Liderul Partidului Democrat Vlad Plahtoniuc a spus marți că dorește ca la alegerile pentru postul de primar general al capitalei forțele de dreapta să propună un candidat unic. Declarația a venit la o zi după ce Partidul Platforma Demnitate și Adevăr l-a numit candidat pe Andrei Năstase, dar Plahotniuc nu i-a pomenit în declarația lui de astăzi numele. Cât de probabil este – printre asemenea omisiuni și suspiciuni - un front comun împotriva socialiștilor la „locale”?
„Suntem gata să-i susţinem şi pe cei mai aprigi critici ai noştri”, a declarat Vlad Plahotniuc, făcând aluzie cel mai probabil la Andrei Năstase care şi-a anunţat în ajun intrarea în cursa pentru municipalitate şi a cerut sprijinul forţelor proeuropene.
„Nu vom propune o proprie candidatură în calitate de candidat unic al partidelor proeuropene pentru a facilita negocierile între partidele proeuropene. Haideţi să nu mai permitem de neînţelegerile între partidele proeuropene pentru că se poate repeta acel scenariu trist din alegerile prezidenţiale”, a mai spus liderul PD.
Anunţul oarecum suprinzător al celui mai influent partid de la guvernare de a renunţa la cursa electorală din cel mai important municipiu a fost criticat şi chiar ironizat de rivalii guvernării. Andrei Năstase a descris pe Facebook declarația lui Plahotniuc ca fiind cea mai bună glumă. „Să-şi ţină mărul otrăvit pentru sine şi partenerul său Dodon”, a scris Năstase. Partidul PAS al fostei candidate prezidențiale Maia Sandu a spus într-un comunicat că declarația lui Plahotniuc ar fi „mincinoasă” şi ar „reconfirma alianța PD-PSRM la alegeri”.
Atât PAS, cât şi PPDA cred că democraţii ar vrea să folosească în alegerile din Chișinău tactica din prezidențiale, când au spus că o sprijină pe candidata europeană, Maia Sandu, dar l-ar fi sprijinit în realitate pe socialistul Igor Dodon.
Deşi decizia democraţilor pare trasă la indigo cu cea din alegerile prezidenţiale, situaţiile sunt totuşi diferite, susţine analistul Ion Tăbîrţă de la Institutul „Viitorul”. El observă că de această dată, democrații refuză din start să participe într-o cursă care oricum le-ar fi adus o înfrângere în sprijinul unui candidat comun inexistent al forţelor pro-europene:
„Acum miza este alta. Ei din start anunţă că nu vor veni cu candidatul lor anume pentru a provoca restul partidelor proeuropene să vină fiecare cu candidatul său. În acest sens, de ce nu să se strecoare în turul doi un anumit candidat camuflat al PD sau să susţină un cadidat al partidelor loiale PD-ului, cum ar fi un candidat al PPEM sau poate al PUN.”
Ion Tăbîrţă mai crede că acest anunţ s-ar înscrie într-o strategie mai amplă a democraţilor în perspectiva parlamentarelor din toamnă:
„PD nu vrea să-şi developeze adevăratul rating în municipiul Chişinău. PD va încerca să dea lovitura de grație în municipiul Chişinău în alegerile parlamentare. Ei mizează pe circumscripţiile uninominale în care a fost împărțit Chișinăul.”
Editorialistul Nicolae Negru crede şi el că în spatele acestui anunț ar sta, de fapt, o recunoaștere din partea PD că nu are şanse în cursa din municipiul Chişinău. Nicolae Negru susţine însă că nu atât anunţul PD, cât cel „pripit” al liderului PPDA de a intra în cursă face dificilă formarea unui front comun al forţelor proeuropene împotriva socialiștilor la alegerile locale:
„Prin această decizie PD îi forţează pe reprezentanţii partidelor proeuropene să învingă disensiunile şi într-un fel în pune pe Andrei Năstase într-o situaţie foarte incomodă acum. Într-un fel că el nu s-a gândit la solidaritatea forţelor proeuropene, ci s-a gândit numai la propria persoană. Acum Andrei Năstase fie că trebuie să facă un pas înapoi şi să participe la nişte tratative cu celelalte partide ca să identifice o persoană comună, fie celelalte partide ar trebui să accepte volens-nolens lui Andrei Năstase.”
Politologul Dionis Cenuşa remarcă în intenţiile democraţilor şi o încercare de a se apropia de forțele proeuropene din opoziție în ajunul parlamentarelor din toamnă. După părerea lui, e un pas calculat prin care democraţii câştigă nişte puncte electorale, lăsând opoziţia proeuropeană să-şi canalizeze argumentele şi eforturile în lupta pentru capitală cu socialiştii, ai căror eventuală victorie să fie folosită ulterior de PD ca un argument pentru mobilizarea electoratului în faţa pericolului forțelor proruse în cursa pentru alegerile legislative din acest an.