Opoziția parlamentară încearcă să ceară anularea sistemului de vot mixt, dar democraţii apără reforma sistemului electoral. Comisia de la Veneția urmează să prezinte pe 16-17 martie un aviz împreună cu OSCE. Adversarii schimbării sistemului de vot insistă pe procedura de înregistrare a inițiativei lor de a se ține un referendum legislativ pe această temă. CEC urmează să discute această chestiune luni, 12 martie. Corespondenta noastră a discutat cu juristul Ştefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici pe marginea acestui subiect.
Europa Liberă: Comisia de la Veneția ar trebui să prezinte concluziile pe marginea…
Ștefan Gligor: „Deja a prezentat, inclusiv la Comisia juridică se discută răspunsul Comisiei de la Veneția. Eu nu l-am examinat în detaliu, însă cu certitudine îl voi cunoaște, dar vă asigur că este unul negativ.”
Europa Liberă: Din moment ce ziceți că este negativ, ar putea să schimbe ceva?
Ștefan Gligor: „Nu schimbă nimic. Dacă ei renunță la sistemul electoral mixt – prin ei avându-l în vedere pe Vladimir Plahotniuc, persoanele care îl înconjoară și Partidul Democrat împreună cu acoliții lor –, în momentul în care acești oameni renunță la această reformă și dau înapoi și se întorc la sistemul proporțional, ei devin istorie. Oamenii aceștia au o popularitate de 2-3%, ei nu trec pur și simplu în Parlament. De aceea, ei se vor ține cu dinții de acest sistem mixt, indiferent de ce spune Comisia de la Veneția. Ei folosesc opinia Comisiei de la Veneția numai atunci când separat extrag niște poziții de acolo ca să-și argumenteze abuzurile.”
Europa Liberă: Pentru guvernare contează imaginea, dle Gligor; imaginea în fața partenerilor de dezvoltare.
Ștefan Gligor: „Nu. Nu sunt de acord. Dacă conta, ei nu făceau toate abuzurile și noi nu aveam să fim retrogradați la regim hibrid de către Freedom House, noi aveam să menținem o față și să avem grijă să avem o față decentă. Astăzi noi avem o față, pe plan extern avem o față abuzivă, avem o față a unei democrații care este într-un regres continuu. Începând aproximativ cu anul 2013-2014, când s-a clarificat care este scopul real al puterii și al acestei coaliții pseudo-proeuropene, și noi am continuare avem o imagine foarte proastă în fața europenilor.”
Europa Liberă: Dar Dvs. cum vedeți acum că se edifică această relație între guvernare și partenerii din Occident?
Ștefan Gligor: „Încă o dată, vă rog…”
Europa Liberă: Cum vedeți că se edifică la momentul de față relația dintre puterea de la Chișinău și partenerii externi?
Ștefan Gligor: „Nicicum. Dacă ați observat tentativele lui Vladimir Plahotniuc și ale PD-ului de a da mâna cu oficialii
Partidul Democrat nu a reușit să întrețină un discurs cât de cât elocvent și credibil în ochii europenilor, în primul rând, instituțiilor europene și ai Consiliului Europei...
europeni ș.a.m.d., lucru pe care ei îl fac strict protocolar în limita obligațiilor de serviciu, atunci când nu au încotro. Partidul Democrat nu a reușit să întrețină un discurs cât de cât elocvent și credibil în ochii europenilor, în primul rând, instituțiilor europene și ai Consiliului Europei. Ei fac tot ce pot în acest sens, dar lor nu le reușește. Ei nu înțeleg că, având acasă acest dezmăț pe partea de democrație electorală, pe reforma electorală, pe performanța economică, pe abuzurile care se comit în domeniul economic, pe hoțiile și furturile care se comit în această țară și toate aceste lucruri țările membre ale Uniunii Europene le cunosc foarte bine, pentru că au misiuni diplomatice aici care monitorizează foarte atent. Și, știind la subiect și din prima sursă ce dezastru este aici, cum aceste instituții europene pot pretinde și mima faptul că totul este bine și în Republica Moldova se respectă careva principii generale democratice, dacă este pe față faptul că noi suntem într-o situație dezastruoasă?
Faptul că CEC-ul solicită Parlamentului, pentru că, conform legii, numai Parlamentul poate interpreta normele legale, iar Parlamentul, înțelegând că nu reușește să interpreteze legislația cu privire la dreptul cetățenilor de a face referendumuri legislative și de a anula această reformă electorală abuzivă și acest sistem mixt, înțelegând că oricum trebuie să dea măcar un pretext formal, o hârtie oarecare Comisiei Electorale Centrale la care să facă trimitere, ei au făcut un pas și au trecut discuția în Comisia juridică, care emite avize care sunt consultative și nu produc efecte juridice. Cu toate acestea, eu vă asigur că CEC-ul luni, la ora 15.00, când va examina înregistrarea Grupului nr. 2, în număr de 822 de persoane, Grup de inițiativă pe referendumul legislativ, CEC-ul va face trimitere la această opinie absolut ilegală, agramată, nesimțită a Comisiei juridice și va motiva refuzul.”
Europa Liberă: Deci, anticipați că inițierea acestui referendum ar putea să eșueze?
Ștefan Gligor: „Luând în considerare ceea ce s-a întâmplat la comisie, cât de obraznici sunt acești oameni și cât de superficiali și incompetenți sunt, absolut.”
Europa Liberă: La judecata cetățeanului rămâne și activitatea pe care o desfășoară puterea, și evoluțiile care vor continua. Dvs. cum vedeți alegerile locale pentru cele două municipii – Chișinău și Bălți?
Ștefan Gligor: „Desigur preluarea controlului asupra administrației locale în municipiul Chișinău și în municipiul Bălți ar putea servi drept un început de eliberare a acestei țări din captivitate. Problema este cum se organizează opoziția noastră și tot ce a mai rămas sănătos pe partea de implicare politică și activism civic în această țară.”
Europa Liberă: O opoziție fragmentată.
Ștefan Gligor: „Nu putem vorbi despre o opoziție fragmentată. Noi putem vorbi despre o opoziție care încă nu a coordonat pe deplin acțiunile sale. Și eu nu vreau să mă grăbesc să fac anumite concluzii. Eu vreau să văd un candidat puternic, susținut de toate forțele sănătoase, ne-servile actualei guvernări, care pledează pentru restabilirea normalității și o administrație locală transparentă, eficientă și cinstită în acest oraș.”
Europa Liberă: Există un asemenea potențial candidat?
Ștefan Gligor: „Eu cred că da. Era desigur bine să fie înaintat, după un proces de consultare, candidatul comun, oficial declarat comun. Noi nu știm toate detaliile discuțiilor între PAS și Platforma DA, noi nu putem să comentăm acest lucru, pentru că nu cunoaștem în detaliu. Era bine, desigur, ambele partide să vină și să anunțe candidatul împreună, însă înțeleg și pasul făcut de Platforma DA și faptul că încearcă să salveze cât mai mult din timp și să transmită un mesaj foarte clar tuturor partenerilor de pe eșichierul centru-dreapta că Platforma DA are o intenție foarte serioasă de a lupta pentru primăria acestui municipiu și până la urmă eu cred că nu este rău că cu mult timp înainte totuși sau cu cât mai mult timp posibil se declară aceste intenții.”
Europa Liberă: Iar atunci când PD zice că va sprijini candidatul unic pro-european pentru funcția de primar al Chișinăului, mesajul îl înțelegeți cum?
Ștefan Gligor: „Nu știu de ce lumea s-a grăbit să constate faptul că se joacă cartea din alegerile prezidențiale, pentru că ceea ce numesc ei candidatul de dreapta, fără să definească ce este acel candidat de dreapta și ce au ei în vedere prin candidat de dreapta, ar putea însemna, de exemplu, același primar actual interimar care ar fi susținut, de exemplu, de partidul dlui Leancă, Partidul Democrat, mai știu eu cine acolo de pe centru-dreapta, partide din astea de pe hârtie. Ar putea să joace și așa un scenariu. De ce nu?
Chiar dacă admitem un scenariu în care Partidul Democrat fățiș, pe față susține candidatura dlui Năstase, nimic altceva decât intoxicarea spațiului public cu acest pseudo-suport nu urmăresc. Și urmăresc exact scopul invers – de a-l trage în jos pe Andrei Năstase în popularitatea lui și în prestația lui, și nu de a-l susține .”
Europa Liberă: Dar agenda politicienilor și agenda alegătorilor din municipiul Chișinău se suprapun? Care ar fi așteptările alegătorilor din municipiul Chișinău de la acest scrutin local?
Ștefan Gligor: „O primărie transparentă în serviciul cetățeanului. Oamenii noștri trebuie să înțeleagă că această primărie îi servește pe ei și ei au obligație directă să fie partenerii fiecărui cetățean în acest municipiu în orice drept și obligație pe care le are cetățeanul față de primărie și primăria față de cetățean. Instituția asta este una din cele mai obscure, mai discreditate…”
Europa Liberă: Și acum politizate…
Ștefan Gligor: „De ce politizate acum și de ce PD-ul încearcă să împingă alegerile locale în toamnă? Pentru că municipiul Chișinău înseamnă 11 circumscripții electorale uninominale și o eventuală victorie în alegerile locale în luna mai, de exemplu, a dlui Năstase i-ar da un capital politic și un avantaj în acele 11 circumscripții electorale în alegerile parlamentare din toamnă. Și PD-ul înțelege că situația, de fapt, în politică poate fi răsturnată în câteva zile. Și o victorie eventuală în municipiul Chișinău și în municipiul Bălți care înseamnă încă două circumscripții electorale, ar însemna, de fapt, acele câteva circumscripții care ar putea să încline balanța în defavoarea PD-ului.
Lucrurile s-ar putea complica enorm. De aceea ei, Partidul Democrat împreună cu Comisia Electorală Centrală, subordonată și servilă lor, împreună cu acest Parlament și comisiile lui servile lor, ei vor încerca să facă tot posibilul ca să aranjeze aceste alegeri în mod controlat și în interesul lor.”
Europa Liberă: Și e posibil acest lucru?
Ștefan Gligor: „Cu certitudine. Având resursele administrative, financiare, mediatice, de suport al sistemului judecătoresc și al organelor de urmărire penală, acești oameni au o marjă enormă de manevră, ei pot pune presiuni enorme și pot face aranjamente. Uitați-vă cum CEC-ul a așteptat să se pronunțe dl coordonator pe subiectul alegerilor locale, ca să stabilească pentru luni, 12 martie, ședința Comisiei Electorale Centrale, la care să examineze stabilirea datei alegerilor locale, inclusiv subiectul pe inițiativa de organizare a referendumului legislativ de către societatea civilă. Toate la pachet merg.”