Air Moldova, în prag de faliment. Angajații cer ajutorul șefei statului

Semnatarii petiției cer ca banca să permită companiei să ia bani din depozitul pentru garantarea rambursării biletelor neutilizate și spun că acest lucru ar stopa anularea zborurilor.

Angajații companiei Air Moldova cer, într-o petiție online adresată președintei Maia Sandu, salvarea operatorului aerian național, care se află în prag de faliment și care a anulat, în ultima perioadă, zeci de zboruri.

Potrivit petiției, Air Moldova s-a pomenit într-o criză financiară profundă după ce banca ar fi impus compania să majoreze depozitul pentru garantarea rambursării biletelor care nu au fost utilizate.

Operatorul aerian nu are bani acum pentru a achita salariile angajaților pentru lunile februarie-aprilie, serviciile Aeroportului Internațional Chișinău, deservirea și alimentarea cu combustibil a aeronavelor contractate și datoriile față de toți prestatorii de servicii.

„Toate cele enumerate duc la anularea zborurilor în masă și incapacitatea companiei de a-și onora obligațiunile față de pasageri, parteneri și angajați. Pe această cale, solicităm implicarea dumneavoastră (a președintei Maia Sandu – n.r.) în situația creată, fiind ultima noastră șansă de a salva operatorul național Air Moldova”, se arată în petiția angajaților Air Moldova.

Ei avertizează că, în caz contrar, în mai puțin de câteva zile, compania va intra în faliment și, prin urmare, 285 de persoane ar rămâne fără locurile de muncă.

Semnatarii petiției cer ca banca să permită companiei să ia bani din depozitul pentru garantarea rambursării biletelor neutilizate și spun că acest lucru ar stopa anularea zborurilor. De asemenea, ei solicită ca statul să renunțe la sechestrul aplicat pe activele și capitalul social al Air Moldova.

Aproape un miliard de lei, sub sechestru

Centrul Național Anticorupție și Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale au aplicat sechestru, în toamna anului 2019, pe active ale Air Moldova în valoare de 670 de milioane de lei, printre care automobile, imobile și aeronave. Sub sechestru a ajuns și capitalul social al companiei, suma fiind de 301,6 milioane de lei.

„Acţiunile s-au desfăşurat în cadrul unui dosar de spălare de bani în proporții deosebit de mari la privatizarea Î.S. Air Moldova. În fapt, este vorba despre un șir de tranzacții fictive, care au condus la privatizarea companiei aeriene vizate. Aplicarea sechestrului are ca scop evitarea riscurilor de înstrăinare a patrimoniului întreprinderii”, se precizează într-un comunicat emis atunci de CNA.

Datoriile Air Moldova sunt tot mai mari, ajungând la 2 miliarde de lei față de 1,2 miliarde de lei cât erau la data privatizării operatorului, iar pierderile în 2022 au ajuns la 500 de milioane de lei, potrivit directorului adjunct al Autorității Aeronautice Civile (AAC), Victor Neaga, citat de jurnal.md.

AAC a anunțat că monitorizează atent situația operatorului aerian și, dacă nu va remedia situația financiară, riscă să rămână fără Certificatul de Operator Aerian.

Compania Air Moldova a fost privatizată în 2018 de Civil Aviation Group SRL, fondată de moldovenii Andrei Ianovici și Serghei Melnic, precum și de firma privată de aviație din România, Blue Air, pentru suma de 50 de milioane de lei. Ulterior, Blue Air s-a retras din structura asociaților și 49% din capitalul Air Moldova a ajuns să fie deținut de omul de afaceri Dzintars Pomers din Letonia.

Presa a scris anterior că Air Moldova ar fi fost controlată indirect de deputatul fugar, Ilan Șor. O comisie parlamentară de anchetă a constatat că privatizarea Air Moldova a avut loc în condiții suspecte, fiind formate datorii artificiale, concursul a fost viciat, au avut loc mai multe tranzacții dubioase, iar compania care a preluat operatorul nu și-a îndeplinit angajamentele asumate.