Air Moldova și-a continuat o tentativă surprinzătoare de reluare a curselor spre Rusia, cerând Autorității Aeronautice Civile (AAC) să spună dacă decizia din 10 septembrie, prin care autoritatea a interzis explicit zborurile spre această destinație, face parte dintr-un „pachet de sancțiuni” ale Republicii Moldova față de Federația Rusă.
Într-o postare pe site-ul său, principala companie aeriană de la Chișinău spune că a cerut „în regim de urgență” explicații de la AAC și că își „rezervă dreptul” să „apeleze la instanță”.
„Are Republica Moldova stabilit și aplicat sau s-a alăturat la un pachet de sancțiuni față de Federația Rusă care implică limitări în domeniul efectuării operațiunilor aeriene în Federația Rusă?”, întreabă, între altele, Alexandru Ceban, directorul general de la Air Moldova, într-o scrisoare adresată lui Vasile Șaramet, directorul general al AAC.
Pentru analistul Igor Boțan, este un demers cu „bătaie lungă” și un semnal că autoritățile de la Chișinău vor fi supuse unor noi presiuni dinspre Rusia.
„Vedem că și partidele opoziției parlamentare se implică în acest joc și insistă sus și tare că este vorba totuși de sancțiuni pe care Republica Moldova le impune Rusiei și trebuie să se aștepte la măsuri de răspuns”, a spus Igor Boțan, director al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), într-un interviu săptămânal pentru Europa Liberă.
Your browser doesn’t support HTML5
Contextul
Privatizată în 2018, cu proprietari opaci, Air Moldova a anunțat pe 9 septembrie că se pregătește să reia zborurile spre Moscova de la 1 octombrie, „ca urmare a nenumăratelor solicitări” din partea moldovenilor din Rusia.
Zborurile spre această destinație au fost întrerupte la sfârșitul lunii februarie, când spațiul aerian ucrainean și cel moldovean au fost închise ca urmare a invadării neprovocate a Ucrainei de către forțele militare ruse. Spațiul aerian moldovean a fost redeschis parțial la sfârșitul lunii martie, cursele regulate de pasageri fiind reluate pe un coridor spre și dinspre România, evitând Ucraina.
La jumătate de an de război în Ucraina, aproape nimeni nu mai zboară în Rusia dinspre Vest. Companiile aeriene occidentale și-au sistat cursele spre această destinație, țările europene și-au închis spațiul aerian pentru avioanele rusești, iar Agenția Europeană pentru Siguranța Zborurilor a spus că zborurile în Rusia sunt nesigure.
Anunțul Air Moldova a survenit, așadar, într-un moment când cei care vor să călătorească din Rusia spre Occident au opțiuni limitate – zboruri ocolitoare prin Turcia sau țări mai îndepărtate - iar statele baltice și Polonia au spus că le vor limita rușilor și intrarea pe căi rutiere.
În aceste condiții, o motivație comercială pentru compania aeriană moldoveană, care caută noi oportunități este posibilă. Dar „o firmă privată nu poate cu de la sine putere să decidă încotro călătorește, fără a consulta în prealabil instituțiile competente ale statului”, spune Igor Boțan.
Ecouri politice
Dacă zborurile înspre Rusia au încetat aproape automat în luna februarie din cauza agresiunii rusești în Ucraina, decizia Autorității Aeronautice Civile de a interzice explicit aceste zboruri a fost cauzată de planurile Air Moldova. AAC, care s-a întrunit pe 10 septembrie, în zi de sâmbătă, a spus că zborurile spre Rusia nu pot fi operate din motive de siguranță.
Dar și autoritățile politice au reacționat la intenția reluării curselor spre Moscova. Spicherul Igor Grosu a spus că principala companie aeriană moldoveană ar fi controlată de „pușcăriabili” și ar urmări să „manipuleze” opinia publică și să „creeze tensiune”.
Vicepremierul Andrei Spînu a sugerat că Air Moldova deținută oficial de Civil Aviation Group SRL ar fi controlată de Ilan Șor.
Într-o postare pe Facebook, politicianul fugar a scris că interdicția dată companiei aeriene este „stupidă”, „ilogică și ilegală”. Șor, al cărui partid tocmai trimisese o delegație de la Chișinău la Moscova, s-a mai plâns că biletele de avion pe rute ocolitoare de la Chișinău la Moscova sunt „extrem de scumpe” și că pot ajunge „la 1.000 de euro”.
„Astăzi, autocarele merg spre Rusia, trenurile merg spre Rusia, de ce nu ar zbura și avioanele?”, s-a mai întrebat principalul suspect în dosarul devalizării băncilor, condamnat în primă instanță, care a fugit din R. Moldova în 2019, pentru a evita pedeapsa și alte anchete.
Demers cu „bătaie lungă”
În opinia analistului Igor Boțan, opoziția pro-rusă ar încerca să prezinte interzicerea explicită a curselor aeriene spre Rusia drept dovadă a alinierii Chișinăului la sancțiunile occidentale impuse Moscovei pentru agresiunea din Ucraina.
„Astfel se creează un fel de presiune suplimentară, pe fundalul multiplelor acțiuni de protest pe care opoziția ar vrea să le canalizeze împotriva puterii”, crede Boțan.
Dar de ce nu ar impune puterea de la Chișinău sancțiuni Rusiei la fel ca partenerii occidentali ai Republicii Moldova, mai ales după ce a primit în luna iunie statut de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană și trebuie să-și coordoneze mai strâns acțiunile de politică externă cu UE?
După părerea lui Igor Boțan, argumentul inițial al puterii în frunte cu președinta Maia Sandu rămâne valabil: Republica Moldova nu poate cauza daune Rusiei pentru a o descuraja prin sancțiuni să continue războiul în Ucraina, dar se poate expune unor represalii rusești devastatoare în primul rând în sectorul energetic.