Linkuri accesibilitate

Valeriu Pașa: „În mare măsură ceea ce au acum chișinăuienii descinde din nenumăratele greșeli politice pe care le-au făcut Dorin Chirtoacă și PL”


Valeriu Pașa.
Valeriu Pașa.

Interviu cu expertul Asociației Comunitatea WatchDog despre situația de la primăria capitalei moldovene.

Municipiul Chișinău are de ieri un nou primar general interimar – Silvia Radu, fostul manager al companiei Gas Natural Fenosa. Nistor Grozavu, care a semnat o dispoziție în acest sens, a renunțat la interimatul funcției pe care o exercita. Criticii acestei rocade, neașteptate pentru mulți, o consideră abuzivă și văd în ea o stratagemă a guvernării democrate de a prelua din nou, nemeritat electoral, puterea, de data asta și în capitală. Ce deznodământ pentru situația de acum ar fi benefic pentru locuitorii municipiului? Punctul de vedere al activistului civic Valeriu Pașa, expert al Asociației Comunitatea WatchDog.

Europa Liberă: Așadar, doi viceprimari noi, desemnați de primarul general interimar Nistor Grozavu - Silvia Radu, fostul manager al unei companii internaționale care și-a început cariera politică prin a candida și la președinția Republicii Moldova în 2016, și Ruslan Codreanu, care vine de pe poziția de consilier municipal al Partidului Popular European Moldova, formațiune aliată Partidului Democrat. Nistor Grozavu a renunțat la interimatul de primar în favoarea Silviei Radu care a și ocupat biroul primarului general suspendat și aflat în arest la domiciliu, Dorin Chirtoacă. Dvs. cum vedeți această nouă situație creată la Primăria capitalei?

Valeriu Pașa: „Eu consider corespunzătoare acele calificative care au fost date ieri pe banda rulantă, când toată lumea brusc şi-a adus aminte de una dintre ocupațiile de bază care erau atribuite cu câțiva ani în urmă dlui Vlad Plahotniuc, care, știm noi, coordonează această guvernare - anume de „atacuri raider”. Pentru că stilul este exact același. Și apoi se eludează legea și rămânem cumva șocaţi de ce se obţine, adică cumva foarte multă lume nu se aștepta. Pentru cei care urmăresc atent ce se întâmplă în Primărie, însă, acest scenariu cumva s-a anticipat de mai mult timp și interimatul dnei Silvei Radu era cumva evident în momentul în care ea a apărut în lista celor care au fost înaintați la funcția de vice-primar. Altceva este că se aștepta să treacă acest referendum din 19 noiembrie și abia apoi să fie dumneaei catapultată în funcția de primar interimar.”

Europa Liberă: Ați zis că s-a eludat legea. Ce problemă de ordin legal legată de numirea celor doi vice-primari credeți Dvs. că există?

Valeriu Pașa
Valeriu Pașa

Valeriu Pașa: „Sunt o sumedenie. Legea nu este extrem de clară în primul rând în ceea ce ține de statutul vice-primarului. În mod normal, mandatul viceprimarului expiră odată cu mandatul Consiliului municipal care l-a numit în funcție. Nistor Grozavu a fost numit în funcție de Consiliul municipal ales în anul 2007, adică din anul 2018 el este un fel de viceprimar interimar, dar nu este clar în baza la care act, dacă există în Primărie măcar vreo dispoziție a primarului general prin care i se extinde mandatul. Pe de altă parte, Dorin Chirtoacă în momentul în care a intrat într-un conflict politic și cu Partidul Democrat, și cu Nistor Grozavu nu s-a grăbit să-l demită. Putea să o facă foarte ușor. În mare măsură ceea ce au acum chișinăuienii descinde din nenumăratele greșeli politice pe care le-au făcut Dorin Chirtoacă și Partidul Liberal. Însăși modificarea legislației care permite primarului și, respectiv, unui primar interimar să numească vice-primari este făcută la insistența Partidului Liberal. Chiar dacă anul trecut și experții, activiștii civici, consilierii municipali, Congresul administrațiilor locale, foarte multă lume se împotrivea acestei legi, ea a fost trecută prin Parlament la insistența Partidului Liberal și acum este utilizată exact pentru preluarea controlului Primăriei de la ei către Partidul Democrat, adică și-au făcut-o cu mâna lor.”

Europa Liberă: Şi Dvs. împărtășiți se pare acest punct de vedere – că odată cu numirea celor doi viceprimari și, respectiv, preluarea interimatului funcției de primar general de către Silvia Radu, PDM va exercita controlul şi asupra Primăriei până la următoarele alegeri. Cât de eficient ar putea fi acest control, de vreme ce - cu certitudine – o majoritate a consilierilor municipali vor contesta și vor boicota, după cum se vede, acțiunile noului primar adică din ce se vede cel puțin acum, nu va exista deloc o colaborare benefică până la urmă cetățenilor din oraș?

Valeriu Pașa: „Colaborarea va fi una extrem de eficientă, dacă putem să o numit așa. Pentru că poziționarea politică, care se dă pe față de către liderii fracțiunilor din Consiliul municipal pentru că așa trebuie să facă ei, or majoritatea la ultimele voturi în Consiliul municipal sau o bună parte dintre voturile Consiliului municipal, a fost creată prin fluturarea argumentelor Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție. Așa că, ca să simplific, ce se va întâmpla? O să voteze de o să pârâie absolut tot ce o să le vină din partea conducerii interimare a Primăriei sau din partea Guvernului. Așa cum nu se ține cont de absolut nicio lege atunci când se implementează indicațiile primului ministru Filip și se soluționează pe un cap, inclusiv unele indicații de-ale lui de-a dreptul neghioabe, dar Primăria le execută fără să icnească, exact așa va executa și Consiliul municipal tot ce o să le spună să voteze, pentru că în proporţie de mult peste jumătate acolo stau oameni cu probleme penale.”

Europa Liberă: Ce explicație aveți pentru faptul că alegerea viceprimarilor la consiliul municipal a eșuat? Oare nu era previzibil pentru toată lumea din acest Consiliu că lucrurile vor evolua anume așa și nu în alt fel?

Valeriu Pașa: „Consilierii municipali erau foarte conștienți de ceea ce se întâmplă, dar au vrut să păstreze această aparență având în vedere că lumea nu atrage atenția prea mult ce se întâmplă în Consiliul municipal, din punct de vedere politic. Şi atunci ei poate să-și permită să facă tot felul de aranjamente „noi nu am știut, noi am fost împotrivă”. Ei foarte bine știau la ce participă, pentru că dacă se opuneau pe bune, făceau o gălăgie foarte mare. În acest caz este o greșeală mare și a lui Dorin Chirtoacă. Atunci când era clar că se merge spre ieșirea sa din coaliția de guvernare, era cazul și chiar au fost adresări, chiar eu personal am făcut adresări consilierilor liberali, că ar fi fost foarte bine să numim viceprimarii atunci, pentru că altfel la un moment dat s-ar putea Primăria să rămână necondusă de nimeni și să se ajungă la tot felul de tertipuri, aranjamente din partea Guvernului. Şi să ajungă persoane întâmplătoare, care nu au nicio treabă cu votul cetățenilor. Şi până la urmă vedem că asta din păcate s-a întâmplat.”

Europa Liberă: Eventuala demisia benevolă a lui Dorin Chirtoacă, categoric deocamdată respinsă de liberali, ce-ar putea rezolva din punctul Dvs. de vedere?

Valeriu Pașa
Valeriu Pașa

Valeriu Pașa: „Ar putea rezolva această lipsă de legitimitate. Dar în primul rând ar fi un act politic curajos, o încheiere extrem de curajoasă a acestei etape a carierii politice a lui Dorin Chirtoacă. Dar nu cred în ea. Pentru că nu Dorin Chirtoacă ia această decizie. Dacă o lua el, probabil deja o făcea. Asta ar rezolva o problemă mare: ar declanșa procesul alegerilor locale anticipate. În aceeași ordine de idei, și acest referendum care va avea loc pe 19 noiembrie rămâne cale spre același lucru, adică în momentul în care Primăria este condusă de un om întâmplător care nu are dreptul politic şi moral să o facă, cetățenii pot foarte bine să iasă şi să voteze demisia lui Dorin Chirtoacă. Pentru că nu mai votează demisia lui, el nu mai revine în Primărie, el a intrat în colimatorul justiției moldovenești care nu știm cât este de dreaptă față de el. Bine, nu stă în subsoluri, ci stă acasă. Dar vorbim și despre votul politic dat de cetățeni. Adică Dorin Chirtoacă a trădat proprii alegători, iar cetățenii au dreptul să se expună pe baza asta la acest referendum.”

Europa Liberă: Și explicația Dvs. care este, de ce Dorin Chirtoacă nu face acest gest?

Valeriu Pașa: „Pentru că nu a primit undă verde de la moșul său, Mihai Ghimpu, foarte simplu. Așa cum se întâmplă în orice e legat de Dorin Chirtoacă în viaţa politică.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, o întrebare pe care și-o pun mai mulți în acest caz e cum, în cazul eventualei demisii, ar putea fi împiedica ceea ce se numește „revanșa” stângii în capitala Chișinău, „parada lui Putin pe stradăși tot așa?

Valeriu Pașa: „Da, o să „mărșăluiască” Putin pe stradă… asta este o sperietoare de serviciu.”

Europa Liberă: Dar sondajele ar putea să vă contrazică un pic, nu?

Valeriu Pașa: „Nu mă contrazic absolut deloc. În ultimele sondaje credibile, nu mă refer la „făcăturile” cum este asta care a apărut ieri şi care este o „făcătură” ordinară, ne referim la sondajele serioase, care se publică cu indicarea finanțatorilor credibili, cu publicarea bazelor de date, astfel încât să poată să fie verificate, că nu orice ce zboară e pasăre, exact așa e și cu sondaje. Și aceste sondaje credibile arată o tendință foarte clară de scădere a PSRM și a lui Igor Dodon. Aceasta se datorează colaborării sale cu Vlad Plahotniuc şi în Chișinău acest proces cu siguranță este mai pronunțat. Doi, dincolo de tendințele arătate de sondaje, Chișinăul este un oraș de dreapta, s-a văzut chiar la alegerile prezidențiale, unde având o campanie electorală extrem de puternică, Igor Dodon oricum nu a reuşit să ia mai mult de jumătate în municipiul Chișinău, iar în cazul alegerilor locale, deşi Dorin Chirtoacă nu era deloc un primar popular în anul 2015, totuși a reușit să câștige lejer Primăria. Din simplu motiv că i s-a dat un vot politic, votul fiind împotriva socialiștilor. Așa va fi și în continuare. Oricare va fi candidatul dreptei care va accede în turul doi, el va câștiga. Adică, dacă a câștigat un Dorin Chirtoacă în anul 2015, după ce opt ani efectiv a falimentat să reformeze Primăria, orașul era plin de gropi în drumuri și foarte prost gestionat, și o Primărie extrem de coruptă și, oricum, Dorin Chirtoacă a câștigat în fața socialiștilor. Imaginași-vă cum ar veni un candidat susținut de forţele de opoziție care nu s-au pătat prin acte de corupție, guvernare descentră?”

Europa Liberă: Care ar fi deznodământul cel mai benefic pentru locuitorii mun. Chișinău, în situația actuală, din punctul Dvs. de vedere?

Valeriu Pașa: „Eu nu cred într-un final fericit care s-ar solda cu demisia lui Dorin Chirtoacă benevolă. Dar, iată, acest referendum este o oportunitate care, da, are o componentă de deranjament dintre PD și PSRM, dar nu este un aranjament pentru încălcarea legii. Maxim ce a obținut Igor Dodon de la Vlad Plahotniuc asta a fost să nu intervină și să nu impună din nou judecătorii, precum şi să blocheze artificial acest referendum. Respectiv, acest referendum este o oportunitate pentru Chișinău de a debloca situația de la Primărie, de a declanșa alegeri locale. Să-și aleagă primar legitim, cine nu ar fi el, de stânga, de dreapta nu contează, important este să fie ales legitim, să lucreze cu mandat clar de la cetățeni. Dar este și oportunitatea unui vot politic pentru un primar care este Dorin Chirtoacă care i-a trădat. Pentru că în anul 2015 Dorin Chirtoacă a primit un vot politic, promițându-le niște lucruri, și i-a trădat în momentul în care Partidul Liberal s-a dus și a făcut coaliție cu Partidul Democrat. Asta deşi promitea în campania pentru locale să nu o facă niciodată. Ne aducem aminte când Mihai Ghimpu zicea că nu coboară din copac. Iată despre ce vorbim - despre un lucru absolut raţional la care nu trebuie să renunţăm, pentru că dacă discutăm în termeni geopolitici o să rămânem într-un final fără alegeri şi asta este sfârşitul democraţiei în Republica Moldova.”

XS
SM
MD
LG