În cursa pentru Primăria Chişinău intră Ion Ceban şi Silvia Radu (FOTO)

Pe străzile din Chişinău

Primărița interimară a insistat că este o figură independentă și apolitică, iar reprezentantul socialiştilor vrea o campanie în care să se dezbată treburile urbei, nu să se opereze cu sperietori.

Vacanța politică de Paște s-a încheiat abrupt cu anunțul că primărița interimară a capitalei, Silvia Radu, va participa la alegerile pentru postul de primar general, la 20 mai. Detalii despre acest anunț, care pune capăt unor lungi săptămâni de speculații, dar și despre alte evoluții pre-electorale.

Your browser doesn’t support HTML5

În cursa pentru Primăria Chişinău intră Ion Ceban şi Silvia Radu


Intenția de a candida anunţată în premieră de Silvia Radu a fost anticipată de mai multă vreme în mediul experţilor şi al politicienilor, unii dintre care cred că Radu va fi sprijinită tacit de Partidul Democrat de guvernământ. Primărița interimară a respins de multe ori sugestiile că ar avea relații strânse cu democrații, inclusiv azi a insistat că este o figură independentă și apolitică. Mergând să inspecteze lucrările de reparație a unor străzi din capitală Silvia Radu le-a spus jurnaliștilor că va începe, miercuri, procesul de colectare a celor 10 mii de semnături pentru a candida ca independentă la funcția de primar.

„Dacă chișinăuienii îşi doresc un primar independent, al oamenilor, care să nu reprezinte un partid politic, atunci voi reuși să colectezi toate semnăturile necesare pentru a mă prezenta la alegeri. Din păcate, nu reprezint nicio formațiune şi va fi greu să adunăm aceste semnături, dar sper că dacă cetățenii vor un primar al oamenilor, îl vor avea.”

Rezultatele unui prim sondaj de opinie de la anunțarea alegerilor anticipate pentru funcția de primar al Chișinăului sugerează că Silvia Radu ar fi printre favoriții cursei și că s-ar putea duela în turul doi cu Ion Ceban, candidatul socialiștilor, lider în preferințele electorale.

Publicitate politică pe străzile din Chişinău

Ceban a depus azi actele pentru a fi înregistrat în cursă. La Consiliul electoral al circumscripției Chişinău, care îşi are sediul în Primăria capitalei, Ceban a fost însoțit de zeci de activiști de partid cu însemne ale formaţiunii. El şi-a prezentat în faţa primăriei principalele puncte din programul electoral. Ceban a amintit de vizitele din ajun în trei capitale Baku, Minsk şi Budapesta, vizite interpretate de unii comentatori drept un turneu de viitor posibil primar:

„Vrem ca Chişinău să devină o capitală modernă. Am fost săptămâna trecută într-o capitală din CSI Minskul şi într-o capitală europeană cum ar fi Budapesta. Am discutat cu oamenii care sunt gata să ne ajute. Chişinăul arată ca un sat cu infrastructură comunală. Noi ne dorim să-l modernizăm. Mi-aş dori foarte mult ca această campanie să nu fie despre tancuri, despre politică şi geopolitică. Haideți să discutăm despre administrare”.

Consiliul Electoral al Circumscripției Chișinău a anunţat azi înregistrarea primilor cinci candidați în cursa pentru funcția de primar al capitalei: Vasile Costiuc (din partea Partidului Democraţia Acasă), Alexandru Roşco (din partea Partidului Casa noastră - Moldova), Reghina Apostolova (din partea Partidului Shor), Valeriu Munteanu (din partea PL) şi Andrei Năstase (candidatul Partidului Platforma DA, sprijinit de PAS şi PLDM).

Şi-au mai anunţat intenţia de a participa în cursă activiștii civici Sergiu Tofilat şi Maia Laguta, în calitate de canidaţi independenţi, precum şi Constantin Codreanu din partea PUN.

Politologul Dionis Cenuşă e de părere că lupta reală se va da între trei candidaţi: Ion Ceban, Silvia Radu şi Andrei Năstase:

„Între ei va fi principala bătălie pentru fotoliu. Principalul handicat al Platformei DA, care va contracandida împotriva lui Ion Ceban, propus de socialişti, este că Andrei Năstase nu a avut până acum experienţă în administraţia municipalităţii. Pentru Platforma DA acest handicap ar putea însemna pierderea alegerilor.”

Dionis Cenuşă crede că şanse mai mari ar avea consilierul municipal Ion Ceban şi primara interimară Silvia Radu.

Este evident că democraţii folosesc candidatura Silviei Radu pentru a elimina alte forţe politice din capitală. Pentru democraţi este foarte important ca Chişinăul să nu nimerească pe mâna Platformei DA...

„Ei doi vor fi mai atractivi pentru electorat din perspectiva înţelegerii problemelor şi propunerea unor soluţii, fie soluţii mai pragmatice, cum e în cazul Silviei Radu care încearcă să se detaşeze de influenţe politice, fie soluţii politizate care până acum au fost propuse de socialişti în frunte cu Ion Ceban.”

Dionis Cenuşă face parte din tabără experţilor care cred că Silvia Radu, deşi insistă că e o figură independentă și apolitică, este sprijinită tacit de PD, care îi oferă deja susţinere mediatică.

„Este evident că democraţii folosesc candidatura Silviei Radu pentru a elimina alte forţe politice din capitală. Pentru democraţi este foarte important ca Chişinăul să nu nimerească pe mâna Platformei DA, fiindcă asta va însemna o lovitură directă şi va dicta tendinţele pentru alegerile parlamentare, dar nici să nu ajungă în mâinile socialiştilor pentru că iarăşi victoria PSRM în capitală înseamnă o victorie mai mare în alegerile de la sfârşitul anului. Iată de ce democraţii vor continua, cel mai probabil, să o sprijine tacit pe Silvia Radu, care, cum spuneam, are şanse mai mari să ajungă în turul doi decât Andrei Năstase.”

PD care a anunţat din start că nu va înainta un candidat propriu la alegerile din capitală şi că va sprijini un candidat comun, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat deocamdată că o va sprijini pe actuala primăriță interimară.