Presa de la Chişinău reacţionează astăzi mai ales la instalarea, ieri, a noului primar interimar de Chişinău, Silvia Radu. „Atac raider la Primăria Chișinău?” este unei titlul corespondenței pentru Deutsche Welle a jurnalistului Vitalie Călugăreanu.
El scrie că locuitorii Chișinăului s-au trezit cu o nouă conducere a Primăriei, una pe care nu au ales-o. „Milionara Silvia Radu, candidată la președinție în 2016, adunând în Chișinău doar 0,35%, a devenit primar general interimar,” mai subliniază în articolul său Vitalie Călugăreanu. După ce l-au suspendat „pentru 5 minute” pe președintele Dodon pentru a-l promova în funcția de ministru al Apărării pe Eugen Sturza, următoarea etapă în capturarea instituțiilor statului de către guvernarea oligarhică vizează Primăria Chișinău - acolo unde primar suspendat este încă liberalul Dorin Chirtoacă. PL mai poate face „șah și mat” puterii și anume ca Dorin Chirtoacă să semneze cererea de demisie, astfel ca să provoace alegeri locale anticipate, se arată în articolul de pe DW.
Adevarul.ro o citează pe preşedinta PAS, Maia Sandu, care, referindu-se la acelaşi caz, a afirmat pe pagina sa de Facebook că Plahotniuc a reuşit să le impună chişinăuienilor un primar pentru care la alegerile prezidenţiale au votat 1.327 de cetăţeni din Chişinău. Maia Sandu mai crede că numirea Silviei Radu în funcţia de primar general interimar ar trebuie să completeze dosarul de uzurpare a puterii împotriva lui Plahotniuc, examinat de procurori.
Pentru Dumitru Spătaru de la Tribuna.md este clar că Nistor Grozavu a acţionat la indicaţia guvernării centrale, iar pentru PD referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă din 19 noiembrie e ca şi eşuat. Spătaru crede că PD se pregăteşte să conducă în continuare capitala minimum un an şi jumătate prin intermediul Silviei Radu şi, probabil, să o pregătească în această perioadă pentru funcţia de Primar cu acte în regulă. Dorin Chirtoacă nu are nici o şansă de a reveni la conducerea Capitalei, iar şansele ca el să fie condamnat şi scos din joc sunt mai mari ca oricând, îşi continuă comentariul Dumitru Spătaru. El crede că demisia benevolă a lui Dorin Chirtoacă, care i-a fost sugerată recent de Andrei Năstase (liderul PDA), e cea mai reală şansă de a strica jocurile puterii legate de Primărie.
Comentatorul politic Nicolae Negru scrie într-un editorial publicat în „Ziarul Național” că întrebările evitate de jurnalist contează nu mai puțin decât cele formulate de el, iar interviul de la „Jurnal TV” cu Vitalie Proca ilustrează perfect o situație de acest fel. Autorul editorialului observă că Proca nu a spus și nici nu a fost întrebat de autoarea interviului unde anume și în ce împrejurări s-a întâlnit cu Plahotniuc. Negru se întreabă de ce notând oarecum ironic: „(…) Din lipsă de experiență, probabil.” Nicolae Negru mai notează că interviul cu Vitalie Proca pare să fie lovitura de răspuns a lui Renato Usatâi aplicată lui Plahotniuc.
Mai multe media, printre ele Agora.md, îl citează pe fostul premier Ion Sturza care a scris pe pagina sa de Facebook că declarațiile lui Vitalie Proca împotriva lui Vlad Plahotniuc ar putea interesa organele de drept din România și Marea Britanie. „/…/ (…) „Interviul” cu Proca a fost făcut într-o instituție de maximă siguranță din România. Aici e marea problemă a domnului Plahotniuc! L-au „trădat”, abandonat serviciile românești? Se pare că da. Asta e grav! Acesta este începutul sfârșitului. (…)”, a scris Sturza. Fostul premier se aşteaptă ca zilele următoare la București să fie declanșată o anchetă asupra faptului cum au ajuns „jurnaliștii” la Proca – „de mersul ei va depinde soarta supraviețuirii fizice a domnilor Plahotniuc și Usatîi, căci politic șansele lor astăzi sunt minime”, conchide ex-premierul.
Consilierul prezidenţial român Bogdan Aurescu a declarat la Mediafax Live că cetățenii Republicii Moldova au simţit beneficiile Acordului de Asociere Republica Moldova -UE, deoarece acesta a produs efecte pozitive în ceea ce priveşte orientarea economiei Republicii Moldova către piaţa UE. A existat un impact în ceea ce priveşte liberalizarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova. Bogdan Aurescu spune că acestea sunt rezultate foarte concrete pe care Parteneriatul Estic le-a livrat. Cu referire la viitorul summit al Parteneriatului Estic, consilierul prezidențial român a declarat „este în continuare o problemă legată de modul în care în declaraţie urmează să fie reflectate aspiraţiile europene ale celor care doresc să se apropie şi să fie parte a UE”, iar „R. Moldova, Georgia, Ucraina fac parte din această categorie.”