Linkuri accesibilitate

Socialistul Ion Ceban - 20,5 %, primarul interimar Silvia Radu 18,4% (VIDEO)


Primăria din Chişinău.
Primăria din Chişinău.

Un prim sondaj despre preferinţele electorale în Chişinău.

Rezultatele unui prim sondaj de opinie de la anunțarea alegerilor anticipate pentru funcția de primar al Chișinăului sugerează că Ion Ceban, candidatul socialiștilor, și primărița interimară Silvia Radu ar ajunge în turul doi de scrutin, iar o mare parte din alegători sunt indeciși.

Socialistul Ion Ceban - 20,5 %, primarul interimar Silvia Radu 18,4%
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00
Link direct


Dacă alegerile din municipiul Chișinău ar avea loc duminica viitoare, o pătrime dintre cei chestionați nu ar şti pe cine să aleagă. Din opţiunile celor decişi rezultă că favoriţii cursei ar fi socialistul Ion Ceban, cu 20,5 la sută, şi actuala primară interimară Silvia Radu, cu 18,4 la sută. Radu nu şi-a anunţat deocamdată candidatura, dar în mediul experţilor se presupune că ea va participa în ipostaza de candidat independent, în realitate însă ar beneficia de sprijinul democraţilor.

Scorul de peste 18 la sută al Silviei Radu i-a uimit până şi pe realizatorii sondajului. Amintim că la alegerile prezidențiale din 2016 Silvia Radu a fost votată în primul tur de nici 0,37 la sută din alegări, 0,35 la sută fiind din municipiul Chişinău. Iată cum explică ascensiunea primarei interimare, preşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor, Victor Mocanu:

„A fost şi pentru noi interesant pentru că dânsa nu demult a venit în funcţie şi cât a reuşit să facă. Cred că o să mai fie şi alte studii şi o să vedeţi că ea are o imagine de femeie activă, care vrea să facă ordine în oraş, să lupte cu corupţia. În fiecare zi sunt demisii la primărie. Taie capetele boierilor ceea ce foarte mult place populaţiei.”

Iată cum comentează Victor Mocanu întâietatea socialistului Ion Ceban în preferințele chișinăuienilor:

„Ceban reprezintă cea mai mare fracţiune din municipiul Chişinău. Sunt vizibili, vin cu o sumedenie de idei şi proiecte.”

Fostul primar general, liberalul Dorin Chirtoacă, care a demisionat din funcţie fiind cercetat penal pentru o presupusă licitație trucată, ar fi sprijinit de 3,2 la sută...

Sondajul a fost realizat înainte ca lidera PAS, Maia Sandu, să anunţe că formațiunea sa îl va sprijini în alegeri pe liderul Platformei DA, Andrei Năstase, primul care a anunţat că va candida la postul de primar. În sondaj Năstase este cotat cu 6,9 la sută şi este depășit de Maia Sandu, care ar acumula 10,2 la sută. Dacă Năstase va reuşi să câştige sprijinul electoratului Maiei Sandu atunci se poate presupune ca ar putea acumula un scor apropiat de cel al primilor doi clasaţi în topul preferințelor, Ion Ceban şi Silvia Radu.

Totuși sociologii sunt prudenți atunci când e vorba de alăturarea feliilor de simpatizanți. Sociologul Victor Mocanu presupune că datele ar reflecta ezitarea ce a însoțit identificarea candidatului comun al opoziţiei pro-europene:

„Adepții PAS și PDA se regăsesc printre cei 24,6 la sută de indecişi. Noi considerăm că dacă Maia Sandu nu va organiza un transfer total de imagine spre Andrei Năstase, şansele lui Năstase de a câştiga primăria sunt foarte reduse.”

Fostul primar general, liberalul Dorin Chirtoacă, care a demisionat din funcţie fiind cercetat penal pentru o presupusă licitație trucată, ar fi sprijinit de 3,2 la sută. Cu aproape un procent mai puţin ar acumula actualul candidat al liberalilor la fotoliu de primar Valeriu Munteanu.

De la primărie-n sus...
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:11:57 0:00

Mai puţin de jumătate dintre respondenţi au spus că sunt siguri că s-ar prezenta la urne. E un indicator îngrijorător, crede Victor Mocanu:

„În comparație cu celelalte regiuni unde populația este decisă să participe la alegerile parlamentare, prezidențiale sau locale, acest indicator este cel mai mic pentru Chişinău – 46 la sută, mai puţin de jumătate. Aceasta ar trebui să ne pună pe gânduri.”

De fapt, la alegerile primarului capitalei din anii precedenţi rata de participare a fost de sub 50 la sută, cu o singură excepție, în 2011, când în primul tur au participat 56 la sută, iar în cel de-al doilea - aproape 60 la sută. Pragul de validare de de o pătrime din numărul total de alegători.

Înscrierea oficială în cursă din 20 mai încă nu a demarat. CEC a anunţat anterior constituirea organele electorale în municipalitate care vor înregistra candidaţii, termenul limită fiind 19 aprilie.

Dacă niciunul dintre pretendenții la fotoliu de primar nu va acumula mai mult de jumătate din voturile exprimate, atunci va fi organizat turul doi de scrutin la care câştigă cel care acumulează cele mai multe bile albe, oricare ar fi rata de participare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG