an complicat cu secetă fără precedent, ar trebui să procedeze ca în statele civilizate, să crească deficitul bugetar şi să acorde sectorului agricol cel puţin 1 miliard de lei pentru compensarea pierderilor suportate de fermieri.