„Ajutorul la contor” va fi oprit din aprilie

Începând cu luna aprilie, Guvernul va înceta să mai acorde cetățenilor compensații pentru gaz, încălzire și electricitate, a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în cadrul unei conferințe de presă după ședința cabinetului de miniștri.

„Compensațiile pentru perioada rece a anului se finalizează la sfârșitul lunii martie. Sperăm că zilele reci nu vor dura atât de mult. Pentru Guvern, a fost important să depășim cu bine această iarnă”, a declarat Buzu.

Ministrul a mai spus că autoritățile ar trebui să înceapă deja pregătirile pentru următorul sezon rece. „Trebuie să ne pregătim temeinic”, a adăugat Alexei Buzu.

În noiembrie 2022, Guvernul Republicii Moldova a lansat programul „Ajutor la contor”, care presupune acordarea unor compensații cetățenilor la plata agentului termic, la gaze și curent electric, în funcție de categoria de vulnerabilitate din care fac parte.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale, condus pe atunci de Marcel Spatari, a lansat site-ul compensatii.gov.md, unde cetățenii se puteau înregistra ca să solicite compensații în facturile de iarnă.

Potrivit ministerului, în perioada rece a anului de compensații pentru energie au beneficiat circa 1,2 milioane de gospodării casnice. Compensațiile au fost acordate din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, care este suplinit din bugetul de stat și din donațiile partenerilor internaționali și ale guvernelor altor state.

### Vezi și... ### Chișinăul va cumpăra energie electrică mai ieftină de la Cuciurgan