Linkuri accesibilitate

Silvia Radu s-a instalat în biroul de primar general al Chișinăului, dând afară lucrurile lui Dorin Chirtoacă


Primăria Chișinău
Primăria Chișinău

... deși trei din patru birouri de viceprimar sunt libere.

Fosta candidată prezidențială, Silvia Radu, care și-a asumat luni rolul de primar general interimar al Chișinăului, s-a instalat astăzi în biroul lui Dorin Chirtoacă și i-a dat lucrurile acestuia afară. Suspendat din funcție și aflat în arest la domiciliu, Chirtoacă a publicat pe Facebook imagini ale acestei mutări și a spus că primăria nu mai are legitimitate. Colegii săi din Partidul Liberal spun că în spatele rocadei s-ar afla Partidul Democrat de guvernământ, care ar fi preluat primăria fără alegeri. Dar liderul democrat, Vlad Plahotniuc, a respins acuzația, a vorbit despre scheme de corupție în primărie, despre dezastrul în care s-ar afla Chișinăul și a spus că PD și Guvernul au decis să contribuie la îmbunătățirea lucrurilor.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00
Link direct

Primarul suspendat Dorin Chirtoacă a dezaprobat gestul Silviei Radu de a-i ocupa biroul adunându-i „demonstrativ” lucrurile, deși trei din patru birouri de viceprimar sunt libere. Chirtoacă s-a declarat convins că preluarea funcției de către Silvia Radu este ilegală, deoarece chiar Nistor Grozavu, cel care a numit-o, a deţinut „în mod ilegal” interimatul funcției de primar după suspendarea lui Chirtoacă. „Viceprimarul este ales la propunerea primarului general, nu şi a celui interimar”, iar „o decizie cu privire la interimat nu putea fi luata în nici un caz, fără Consiliul Municipal Chişinău (CMC)”, a concluzionat Chirtoacă în postarea de pe Facebook.

Reacţia edilului suspendat vine după ce, luni, atât liberalii, cât şi socialiştii au anunţat separat că vor contesta în instanţă numirea Silviei Radu în fruntea administrației municipale şi au acuzat Partidul Democrat de guvernământ că ar sta în spatele acestei numiri.

Silvia Radu
Silvia Radu

Liderul democrat, Vlad Plahotniuc, a respins azi acuzația. El a reproşat la rândul său celor două formaţiuni rivale – PSRM şi PL - că având majoritate de voturi în Consiliul Municipal Chişinău nu au putut numi viceprimarii, lăsând teren pentru soluția recentă.

„Socialiştii şi liberalii pot să facă tot ce vor în primăria Chişinău. Ei deţin majoritatea în Consiliul Municipal. Ei pot să munte chiar şi primăria ori la Coloniţa, ori la Condriţa, au suficiente voturi. Dar ei stau şi plâng la televizoare precum că PD cu doar un singur vot în CMC le-au luat primăria.”

Plahotniuc a mai spus că PD nu ar avea aspiraţii politice în ceea ce priveşte primăria, dar a avertizat că va conlucra cu conducerea municipalităţii inclusiv pentru „eliminarea tuturor schemelor de corupţie”.

„Retorica domnului Plahotniuc prin care pune în aceeași oală Partidul Socialiștilor și Partidul Liberal, este dea dreptul ilară”, a fost reacţia vicepreşedintelui PL, Valeriu Munteanu. El a mai spus că rocada de la primăria e produs colaborării democraţilor cu socialiştii. „Nici copii de la grădiniță nu pot să creadă în povestea conform căreia Radu, Grozavu și Codreanu nu sunt legați ombilical de PD, iar socialiștii nu ar fi cei, care le țin mereu hangul democraților la toate operele de satisfacere a nevoilor politice”, a notat Munteanu pe Facebook.

Preluarea fotoliului de primar de către Silvia Radu, chiar dacă e contestată, ar putea sa dureze mai mult decât se așteaptă contestatarii, consideră unii experţi. Între ei şi juristul Congresului Autorităţilor Locale, Viorel Rusu. El spune că numirea s-a făcut la limita legalităţii, dar soluţionarea litigiului în instanţă ar putea să dureze.

„În general, contenciosul administrativ, procedura legată de actele administrative trebuie să fie operativă. Însă în ultimul timp ea a fost încadrată în procedura civilă ceea ce duce la tergiversare de multe ori a procesului. Cred că anul acesta situaţia nu se rezolvă. Ar trebui însă şi Consiliul municipal să joace un rol mai pro-activ.”

Viorel Rusu spune că Silvia Radu îşi va păstra funcţia, chiar dacă referendumul de demitere a primarului general eşuează, şi asta pentru că Chirtoacă rămâne suspendat din funcţie pe durata cercetării penale, care nu e limpede când şi cu ce se va încheia:

„Totul este legat de dosarul primarului general. Fie el este repus în funcţie, fie, dacă este condamnat printr-o decizie definitivă, atunci trebuie să fie organizate alegeri locale în termeni rezonabili şi ales un nou primar. Chiar dacă eşuează referendumul dosarul penal rămâne cu tot cu suspendarea din funcţie care tot e discutabilă din punct de vedere al aplicării.”

Amintim că Dorin Chirtoacă este cercetat penal, în condiții de arest la domiciliu, din luna mai, pentru presupusul abuz în serviciu și trafic de influență, în dosarul plănuitelor parcări cu plată din Chișinău. Recent, autorităţile electorale au respins cererea lui Chirtoacă de a fi înregistrat personal ca participant la referendumul din 19 noiembrie pentru a-şi apăra poziția. Mai multe formațiuni din opoziția pro-europeană au anunțat că vor boicota plebiscitul inițiat de socialiști, atrăgându-și astfel critici din partea unor experţi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG