Silvia Radu, candidatul independent contestat de majoritatea celorlalţi competitori (VIDEO)

Your browser doesn’t support HTML5

Silvia Radu în campanie pentru Primăria Chișinăului

Funcţii deţinute:

- primar interimar al Chişinăului: 6 noiembrie 2017 - 25 aprilie 2018 (când a degrevat din funcţie)

- preşedinte al Gas Natural Fenosa Moldova: aprilie 2008 - decembrie 2015

- şefa secţiei relaţii internaţionale la Departamentul de stat de Energetică, Resurse Energetice şi Combustibil: 1997-1999 (pe atunci autoritatea de administrare a energeticii)

Silvia Radu se declară candidat independent pentru fotoliul de primar, iar drept principal atu îşi anunță experiența managerială. Ea spune că doreşte depolitizarea administrației municipale, iar cele patru luni de la cârma urbei au ajutat-o să cunoască mai bine problemele capitalei.

Mai mulţi contracandidați şi analiști spun despre Silvia Radu că ar fi susținută tacit de Partidul Democrat de la guvernare, graţie căruia ar fi preluat interimatul funcţiei de primar. Drept dovadă adversarii ei invocă promovarea intensă a Silviei Radu la televiziunile controlate de liderul democraților Vladimir Plahotniuc şi ajutorul acordat de PD pentru a aduna semnături de sprijin cu ajutorul pârghiilor administrative.

Silvia Radu

Primul raport de monitorizare a presei realizat de experţii Centrului pentru Jurnalism Independent constată o favorizare fățișă a Silviei Radu de către televiziunile deţinute sau atribuite lui Plahotniuc: Prime, Publika, Canal 2 şi Canal 3, asta în condițiile în care aceste instituţii media au declarat că nu vor reflecta campania electorală şi nu vor organiza dezbateri.

Portalul NewsMaker.md a scris că un interviu făcut cu Silvia Radu a fost republicat pe alte site-uri în condiţii de reclamă comandată de Partidul Democrat.

Ea neagă că ar avea un partid în spate sau pe Vladimir Plahotniuc. „Este o speculaţie. Nu s-a obişnuit la noi că cineva poate fi independent. Nu sunt membru de partid şi nu am de gând în timpul apropiat să ader”, a insistat să precizeze Silvia Radu. Şi reprezentanţi oficiali ai PD au negat că i-ar oferi sprijin lui Radu.

Un concurs de împrejurări a adus-o în energetică

Silvia Radu a studiat limbi străine (spaniolă-italiană) şi dreptul la Universitatea de Stat, are studii post-universitare în relaţiile internaționale la Academia de Administraţie Publică de pe lângă guvern şi a mai absolvit o şcoală de business la Universitatea Navarra, Spania.

Compania spaniolă Union Fenosa, la care s-a angajat în ziua de 1 mai 2000, i-a asigurat o carieră rapidă. Inițial, ea a fost secretar general în Consiliul de administraţie al celor trei companii ale Union Fenosa, iar ulterior a fost promovată în funcţia de director corporativ. În noiembrie 2003 ajunge vicepreședinte, iar în aprilie 2008 a fost numită președintă a Gas Natural Fenosa.

Silvia Radu. 17 octombrie 2011

A povestit, la emisiunea AiShow de la TNT, că a ajuns întâmplător în domeniul energetic, la Departamentul de stat de energetică, după ce a abandonat locul de muncă de la catedră din cauza salariului mic.

Până a fi interesată de politică era prezentată de o parte a presei drept unul dintre managerii de top din ţară. În noiembrie 2015 a decis să nu mai prelungească contractul de muncă, ci să fondeze un partid. Intenția „de a face politică mare” şi-a anunţat-o prima dată în 2009, într-un interviu pentru revista VIP Magazin. La plecarea din funcţie a declarat un salariu mediu lunar pentru anii 2014-2015 de 430 de mii de lei.

Nu i-a reuşit fondarea unui partid, dar a candidat la prezidențialele din 2016. S-a promovat atunci ca un candidat apolitic, independent şi neșantajabil. Prin declaraţiile făcute în acea campanie s-a poziţionat de centru-dreapta, susținând vectorul pro-european de dezvoltare. A acumulat în total 5.276 de voturi sau 0,37%, dintre care în Chişinău au fost aproape 1.500 de voturi, 0,35% din sufragii.

Până la prezidențiale a apărut în presă în ipostaza de activist civic pledând pentru educarea viitoarelor lidere, cât şi preluarea standardelor europene...

Candidatul la prezidențiale Silvia Radu a fost cea care a cerut excluderea reprezentantei partidului lui Ilan Shor Inna Popenco din cursa electorală, pe motiv că promovarea magazinelor sociale şi cardurile de reducere oferite cadou ar corupe de fapt alegătorii. Popenco a spus atunci că scoaterea ei din cursă era „opera puterii”.

Până la prezidențiale a apărut în presă în ipostaza de activist civic pledând pentru educarea viitoarelor lidere, cât şi preluarea standardelor europene odată cu negocierea şi semnarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova. A condus din 2011 până în 2015 Asociaţia businessului european.

În plină campanie electorală a declarat că liderul rus Vladimir Putin este "o personalitate puternică care îşi iubeşte ţara".

Unii experţi, jurnalişti şi contracandidați i-au reproşat că a făcut avere pe seama cetățenilor de rând atunci când a condus compania monopolistă de furnizare a energiei electrice şi că ar fi participat la schemele ce ar fi dirijate de Vladimir Plahotniuc la importul de curent electric. „Până în momentul când am plecat din funcția de președinte, Gas Natural Fenosa nu a avut nicio relație juridică cu Energokapital (firma-fantomă suspectată de stoarcerea de profituri de intermediere – n.r.)”, a fost replica ei la acest subiect.

Silvia Radu, pe holurile Primăriei Chişinău

Intrarea în primărie „pe uşa din spate”

Numirea Silviei Radu în funcţia de primar interimar de către viceprimarul Nistor Grozavu (care avea şi el mandatul şubred de interimar, în plus anchetat penal în dosarul notoriu al cărui protagonist principal ar fi fostul primar Dorin Chirtoacă) a fost calificată de mai mulţi openenţi drept accedere în funcţie „pe uşa din spate a primăriei”, fapt incriminat Silviei Radu în primul rând de liberali şi socialişti.

„Este o propunere foarte bună pentru a aduce modernitate și eficiență în managementul primăriei. Vine din zona tehnocrată și cred că va aduce schimbări importante în activitatea instituției”, a spus Grozavu când a prezenta-o.

Recent a declarat Europei Libere că după ce a văzut procesul politic din interior, şi-a dat seama că „nu are un loc în această bucătărie, fiindcă nu-i este interesantă”, în consecinţă se concentrează pe administrația publică...

Radu a replicat că nu se simte impostoare şi că a fost numită în baza unei legi promovate de liberali. Situaţia a tălmăcit-o comentatorul politic Nicolae Negru: dacă democraţii au recurs la acest pas, au făcut-o pentru că „liberalii au lăsat uşa din spate deschisă”.

În cele patru luni de când dirijează treburile oraşului a vorbit despre corupţie, ineficienţă, pierderi mari, restructurare, audit şi transparenţă. A reuşit chiar să facă o „curăţire” de cadre, şefi de direcţii şi de întreprinderi municipale fie au depus cereri de demisie, fie au fost disponibilizați.

Recent a declarat Europei Libere că după ce a văzut procesul politic din interior, şi-a dat seama că „nu are un loc în această bucătărie, fiindcă nu-i este interesantă”, în consecinţă se concentrează pe administrația publică.

Afaceri cu naşul lui Sergiu Sârbu

În declaraţia de venit depusă la Consiliul electoral de circumscripţie a indicat că deţine împreună cu soţul aproape 40 de hectare de pământ, un iaz în arendă, o casă în Chişinău de 220 metri pătraţi, două apartamente de 139 şi, respectiv, 67 metri părtraţi şi un spaţiu comercial de 41 metri pătraţi. A mai trecut trei automobile: Audi A8 (din 2014), Volkswagen Passat (2010) şi un camion Ford Tranzit (2007), şi cote părţi la trei societăţi comerciale: Radu Agro - 100%, cu profil agricol, CIS Logistics LTD - 100% şi Gate for Capital LTD – 50%, ultimele două înregistrate în Marea Britanie care au profil de consultanţă şi investiţii. A mai declarat un credit de jumătate de milion de lei scadent în 2019, economii de 25 mii dolari, depuneri de 22 mii de euro la Banco Santander şi 80 de acțiuni la aceeași bancă. De asemenea, în 2016 a avut salariu de la Gas Natural Fenosa de peste 3 milioane de lei şi peste 13 mii de lei salariu în 2017 de la primărie.

Firma Radu Agro deţine terenurile în Fârlădeni, Hânceşti, şi Cimişlia şi se ocupă de creşterea şi comercializarea strugurilor, a scris „Ziarul de gardă”.

Silvia Radu, în studioul Europei Libere

Gate for Capital Limited este o companie de consultanţă fondată în 2006, la Londra, de Silvia Radu, Valentin Vizant şi un om de afaceri din Madrid - Raul Carlos Rosales Araque. Cei doi deţineau iniţial câte 33% din acţiuni, Silvia Radu – 34%. Anterior director a fost Vizant. Din 8 august 2015 director a fost Silvia Radu, care a preluat de la partenerii de afaceri toate acțiunile. Din decembrie 2017 compania e condusă de Vergiliu Radu, soţul primarului interimar.

Valentin Vizant este cunoscut pentru cariera pe care a făcut-o în perioada guvernării comuniste: a fost angajat la preşedinţie, după care a fost membru al Comisie Electorale Centrale (2003-2011); a fost director general al Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile (2005-2008); apoi director al Poştei Moldovei (2008-2009). Vizant este naşul de cununie al ex-comunistului, azi democratului Sergiu Sârbu.

Potrivit RISE Moldova, Radu a fondat şi o a doua companie împreună cu Valentin Vizant - Gate for Space Limited – , unde l-au avut asociat pe kazahul Alkhan Sultanov. În 2016, Vizant şi Radu au renunţat la afacerile comune: Radu a preluat controlul companiei Gate for Capital LTD, în timp ce Vizant a devenit proprietar unic al firmei Gate for Space LTD.

Silvia Radu a mai afirmat că nu vine la primărie să facă bani şi că are o afacere...

Soţul Silviei Radu, Vergiliu Radu, mai este și administratorul întreprinderii Frias Invest Group, fondată de spaniolul Frias Marcos, şi care se ocupă de imobiliare, a scris „Ziarul de gardă”.

Se promovează ca „omul faptelor, nu al vorbelor”

Când s-a lansat în campania pentru fotoliul de primar a spus că vrea ca faptele concrete să vorbească, mai puțin vorbele. Ea a afirmat că-şi doreşte să continue iniţiativele începute.

„Am găsit finanțare pentru 70 de mijloace de transport şi am început procesul de schimbare a lifturilor. Am început să facem curat, ceea ce nu s-a făcut de mulți ani. Nu vreau să promit proiecte mărețe sau grandioase, fiindcă mulți ani la rând li s-au promis foarte multe cetățenilor şi au rămas doar cu dezamăgirile”, a spus ea.

Silvia Radu a mai afirmat că nu vine la primărie să facă bani şi că are o afacere.

„Dacă ar şti cei care candidează la funcţia de primar ce se petrece în primărie, … Ceea ce se vede din afară este doar vârful aisbergului. În subteran sunt probleme din cele mai complicate. Trebuie să le destructurezi pentru a crea mecanisme noi”, a menţionat ea într-un interviu pentru NewsMaker.md.

În acelaşi interviu Silvia Radu a declarat că îşi doreşte un oraş fără construcţii ilegale şi gherete, acestea urmând să fie demontate îndată ce le va expira autorizația. De construcţii nu trebuie să se ocupe patru-cinci direcţii, ci una să elibereze autorizaţii şi altă să verifice legalitatea actelor permisive.

Promite să aducă în administrație oameni profesioniști şi să lupte cu flagelul corupției. Alte priorități țin de atragerea noilor surse de finanțare în domeniul transportului public, dezvoltarea suburbiilor şi transformarea Chişinăului într-un centru cultural și sportiv.