Your browser doesn’t support HTML5
În anii în care Donald Trump s-a aflat la Casa Alba, raporturile transatlantice au cunoscut o degradare iar încrederea reciprocă a avut de suferit, în mediile politice dar și la nivelul opiniei publice.
La Bruxelles, contactele cu noul ambasador american, interimar, sunt limitate. Președintele Donald Trump nu este un adept al tratatelor ample și al globalismului. Politica sa „Prioritar America” presupune raporturi internaționale tranzacționale, având de multe ori motivații legate de contribuții financiare. Punctele nevralgice ale relației cu Uniunea Europeana includ retragerea americană din Tratatul de la Paris cu privire la climă și din acordul nuclear cu Iranul. O altă „victimă” a ultimilor ani este predictibilitatea în politica externă americană. Predilecția lui Donald Trump pentru lideri autoritari și faptul că oferă legitimitate naționalismului sunt tot atâtea obstacole, care – ca și celelalte – vor rămâne de actualitate într-un posibil al doilea mandat.
Dar nu toată lumea – în America și în Europa – se disociază de aceste opțiuni ale șefului executivului american. Poziția sa că lumea dezvoltată a profitat de umbrela de securitate americană fără să compenseze adecvat Statele Unite are susținători și s-a materializat în mărirea cheltuielilor de apărate în țările NATO.
Lideri europeni cum sunt premierul ungar Viktor Orban susțin filozofia politică a administrației și anticipează că Trump va câștiga un al doilea mandat.
Într-un interviu, Viktor Orban a spus că dacă Biden câștigă „probabil nivelul de deschidere și bunăvoință în ajutorul reciproc va scădea”.
Chiar și criticii europeni ai președintelui Trump recunosc că raporturile de securitate și economice cu America rămân esențiale și că Statele Unite înseamnă mai mult decât Casa Alba.
Un al doilea mandat, chiar și cu asperități, va menține zone ample de cooperare. Numeroase aspecte ale acestei relații complexe au funcționat și continua să funcționeze bine.
Pe ansamblu însă europenii au înțeles – așa cum a spus și cancelara germană Angela Merkel – că trebuie să se bazeze mai mult pe propriile forte, o lecție care are conotații negative, pentru că alianțele sunt repere fundamentale de securitate și prosperitate economic. Ele rămân valabile indiferent de rezultatul apropiatelor alegeri prezidențiale din America, pentru că anumite schimbări în politica Statelor Unite nu sunt doar capriciile unei persoane, ci consecințele unor modificări mai profunde în societatea americană.