Linkuri accesibilitate

Se înțeleg sau nu PAS și PPDA la alegerile pentru primăria de la Chișinău?


Arcul de trimuf de pe strada Ștefan cel Mare de la Chișinău.

Retrospectiva săptămânii politice moldovenești.

Rearanjarea forţelor politice în ajunul eventualului scrutin local
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:53 0:00
Link direct


Liderul PPDA Andrei Năstase e deocamdată singurul care și-a anunțat candidatura pentru alegerile pentru primăria Chișinăului și care a cerut sprijinul forțelor proeuropene.

Anunțul despre intrarea sa în cursă a fost urmat de declarația democraților că nu vor avea un propriu candidat, ci îl vor susține pe candidatul unic al partidelor de dreapta.

Politologul Dionis Cenușă crede că PD încearcă să creeze percepția publică că ar vrea să se apropie de forțele proeuropene din opoziție și reușește astfel să dinamizeze discuția despre necesitatea unei coaliții:

„Democrații îi forțează pe Maia Sandu și pe Andrei Năstase să dezbată și să contrazică orice inițiativă de genul aproprierii de democrați și, totodată, să-și distragă atenția de la alte subiecte mai importante, cum ar fi anumite reforme. Un alt scop ar fi cumva din timp să ajute socialiștilor. Eu sunt de părere că democrații înțeleg foarte bine care sunt șansele reale ale candidaților pentru alegerile din capitală și ei anticipează, de acum, victoria socialiștilor.”

Dionis Cenuşă
Dionis Cenuşă

În opinia lui Dionis Cenușă, pentru toți, inclusiv PDM, era evident că Maia Sandu și Andrei Năstase nu vor accepta această ofertă politică. Democrații mizează însă că vor reuși să convingă cetățenii că se opun forțelor proruse, adaugă politologul:

„Pentru ei este important să seteze agenda publică pe tentativele nenumărate ale democraților de a construi poduri și nedorința celorlalți să accepte o asemenea idee, ceea ce favorizează forțele proruse. În final, concluzia care va fi, inclusiv din știrile pe care le vor promova democrații prin sursele media, analiștii politici pro-PDM, va fi că în pofida eforturilor nenumărate ale democraților, Maia Sandu și Andrei Năstase, prin neacceptul acestora, ei contribuie la viitoarea victorie a socialiștilor.”

Atât PAS, cât și PPDA cred că PD încearcă să aplice la alegerile din capitală tactica la care a recurs în timpul scrutinului prezidențial, atunci au spus că o susțin pe candidata proeuropeană Maia Sandu, dar în realitate l-ar fi sprijinit pe socialistul Igor Dodon. Deși ambele formațiuni au respins propunerea PD, nu este clar încă dacă Maia Sandu va susține candidatura lui Andrei Năstase în alegeri. În opinia directorului Agenției de presă IPN, Valeriu Vasilică, această ezitare trădează o lipsă de comunicare și este în defavoarea partidelor care au declarat anterior că vor face front comun la scrutinul parlamentar din toamnă:

Valeriu Vasilică
Valeriu Vasilică

„Declarația PPDA că vine cu propriul candidat, unul necoordonat la această etapă cu partenerul de viitoare coaliție, este, pe de o parte, un semn de deznădejde din partea PPDA care vrea să aibă un loc și un rol foarte clar deja. Pe de altă parte, se pare că PPDA încearcă să urgenteze lucrurile. E posibil și trebuie să se ia o poziție mult mai repede. Nu este timp, demult nu este timp. Alegerile locale, dacă vor avea loc, sunt peste noapte. Nu poți să tergiversezi atât și nu doar din considerentul că asta demonstrează o anumită încetineală a forțelor politice. Asta încurcă electoratului să-și formuleze o poziție clară.”

Valeriu Vasilică susține că întârzierea unei poziții comune a partidelor proeuropene din opoziție este nocivă, PD reușind să arate, din contra, că este mai pregătit din punct de vedere al mișcărilor tactice, chiar și dacă acestea sunt puse la îndoială de mai mulți observatori.

XS
SM
MD
LG