Linkuri accesibilitate

„Oamenii nu mai cred în nimeni ...neîncrederea în ţară, constituie o situaţie periculoasă...” (VIDEO)


În fiecare duminică la Europa Liberă: Punct și de la capăt
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:44:35 0:00

Punct și de la capăt - o emisiune realizată astăzi de Natalia Morari, ai cărei invitați sînt Andrei Popov și Igor Volnițchi.

Săptămâna aceasta Comisia națională pentru constituirea circumscripțiilor uninominale și-a încheiat activitatea. A venit timpul să vorbim despre cât de mult vor semăna viitoarele alegeri cu nişte alegeri adevărate, dacă are sens să le boicotăm, așa cum ne îndeamnă unii experți, dacă are sens să boicotăm referendumul, așa cum au anunțat deja majoritatea partidelor de opoziție, și despre surprizele ce ne așteaptă în acest an până la următoarele alegeri. Așadar, despre alegerile în conformitate cu regulile noi și despre cât de mult vor semăna ele cu nişte alegeri adevărate, vom vorbi cu oaspeții mei din studio.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:44:18 0:00
Link direct


Europa Liberă: A fost deja anunțat faptul că vor fi 46 de circumscripții uninominale. 11 din ele vor fi în Chișinău, două în Gagauzia, una în Taraclia, câte două la Bălți și în Transnistria, trei în diasporă...

Andrei Popov: „O clipă, Natalia. Sunt 51. Ați zis că sunt 46...”

Europa Liberă: Sunt 51. Îmi cer iertare. Le-am avut în vedere pe cele din Republica Moldova. Transnistria și Diaspora le-am socotit aparte.

Andrei Popov: „Transnistria tot face parte din Moldova”.

Europa Liberă: Transnistria și diaspora am socotit aparte, domnule Popov.

Andrei Popov: „…Îmi cer iertare”.

În studioul Europei Libere la Chișinău
În studioul Europei Libere la Chișinău

Europa Liberă: …Transnistria și diaspora, deoarece ele, totuși, au fost socotite aparte. Pentru ele a existat o formulă aparte. Așadar, Transnistria – două mandate, Diaspora – trei: unul pentru Est, unul pentru Europa și unul pentru SUA și Canada. La acest moment, există doar harta, încă nu există o descriere detaliată a acestor circumscripții, însă deja este cunoscut faptul că există circumscripții care au fost alcătuite din sate care fac parte, de exemplu, din patru raioane diferite.

Cum vedeți, felul în care au fost constituite aceste circumscripții și la ce poate duce aceasta, domnule Volnițchi?

Igor Volnițchi: „Alături de colegii mei am efectuat un fel de studiu. Am chestionat reprezentanții diferitor partide. Ieri și astăzi noi am publicat o serie de articole la această temă. Astfel, pot judeca despre felul în care partidele moldovenești privesc acest proces. Marea lor majoritate, practic toate partidele, cât de cât semnificative în politica moldovenească, consideră că aceasta va cauza un haos. Și cu excepția...”

Igor Volnițchi
Igor Volnițchi

Europa Liberă: Ce partide cât de cât semnificative, aveți în vedere? Ați putea să le enumărați?

Igor Volnițchi: „…Am întrebat, ce părere au Partidul Comuniștilor, Partidul „Acțiune și Solidaritate”, Partidul „Demnitate și Adevăr”, „Partidul Nostru”. Toate au zic că deocamdată își elaborează o poziție oficială și o vor anunța în cadrul unei conferințe de presă. În afara Partidului Democrat și, parțial, a Partidului Socialiștilor, celelalte consideră că aceasta poate duce la un haos, deoarece aceste circumscripții uninominale includ satele din diferite raioane. Și, din câte am înțeles, toate aceste partide, încearcă să înțeleagă, care este aici logica.

Cred că este o mare scăpare a Comisiei Naţionale care s-a ocupat de stabilirea limitelor acestor circumscripţii uninominale. Reprezenanții comisiei trebuia să spună care au fost argumentele lor. Deoarece părerile sunt împărţite. Unii spun că acest lucru este legat de viitoarea reformă teritorial-administrativă, și pentru a nu avea ulterior un volum suplimentar de lucru, ei au decis deodată să le includă în noua componență. De asemenea, este discutat şi faptul că unele din aceste circuscripții uninominale, într-o oarecare măsură, vor corespunde unităților teritorial-administrative”.

Europa Liberă: Dar nu a fost mai logic să se facă mai întâi reforma teritorial-administrativă, iar apoi să se traseze circumscripții în conformitate cu această reformă?

Igor Volnițchi: „Ar fi mai logic să se facă mai întâi reforma, dacă există aici vreo legătură, deoarece noi nu avem nici o confirmare oficială. Însă dacă există vreo legătură, ar fi mai logic să se facă mai întâi reforma teritorial-administrativă. Însă noi știm că aceasta este o reformă foarte dureroasă, despre care putem judeca după precedentul anilor ’98-’99...

Europa Liberă: Deci, nimeni nu o va face până la alegeri.

Igor Volnițchi: „Desigur, desigur. Pe de o parte, ar fi logic să se facă reforma până la alegeri ca circumscripțiile să corespundă unităților teritorial-administrative. Însă, pe de altă parte, cum să faci o astfel de reformă dureroasă până la alegeri? Și a ieșit o coliziune. Mi se pare că această Comisie Națională trebuia să vină cu anumite explicații. Dacă nu a făcut-o până acum, ar trebui să o facă măcar în zilele următoare”.

Natalia Morari și Andrei Popov
Natalia Morari și Andrei Popov

Europa Liberă: Însă, deocamdată, aceste explicații nu au apărut. Domnule Popov, în viziunea dumneavoastră, cum trebuie să reacționăm la faptul că majoritatea promisiunilor care au fost făcute în spațiul public până când au fost trasate circumscripțiile, nu au fost îndeplinite? Noi ne amintim de promisiunea lui Igor Dodon cu privire la faptul că diaspora va avea 25 de mandate.

Andrei Popov: „Și Transnistria...”

Europa Liberă: …Da, și Transnistria. Noi ne amintim de promisiunile, nu mai țin minte, cine le-a dat, în ceea ce priveşte cele cinci mandate pentru Gagauzia. Ne amintim despre promisiunea că fiecare raion, absolut fiecare raion, va avea propriul său reprezentant. Însă aici reiese că apar circumscripții care sunt compuse deodată din patru raioane. Interesant, care raion va fi reprezentat atunci de acea persoană, acel deputat? Majoritatea acestor promisiuni nu au fost realizate. Cum se explică aceasta? Sau noi nu avem nicio cultură în realizarea promisiunilor electorale și aceasta în general nu are nicio importanță.

Andrei Popov: „Mai întâi, permiteți-mi să comentez ceea ce a zis stimatul domn Volnițchi. Deocamdată, nu am nicio pretenție față de activitatea acestei Comisii. Știți, cum se cântă: „L-am plămădit din ceea ce am avut”. Dar am avut o lege adoptată de cele trei fracțiuni parlamentare: democrații, socialiștii și grupul Leancă-Ghilețchi, care au zis: în fiecare raion trebuie să fie de la 55 la 60 de mii de locuitori pentru un deputat. Acum veți înțelege, încotro mă îndrept. Deci, la momentul adoptării acestei legi deja se ştia că în fiecare circumscripție vor fi, în mediu, 55-60 de mii de alegători. Un elev din clasa a doua poate să împartă 2 milioane 812 de mii la 55-60 de mii. Este aritmetică elementară. Reiese că avem 48-50 de circumscripții. Deci, de la bun început a fost clar că această Comisie va trebui să taie raioanele, deoarece noi avem în țară doar 32 de raioane. Astfel ei au împărțit și a ieșit că trebuie să fie 46 de circumscripții. Transnistria este o temă aparte, noi încă vom ajunge la ea”.

Europa Liberă: Da, de aceea eu am evidențiat aceste cinci circumscripții în mod separat.

Andrei Popov: „Comisiei i se dă o sarcină: împărțiți, făceți-vă în patru, dar să ne dați circumscripții. Ei au început de la nord la sud, de la sud spre nord. Discuțiile, așa cum mi s-a părut mie, au fost destul de transparente. A fost o transmisiune în direct, au fost înregistrări. Eu nu văd motive serioase de a-i reproșa ceva Comisiei”.

Andrei Popov
Andrei Popov

Europa Liberă: Dar, în afara faptului că majoritatea partidelor de opoziţie au refuzat să facă parte din această Comisie...

Andrei Popov: „Este decizia partidelor de opoziție. Am discutat cu domnul Iurie Ciocan care mă convingea, și nu pot să nu am încredere în cuvintele sale, că, după fiecare din cele nouă ședințe, informația a fost trimisă prin e-mail celor mai importante partide de opoziție care, în mod oficial, au refuzat să participe în activitatea Comisiei. Dar nu acest lucru este important. Este important faptul că, de la bun început, la momentul votării, aceasta era foarte ușor de verificat. Și aici apare prima întrebare importantă.

Atunci când președintele Igor Dodon a anunțat pe 18 sau pe 19 aprilie că noi avem propriul nostru sistem mixt, el a fost întrebat: domnule președinte, patru ani în urmă, în aprilie 2013, Vlad Plahotniuc și Adrian Candu personal au propus în Parlament sistemul mixt, iar dumneavoastră faceți același lucru. El zice: nu, nici într-un caz, eu voi avea 25 de circumscripții pentru Diasporă și pentru Transnistria. Este o mare diferență. Deci, principala mea teză în această parte a emisiunii este că la momentul în care socialiștii votau cifra de 55-60 de mii în mediu pentru fiecare circumscripție, ei deja foarte bine înțelegeau, cei care stau bine cu matematica...

Europa Liberă:Că Diaspora și Transnistria nu vor avea cele 25 de mandate?

Andrei Popov: …Nici nu 25, și nici 15 sau 10 nu pot fi aici conform acestei logici, deoarece există...

Europa Liberă: Deci, a fost o minciună conștientă.

Andrei Popov: „Dar ce s-a întâmplat? Amintiți-vă, când socialiștii împreună cu democrații, mână-n mână, domnul Bolea împreună cu domnul Sârbu, domnul Bătrâncea împreună cu domnul Sârbu, mergeau dintr-un studio de televiziune în altul, la Comisia de la Veneția, participau la dezbateri, și ne convingeau că este un sistem bun, că fiecare raion va avea deputatul său, că îi veți putea rechema și așa mai departe”.

Europa Liberă: Toate acestea nu sunt acum.

Andrei Popov: „…Natalia, eu nu am pretenții mari față de Comisie. Am să spun o erezie, dar nu am pretenții nici față de Partidul Democrat. Logica PD este clară. Acest partid are o sarcină: un imens antirating...

Europa Liberă: Dar față de cine aveți pretenții?

Andrei Popov: „…Conform listelor de partid, ei nu au posibilitatea să acumuleze un număr considerabil de voturi, ei trebuie să inventeze ceva. Și ei au inventat sistemul mixt pentru a păstra puterea. Am mari pretenți față de acei care în mod public promit să lupte cu acești uzurpatori. Astfel, în locul luptei a ieșit o tolerare sau susținere elementară. Și socialiștii le-au aruncat un colac de salvare, iar cetățenilor le ziceau că, de fapt, este bine și în interesele noastre.

Uitându-mă la această hartă și ținând cont de matematică, eu înțeleg că, de la bun început, socialiștii, votând și promulgând acest sistem, au pierdut din mâini toate pârghiile. Ei au știut, dar nu au vrut să lupte în mod real. Și apare impresia că din anumite considerente, în mod conștient, au decis să ajute Partidului Democrat.

Europa Liberă: Domnule Volnițchi, aveți vreo explicație, de ce, din ce cauză inexplicabilă socialiștii au decis să îi ajute pe democrați?

Igor Volnițchi: „Aici, mi se pare, totul este simplu, deoarece anume acest sistem este convenabil socialiștilor. Până când nu au introdus turul doi în circuscripții uninominale, socialiștilor le este în mod evident convenabil.

Europa Liberă: Ați putea, vă rog să explicați aici mai detaliat, deoarece nu toți spectatorii și ascultătorii noștri înțeleg, despre ce este vorba. În ce constă diferența dintre alegerile în circuscripții uninominale într-un singur tur sau în două tururi?

Igor Volnițchi: „Dumneavoastră știți că, conform tuturor sondajelor sociologice, Partidul Socialiștilor este cel mai influent și cel mai popular partid din Moldova. Probabil, apropape în toate circumscripțiile care vor fi create, socialiștii vor fi aproape întotdeauna pe primul loc sau cel puțin în jumătate din acest circumscripții. Dacă ar fi fost turul doi de alegeri în circumscripțiile uninominale, atunci toți s-ar uni în jurul lor și celorlalţi le-ar fi mai greu să acumuleze un număr important de mandate parlamentare”.

Igor Volnițchi
Igor Volnițchi

Europa Liberă: Dar admiteți că o astfel de surpriză, sub forma celui de-al doilea tur, poate să apară până la alegerile viitoare?

Igor Volnițchi: „Eu admit aceasta, deoarece înțeleg că cei care fac legi în această țară, inclusiv cele în domeniul electoral, în domeniul Codului Electoral, întotdeauna își urmăresc scopul. Eu nu cred că ei atât de ușor le vor permite socialiștilor să câștige majoritatea mandatelor în circuscripțiile uninominale. Da, eu știu despre teza că sunt mai multe dovezi că între socialiști și democrați există anumite înțelegeri, însă democrații niciodată nu permit partenerilor săi declarați sau nedeclarați să crească decât până la un anumit nivel. Și este foarte mare probabilitatea că, adunând mandatele pe care ei le vor obține după listă de partid, și mandatele pe care ei le vor obține în circumscripții uninominale, ei vor putea să obțină majoritatea. Și atunci democraților aproape nu le vor rămâne pârghii de influență asupra lor. De aceea, pentru ei este foarte important să diminueze influența socialiștilor până la un anumit nivel. Toate acestea duc la concluzia că, probabil, la un moment dat, în ultimul moment va fi introdus turul doi de alegeri”.

Europa Liberă: Dar oricum există limite: cel puțin cu un an sau cu șase luni înainte de alegeri nu se poate să schimbi ceva.

Igor Volnițchi: „Dar noi nu știm când vor avea loc următoarele alegeri parlamentare. Ele pot avea loc...”

Europa Liberă: Ceva mai târziu

Igor Volnițchi: „…În octombrie sau în noiembrie, sau, poate, peste trei luni după expirarea mandatului deputaților actuali”.

Europa Liberă: De fapt, încă mai este timp.

Igor Volnițchi: „Desigur. Cred că democrații până acum au fost interesați să păstreze o anumită aparență a înțelegerii între ei și socialiștii, deoarece dacă socialiștii și domnul Dodon s-ar fi expus pe această temă în una din emisiunile televizate, dacă între ei nu ar fi existat o înțelegere, socialiștii ar fi rechemat reprezentanții săi din această Comisie”.

Europa Liberă: Iar acum întrebarea: este introducerea turului doi unica posibilitate pentru democrați să-și asigure o prezență comfortabilă în următorul Parlament? Ce am eu în vedere? Se vorbește că, de exemplu, listele Partidului Socialiștilor pot fi pe jumătate umplute cu oameni care nu au nicio treabă cu Partidul Socialiștilor, dar sunt controlați de către democrați.

Natalia Morari
Natalia Morari

Se vorbește că, de exemplu, în anumite cercuri poate să existe o anumită înțelegere între democrați și socialiști. De exemplu, în acest raion noi înaintăm un candidat mai puternic, iar voi unul mai puternic și invers. Aceasta va permite democraților să-și asigure dacă nu majoritate, cel puțin, o prezență confortabilă în următorul Parlament chiar și fără această supriză în forma celui de-al doilea tur?

Andrei Popov: „A mai rămas să așteptăm un an, poate, un an și două luni până la următoarele alegeri. Atunci vom vedea. Este un lucru ingrat să ghicim în politica moldovenească. Însă, mi se pare că două lucruri sunt deja clare”.

Europa Liberă: Nu, eu vă întreb despre felul în care se poate influența și asigura controlul când nu ai o majoritate.

Andrei Popov: „Sunt clare două sau trei lucruri. Mai întâi, nu pentru socialişti promova Partidul Democrat atât de activ acest sistem. Trebuie să înțelegem că ei au grijă, în primul rând, de propriile lor interese, iar pe socialiști îi folosesc. Și, așa cum arată practica, socialiștii sunt bucuroși să fie folosiți. În al doilea rând, ca să fie mai clar în privința turului doi.

Andrei Popov
Andrei Popov

Atunci când alegerile au loc doar într-un singur tur, la o anumită dată, toată lumea vine și votează. Dacă într-o circumscripție uninominală, să zicem, la Cimișlia care a fost unită cu Basarabeasca, iar o parte din raionul Cimișlia a fost alipită la Hâncești – și așa peste tot. Am văzut harta. Doar în cazul celor două raioane, Edineț și Taraclia, granițele circumscripțiilor uninominale...”

Europa Liberă: Conincid cu granițele lor administrative.

Andrei Popov: „…Coincid în totalitate cu granițele lor administrative. Raionul Strășeni, în care sunt 60 de mii de alegători, a fost împărțit în trei între Anenii Noi și Calarași. În nici unul din aceste circuscripții electorale Străşenii nu vor avea o majoritate. Întrebare: cine va reprezenta raionul Strășeni? Însă este o temă aparte. Deci, să luăm Cimișlia. Să ne amintim de ultimele alegeri prezidențiale și vom vedea că în primul tur Dodon a luat 48 %, iar Sandu – 38 %. Deci, în Cimișlia, spre exemplu, Dodon în primul tur a luat 41 %, Maia Sandu – 31 %, și Leancă – 20 %. Însă în turul doi Dodon, care nu a avut inițial majoritatea, a crescut de la 41 % la 47 %, iar Maia Sandu de la 31 % la 53 %. Și a câștigat. Și așa în foarte multe raioane. Ne amintim și de ultimile alegeri de la Chișinău.

Europa Liberă: Deci, turul doi, în mod cert acționează împotriva socialiștilor.

Andrei Popov: „Am văzut harta, și dacă în iunie 2015 alegerile se limitau doar la turul întâi, atunci câștiga Greceanâi, care a trecut în turul doi împreună cu Chirtoacă. Și așa peste tot. De aceea, presupunerea că la o anumită etapă, folosindu-i pe socialiști la maximum, când Dodon, după ce își va îndeplini funcția, va putea să plece sau va fi dat la o parte, ar fi mai logic ca nu doar democrații, dar și grupul Leancă-Ghilețchi, și chiar grupul liberalilor care au adresat în legătură cu această problemă solicitări, invizibile pentru multă lume, la Curtea Constituțională, că am avea nevoie de turul doi, deci, eu admit această posibilitate, în pofida încercărilor de a ne convinge, i-am auzit pe doi lideri ai Partidului Democrat, Marian Lupu și Andrian Candu, care dacă nu jurau și nu își făceau cruce, cel puțin garantau că turul doi nu va fi. Însă, din păcate...”

Europa Liberă: Așa cum arată practica

Andrei Popov: „...Liderii acestui partid ne-au învățat că atunci când ei încearcă să ne convingă de ceva, ei, cel mai probabil, se pregătesc de contrariul. Ar fi logic să aibă loc turul doi și atunci socialiștii, bineînțeles, ar fi avut mai puține șanse. Însă aceasta nu este unica șansă prin care Partidul Democrat poate să-i vânture pe socialiști. Există și alte metode”.

Europa Liberă: Ceea ce spuneam eu, sunt metode sau nu?

Andrei Popov: „Există metoda calului Troian, când în liste sunt incluse persoane...”

Europa Liberă: Deci, nu este vorba despre o înțelegere deschisă...

Andrei Popov: „Faptul că pe listele socialiștilor sau în circumscripțiile uninominale sub chipul socialiștilor vor putea trece animiți democrați reprezintă, cred, un anumit risc nu atât pentru Igor Dodon, cât pentru Maia Sandu, care, spre deosebire de socialiști, are structuri mai puțin ramificate în teritoriu, și pentru a verifica oamenii la Rezina, la Șoldănești sau la Edineț...”.

Europa Liberă: Va fi complicat.

Andrei Popov: „…Pentru ea va fi complicat. Și, iată, imaginați-vă, apare, un anumit om de afaceri și zice: doamna Sandu, vreau să vă susțin, am o autoritate...”

Europa Liberă: …Sunt pentru libertate și democrație.

Andrei Popov: „…Urăsc această guvernare, vreau libertate. Dați-mi fotografia dumneavoastră, vom merge împreună. Sunt candidatul dumneavoastră la Dondușeni. Ea nu-l cunoaște. Cineva zicea, să presupunem, că în Dondușeni ea nu a fost deja un an. Nu are încotro, oameni nu sunt, și ea acceptă. Și acest om câștigă, iar apoi se constată că el nu este un susținător real al lui Maia Sandu, nu este independent, dar un candidat deghizat și votează așa cum îi trebuie Partidului Democrat”.

Europa Liberă: Domnule Volnițchi, în spațiul public au apărut foarte multe păreri, dacă următoarele alegeri pot fi, în general, considerate niște alegeri în sensul adevărat al cuvântului. Deci, este clar că guvernarea și-a scris regulile de joc pentru sine, opoziția va fi absolut exclusă din procesul politic. Există persoane care promovează foarte mult boicotarea alegerilor parlamentare viitoare. Care este poziția dumneavoastră în acest sens? Dacă, mai întâi, pot fi create condițiile când alegerile chiar în varianta sistemului mixt vor fi apropiate de alegerile corecte și ce trebuie făcut pentru aceasta? Și, în al doilea rând, cum priviți ideea de boicotare a alegerilor?

Igor Volnițchi: „Această idee a fost pronunțată, și nu odată, cred că ea a fost examinată și de către reprezentanții partidului pe care îl conduce domnul Năstase. Nu am auzit ca ea să fie pronunțată din partea partidului doamnei Sandu. Poate, ideea și a fost menționată, dar eu nu am auzit aceasta, și nu încerc să judec. Și partidul domnului Usatâi, prin reprezentanții săi nu odată ziceaa că, într-un anumit moment, probabil, va trebui să discutăm această problemă. Însă, pe de altă parte, trebuie să vedem, care vor fi urmările posibile. Nu cred că partidul de guvernare sau alte partide vor asculta intenția unor partide de a boicota alegerile. Cred că ei vor crea un front din câteva partide controlate. Să zicem, din 10 partide. Noi doar avem 45 de partide...”

Igor Volnițchi
Igor Volnițchi

Europa Liberă: Da.

Igor Volnițchi: „…Tocmai 45. Din cele 45, să zicem, cinci vor boicota, iar celelalte vor participa la alegeri. Vor crea o anumită legitimitate și, pur și simplu, se vor folosi de situație. Și îi vor bate pe cei care boicotează alegerile prin intermediul armei lor, excluzându-i din alegeri și confirmând autoexcluderea lor. Este un pas foarte periculos care trebuie privit din toate punctele de vedere. Deoarece Partidul Democrat care, practic, nelimitat guvernează țara la acest moment, ne-a învățat în ultimii doi ani că își îndreaptă împotriva oponenților săi propria lor armă. Priviți, ce a fost anul trecut. Partidul lui Andrei Năstase a adunat, dacă nu greșesc, în jur de 400 de mii de semnături pentru a se întoarce la alegerile directe ale președintelui. Ei au preluat această chestie, au zis: vreți să ne bateți...”

Europa Liberă:Iată-vă președintele.

Igor Volnițchi: „…O să vă dăm președintele prin Curtea Constituțională. Și nu a fost aceasta. Circuscripții uninominale. Partidul Democrat încă în 2013 pleda pentru aceasta, însă cum pe urmă ei au întors-o! Ei au scos înregistrări, argumentau că și membrii opoziției proeuropene actuale susțineau aceasta cândva. Deci, îi băteau cu propria lor armă. De aceea, boicotul este o metodă foarte periculoasă de luptă. Nu exclud că dacă acest boicot va avea loc, el va putea fi întors împotriva celor care...”

Europa Liberă: …Vor boicota.

Igor Volnițchi: „…Vor ieși în susținerea lui. De aceea, în locul acelor partide care se gândesc la boicot, eu l-aș lăsa pe ultimul loc, și m-aș gândi la metode mai eficiente de luptă. Iar cel mai eficient ar fi crearea unui front unic, fie că ar fi un front proeuropean, așa cum zic Andrei Năstase, Maia Sandu, PLDM, Viorel Cibotaru, fie un front antioligarhic despre care vorbește același Andrei Năstase şi Renato Usatâi. În viziunea mea, aceasta este unica metodă și, apropo, ceea ce spunea Andrei este absolut corect.

Partidele actuale pro-europene nu au o ramificație mare în teritoriu. Ei nu au capacitatea de a înainta peste tot candidați demni și verificați. Și, unind eforturile, ei vor rezolva această problemă. Există și alte metode. Însă, mi se pare că ei deocamdată nu conștiintizează în ce condiții pornesc la această luptă”.

Europa Liberă: Dar cât de grele sunt aceste condiții?

Andrei Popov: „Chiar acum, duminică, când apare emisiunea noastră, în zece localități ale Republicii Moldova au loc alegeri anticipate. În nici una din aceste secţii nu este Maia Sandu sau Andrei Năstase, nici separat, nici împreună”.

Europa Liberă:EI nu-și înaintează candidații săi.

Andrei Popov: „…Nu. Este un semnal despre ceea ce spuneți dumneavoastră. Acum, Natalia, dacă îmi permiteți, voi continua...”

Europa Liberă: Da, despre boicotare, iar apoi vom vorbi despre calitatea acestor alegeri.

Andrei Popov: „Înțeleg foarte bine pe acei oameni care spun că nu are niciun sens, că este jocul unor șarlatani, că nu vom juca jocul lor, doar să legalizăm, să legitimizăm. Eu înțeleg această logică. De asemenea eu înțeleg și în mare împărtăşesc idealurile celor care spun că nu poți să mergi cu praștia împotriva unui tanc, că este o sinucidere. Eu înțeleg că metodele de menținere și înmulțire a puterii în Moldova amintesc prea puțin de metodele politice din democrațiile normale. Însă, de asemenea, nu pot spune că noi am ajuns la fund și avem un regim totalitar, că nu putem face nimic și trebuie să lăsăm mâinile în jos, să închidem țara, să plecăm și așa mai departe. Nu. Politica este o luptă și nu doar o luptă de moment. Este un proces. Deci, din perspectiva procesului eu înțeleg argumentele acestor oameni.

Andrei Popov
Andrei Popov

Eu sunt în mod principial, din punct de vedere pragmatic, împotriva boicotului. Și voi explica, de ce. Sunt două argumente pe care le utilizează cei care susțin boicotul. Mai întâi, ei spun că alegerile și această guvernare trebuie lipsită de legimitate. Să zicem, comuniștii, Usatâi, Maia Sandu, Năstase – iată cele patru partide de opoziție de bază care vor renunța să participe. Dar vor participa alții: Leancă, unioniștii, socialiștii, celelate 25 de partide. Și atunci aceasta, se pare, va face ca comunitatea internațională să nu recunoască alegerile. Iar apoi această putere va guverna cu mare greu. Dar nu este așa. Recunoașterea caracterului democratic al alegerilor nu depinde de boicot sau de lipsa lui”.

Europa Liberă: Și există multe exemple în acest sens.

Andrei Popov: „…Am studiat această experiență și în ultimii șase ani astfel de boicotări și tentative de a boicota alegerile au avut loc în Macedonia în 2012, în Belarus, Armenia, Azerbaidjan, Georgia. Și nici într-un caz structurile corespunzătoare ale OSCE și ale Consiliului Europei nu au considerat alegerile ilegale, nelegitime. Deci, aceasta nu este un argument. Mai mult, în toate aceste cazuri, neparticiparea opoziției, mai ales dacă sunt niște jucători serioși, pur și simplu, ușurează sarcina guvernării de a crea condiții mai mult sau puțin deschis, de a inventa alte partide de opoziție...”

Europa Liberă: De buzunar.

Andrei Popov: „De buzunar. De a face niște spectacole. Al doilea argument: noi, fără să trecem în Parlament, vom rezista patru ani, ne vom păstra puritatea morală, și apoi regimul se va spulbera, va fi înăbușit, și atunci, peste patru ani, la următoarele alegeri, toată lumea va înțelege că noi nu jucăm după regulile șarșatanilor. Din păcate, practica moldovenească arată că, dacă partide ca cele pe care le conduc Maia Sandu, Renato Usatâi, Andrei Năstase, comuniștii, nu trec în Parlament...”

Europa Liberă: Șansele lor de a se menține până la alegerile următoare în Parlament sunt mici...

Andrei Popov: „…Șansele lor de a supraviețui fără structuri, fără tribuna parlamentară, fără pârghii pe care le oferă mandatele de deputat...”

Europa Liberă: Da, desigur, Parlamentul, în general, înseamnă ieșirea la toate tribunele internaționale. Este Consiliul Europei, Parlamentul European. Vrei sau nu vrei, dar oricât ai încerca să blochezi opoziția în Parlament, oricum există pârghii internaționale de influență.

Andrei Popov: „…Este ceva real chiar și la noi, mi se pare, legea despre finanțarea partidelor zice: dacă câștigi locuri în Parlament, obții o finanțare, chiar și una mică. Deci, pe de o parte, opoziția, pentru opoziție este aproape imposibil să câștige în aceste alegeri. Aproape, însă mereu există șansa, și încă nu se știe, ce va fi. Trebuie să fii gata să te folosești de această posibilitate. Însă pentru mine este evident că o boicotare deschisă va crea un prilej mediatic. În ziua alegerilor presa va scrie că nu au participat principalele partide de opoziție. Vor scrie «Washington Post» și «Коммерсант»”.

Europa Liberă: Desigur. Aceasta nu arată cumva foarte bine.

Andrei Popov: „Ei vor scrie, însă peste două săptămâni totul se va uita. Partenerii din Vest și din Este vor fi nevoiți să colaboreze cu această putere, iar opoziția... Vor spune: dar cine este opoziția? Și în patru ani ei pot să regreseze atât de tare, să dispară, iar locul lor va fi ocupat de alții. Deci, chiar dacă opoziția merge la alegeri, înțelegând că are puține șanse pentru victorie, însă ducând un joc de lungă durată, trebuie să păstreze acea flacăra de opoziție, tribuna parlamentară, mandatul de deputat, și să încerce la maximum să utilizeze condițiile minimale în interiorul Parlamentului”.

Europa Liberă: Cât de aproape vor fi aceste alegeri față de ceea ce noi numim alegeri corecte, independente, oneste, libere? Dacă e să vorbim în termenii politicii reale?

Igor Volnițchi: „Eu iarăși voi reieși din acele declarații pe care le fac reprezentanții partidelor de opoziție, deoarece eu văd mai bine, ei în fiecare zi se ciocnesc de astfel de procese, astfel de fenomene, fie în teritoriu, fie la Chișinău și părerea generală a acestor partide este că există puține șanse că aceste alegeri vor fi corecte. Și atunci când ei fac asemenea declarații ei atrag atenția asupra anumitor factori. Și, primul factor care creează condiții inegale, sunt sursele administrative. Aproape niciodată în istoria țării noastre, timp de 27 de ani, nu a fost cazul când resursele administrative să fie concentrate atât de mult în mâinile unei singure puteri politice”.

Europa Liberă: Nici în timpul comuniștilor?

Igor Volnițchi: „Nici în timpul comuniștilor...”

Andrei Popov: „Igor, voi face o precizare: nu atât a unei forțe politice, cât a liderului unei forțe politice...”

Europa Liberă: A unui om…

Andrei Popov: „Da”.

Igor Volnițchi: „Să zicem: a unui centru politic de comandament...”

Andrei Popov: „Într-o singură pereche de mâini...”

Igor Volnițchi: „Și, deci, dumneavoastră, Natalia, ați întrebat despre comuniști. Îmi voi permite să vă reamintesc că în 2009, când comuniștii intrau în alegeri perlamentare din aprilie, înainte de aceasta a fost anul 2007. Și în 2007 Alianța „Moldova Noastră” în frunte cu Serafim Urechean a luat un număt impresionant de mandate la nivel local și a putut să calce sub eu toate celelalte partide democratice.

Europa Liberă: Creea ce a fost o mare surpriză pentru comuniști.

Igor Volnițchi: „…Aproape două treimi. Dar ce avem noi la etapa actuală. În alegerile locale din 2015 un anumit număr de voturi l-au luat liberal-democrații, socialiștii și comuniștii. Și cumva a ieșit că toate aceste persoane au devenit democrați. Și acum iese că nu doar resursele administrative sunt concentrate la nivel central în mâinile Partidului Democrat, dar și în teritoriu, în pofida faptului că în timpul alegerilor oamenii și-au exprimat simpatia pentru reprezentantul unui sau altui partid. Pur și simplu, toți au devenit democrați...”

Natalia Morari
Natalia Morari

Europa Liberă: Ceea ce este unica posibilitate acum de a supraviețui, în situația actuală.

Andrei Popov: „Și totuși, Igor, nu este vorba despre toți...”

Europa Liberă: Mulți…

Igor Volnițchi: „Nu toți, dar majoritatea”.

Andrei Popov: „La noi în Moldova sunt 900...”

Igor Volnițchi: „898...”

Andrei Popov: „Sunt 900, dacă e să rotunjim...”

Igor Volnițchi: „Da”.

Andrei Popov: „În timpul alegerilor locale din 2015, Partidul Democrat a luat împreună cu liberal-democrații aproape egal, 230 de primării...”

Igor Volnițchi: „La ei, diferența era în două mandate...”

Europa Liberă: Deci, câte 230 de primării...

Andrei Popov: „…Deci, fiecare câte 230 din cele 900, iar comuniștii au luat, cred că 80. Timp de doi ani și jumătate, marea majoritate a primarilor care au candidat pe listele liberal-democraților sau comuniștilor, au devenit independenți, iar apoi au intrat în rândurile Partidului Democrat...”

Europa Liberă: Cât au acum democrații?

Andrei Popov: „Aproape 500…”

Igor Volnițchi: „Da, aproape 500”.

Andrei Popov: „…În mod cert sun 450, deci, aproape 500...”

Igor Volnițchi: „Ceea ce declară ei, însă există și...”

Andrei Popov: „…Este foarte important. Partidul Democrat în mod real are 400, cel puțin jumătate din primării. În al doilea rând, în Moldova sunt 32 de raioane. Partidul Democrat în mod formal controlează 20 de raioane, însă neformal, știu câteva raioade, cel puțin, la Cahul, recent am fost la Cahul și la Călărași, și acolo formal parcă este PLDM și foștii membri din PLDM încă nu au aderat la PD, dar...”

Europa Liberă: Dar steagul este deja întors într-o anumită direcție.

Andrei Popov: „Dar toate cunoștințele mele spun că acești băieți deja pregătesc președinte de raion la Cahul și la Călărași, care în mod formal nu fac parte din PD, însă PD îi ajută. Ei chipurile sunt independenți, și ambii se pregătesc pentru următoarele alegeri, înțelegând că este mai bine să nu fie formal în PD, deoarece astfel au mai multe șanse, dar în realitate să lucreze pentru PD. Deci, PD controlează două treimi din raioanele țării...”

Europa Liberă: Dar, îmi cer iertare, noi l-am întrerupt pe domnul Volnițchi...

Igor Volnițchi: „Ați completat...”

Europa Liberă: Da, de fapt, l-am completat...

Igor Volnițchi: „A fost prima resursă la care am vrut să atrag atenția, resursa umană. Și această resursă se află total sub controlul partidului de guvernare. Niciodată, repet, niciodată în istoria Republicii Moldova, nu a mai fost așa ceva, chiar și în timpul comuniștilor care au luat majoritatea constituțională, 71 din 101. Da, ei au încercat să facă o nouă reformă a admninistrației publice locale, să facă pe fundalul acestei reforme alegerile locale și să câștige puterea în teritoriu, însă Curtea Constituțională nu i-a permis acest lucru în 2002. Nici atunci noi nu am avut o astfel de concentrare a factorului uman în aceleași mâini.

Igor Volnițchi
Igor Volnițchi

Al doilea factor este de ordin financiar. Toate partidele de opoziție, oficiale și neoficiale, chiar dacă toate ele se vor aduna și vor face o casă unică, acest volum de bani nu va fi egal cu nici nu a zecea parte din posibilitățile financiare de care dispune Partidul Democrat. Deci, sursa financiară”.

Europa Liberă: Dar nici socialiștii nu rămân fără bani, aș zice.

Igor Volnițchi: „Nu știu, însă...”

Europa Liberă: Reieșind din numărul panourilor publicitare, din numărul surselor mass-media...

Igor Volnițchi: „Probabil, socialiștii, la fel, au resurse considerabile, însă oricum sunt înclinat să cred că dacă toate celelalte partide s-ar aduna împreună, în plan financiar ei nu ar fi ajuns nici la 10 % din posibilitățile Partidului Democrat. Al treilea factor ține de mass-media. Cu toții cunoaștem că aproape 80 la sută din piața mediatică din Republica Moldova deservește Partidul Democrat”.

Andrei Popov: „Îmi cer iertare, cred că sunt 82 % de holdinguri, democrații – 60 %, și socialiștii – 15-20 %. Aici trebuie să fim sinceri: la socialiștii crește... Igor, tei voi completa. Noi ziceam că primarii pleacă de la liberali, liberali-democrați, de la comuniști, din rândul deputaților liberal-democrați pleacă și este ceva îngrozitor...”

Europa Liberă: Exodul în masă!

Andrei Popov: „…Liberal-democrații au avut 23 de mandate, iar acum au 5. Comuniștii au avut 21, iar acum 7...”

Igor Volnițchi: „Deja șase”.

Andrei Popov: „…Se înlocuiesc. Socialiștii au avut 25 de mandate, acum au 24. Ați auzit vreodată ca să fie deschise înaintate dosare penale primarilor sau consilierilor socialiști? Eu nu am auzit niciodată. Și holdingul lor media nu prea are probleme. Ei invită destul de des pe experți democrați. Deci, cred că trebuie să spunem sincer că Partidul Socialiștilor seamnă cu un centaur. Unde există vreun interes, ei se află în opoziție, însă ei sunt cumva în opoziție acolo unde nu ating interesele reale ale Partidului Democrat. Acum un an, președintele Dodon promitea: voi lucra zi și noapte pentru a distruge toate aceste scheme. Însă nu-mi amintesc deocamdată nicio schemă distrusă...

Europa Liberă: Au ruinat toate schemele…

Andrei Popov: „…Mi-au povestit despre schema din domeniul energetic, cu decizia Transnistriei și așa mai departe. Mai mult, el zicea că va lupta, că nu le va permite lor să câștige. Aruncă colacul salvator în forma sistemului mixt. Și iată, cum se spune, datoria este bună când se plătește. Partidul Democrat în mod real nu lovește în socialiști. Și aici mă întorc la întrebarea Nataliei: atâta timp cât socialiștii nu ating interesele Partidului Democrat, atâta timp cât ei sunt atât de supărați și ajută Partidul Democrat să se vândă în interiorul țării și în Occident în calitate de unica salvare, care poate să protejeze Moldova de victoria socialiștilot, atâta timp ei sunt lăsați în pace. Însă a rămas doar un an până la alegeri.

Și prognoza mea este următoarea: PD nu are nevoie de un astfel de concurent puternic. În alegeri corecte socialiștii ar fi avut șanse bune de a lua un rezultat bun chiar și cu un sistemul mixt, și chiar în două tururi. PD nu are nevoie de acest lucru. De aceea, cred că foarte curând PD se va ocupa și de socialiști, și ei încă vor regreta că atunci când au putut ei...”

Igor Volnițchi: „Când au avut pârghii”.

Europa Liberă: Nu au făcut nimic.

Andrei Popov: „…Nu au făcut nimic, dar va fi deja târziu”.

Europa Liberă: Un moment important. Domnul Volnițchi se referea la 2007, la alegerile locale. Nu pot să nu vă întreb în legătură cu aceea că există posibilitatea, încă una incertă, că până la alegerile parlamentare, la anul vom avea alegeri pentru primăria de la Chişinău. În cazul în care referendumul va avea loc. Dar există nişte întrebări în privinţa acestui referendum. Deja pe parcursul unui an, partidele de opoziţie au anunţat că vor boicota acest referendum, ca să nu dea apă la moară socialiştilor.

Cum credeţi, cât de corect este să fie boicotat sau să nu fie acest referendum. De fapt, care este probabilitatea că acest referendum va avea loc şi că Dorin Chirtoacă va fi demis de putere şi de opoziţie? Cui acum... ce le convine acum acestora, păstrarea acestei stări de tranziţie, când vine un primar interimar până la alegerile viitoare sau un nou primar, care va fi portavoce a unui alt partid. Explicaţi, aici sunt multe necunoscute.

Andrei Popov: „Dacă...”

Europa Liberă: Domnule Volnițchi, apoi dvs., îmi cer iertare, pe rând, monopolizaţi.

Igor Volnițchi: „Am o opinie clară, o poziţie clară şi, aşa cum eu însumi împărtăşesc viziuni proeuropene, multe partide proeuropene s-au mirat că le-am criticat pentru decizia de a boicota referendumul. Dar i-am tot întrebat mereu pe reprezentanţii acestor partide ce vor obţine dacă referendumul va avea loc? Acum este clar că primăria Chişinăului este condusă din umbră de către Partidul Democrat. Asta doriţi să păstraţi? Nu uitaţi că la Chişinău vor fi create împreună cu suburbiile 11 circumscripţii uninominale electorale. Resursele administrative ale primăriei vor lucra în mare parte pentru acei care vor controla primăria, fie din umbră, fie în mod deschis. Primarul interimar, domnul Grozavu, zilele trecute a declarat că doreşte să intre în Partidul Democrat.

Am o întrebare pentru partidele pro-europene, voi ce doriţi să obţineţi? De ce îi chemaţi pe oameni la boicot? Oameni buni, da, înţeleg, acolo sunt socialiştii, ei reprezintă un anumit pericol pentru electoratul pro-european al Moldovei, dar primarul nu va fi ales pe data de 19 noiembrie. Mergeţi la referendum, scoateţi, la această etapă, primăria de sub influenţa regimului de guvernare, apoi mergeţi la alegeri anticipate, câştigaţi şi atunci doar vorbiţi despre interese geopolitice, că Putin stă cu tancurile la porţile oraşului, acum însă aceasta nu este actual.

Cred că ei au muşcat momeala, partidele pro-europene, au picat într-o capcană ce li s-a întins cu multă dibăcie. A ieşit domnul Plahotniuc şi a declarat că va boicota referendumul. Şi a pornit întrecerea socialistă, în sensul de întrecere în folosul socialiştilor. Plahotniuc e mai proeuropean ca noi? Să boicotăm cu toţii. Şi au căzut în capacană, au căzut, din păcate. Şi mă întreb acum, cum, ce concluzie vom face pe 20 noiembrie, dacă acest referendum va avea loc? Nici liberalilor nu le convine ca oamenii să boicoteze acest referendum, deoarece... Da, ei merg şi cheamă oamenii să boicoteze, dar ei înţeleg că Dorin Chirtoacă a doua zi dacă va trece referendumul...”.

Europa Liberă: Nu va ieşi al libertate.

Igor Volnițchi: „Nu va ieşi la libertate, nu va fi achitat nici în primul dosar, care i s-a intentat, nici în al doilea. Mai mult chiar, atâta timp cât el formal rămâne primar al capitalei, el e foarte interesant pentru ei ca să fie judecat apoi”.

Europa Liberă: Da, o păpuşă de bătut.

Igor Volnițchi: „Aceasta nu le convine nici liberalilor, nici lui Chirtoacă, nici partidelor proeuropene. Unicii cărora le convine ca acest referendum să nu aibă loc sunt cei de la Partidul Democrat. Iată de ce sunt gata să tot merg şi să tot povestesc tuturor partidelor proeuropene că greşesc, că au picat într-o capcană întinsă cu iscusinţă”.

Europa Liberă: Domnule Popov, ce credeţi despre aceasta?

Andrei Popov
Andrei Popov

Andrei Popov: „Împărtăşesc în mare parte analiza domnului Volniţchi. Trebuie să înţelegem că atunci când nu controlezi jocul, orice pas se poate îndrepta împotriva ta. Cred că pentru aşa-numita opoziţie proeuropeană, căci opoziţia e ceva mai larg, orice decizie ar fi împotriva lor, aşa cum Partidul Democrat i-ar întrece. Dar sunt clare două lucruri. Primul, democraţii în mod real îl controlează pe primar. Vă veţi aminti, acum la primărie se vieţuieşte după altă lege...”

Europa Liberă: Când ziceţi primar îl aveţu în vedere pe Dorin Chirtoacă sau Pe Nistor Grozavu?

Andrei Popov: „Păi, primăria, toată administraţia este controlată de Partidul democrat prin domnul Grozavu. Partidul Democrat care nu avea şi în viitorul apropiat nu are şanse formale, legale să aibă pârghiile puterii prin alegeri, iată ei îl au pe domnul Grozavu, pe care l-au aliberat din arest la domiciliu, ca cineva să lucreze acolo, da. Şi vedem că Partidul democrat controlează în mod real şi primarul interimar execută ordinele...”

Europa Liberă: Mai avem puţin timp până al sfârşitul emisiunii, de aceea îmi propun să facem câteva concluzii...

Andrei Popov: „Un alt argument, e, desigur, dacă ar fi alegeri anticipate ale primarului, ele pot avea loc doar până în luna iunie, aşa cum conform legislaţiei nu pot fi organizate alegeri în ultimul an al mandatului. Dacă Dorin Chirtoacă acum ar fi demisionat sau ar fi avut loc referendumul, atunci în februarie, martie, aprilie, am fi avut alegeri anticipate. Este o ocazie bună pentru rodaj, pentru lansarea structurilor şi intrărilor în campania electorală. Este clar, da?

Dar opoziţia, în condiţia în care, referendumul a fost lansat practic ca un proiect de partid al Socialiştilor, în condiţiile antagonismului geopolitic, Vest-Est, Putin-Europa, era dificil să îi cânte în strună lui Dodon. Era o decizie dificilă. Ce este însă clar? Că peste exact două săptămâni va avea loc referendumul. Nu va fi considerat valid, aşa cum în loc de 210 de mii, acolo se vor prezenta 170, să zicem de mii. Majoritatea din ei, 98 de procente vor vota împotriva lui Chirtoacă, dar nu va fi numărul necesar nici pentru a fi recunoscut drept valid, aşa cum este nevoie de o treime...”

Europa Liberă: Nici pentru a fi lăsat domnul Chirtoacă.

Andrei Popov: „...anume de 210 mii de alegători şi încă ceva, dintre oamenii aceştia este nevoie ca majoritatea să voteze demisia şi să nu voteze pentru Chirtoacă şi aceasta nu va avea loc...”

Europa Liberă: Apropo, socialiştii vor veni cu argumentul de a învinui partidele proeuropene de faptul că joacă după cum le cântă acest regim oligarhic, aşa cum boicotează alături de democraţi.

Andrei Popov: „Iar democraţii vom avea timp ca într-un an şi jumătate să pregătească fie un primar interimar, fie chiar pe prim-ministrul Filip...”

Europa Liberă: Iată, spre exemplu, săptămâna aceasta a apărut candidatura Silviei Radu, dar mulţi au...

Andrei Popov: „E complicat, ea a avut mai puţin de jumătate de procent, cred, la alegeri...”

Europa Liberă: Aşa o întrebare. Concluzionăm, avem un minut. Vă aşteptaţi la mari surprize şi, nu ştiu, la ceva mari evenimente în anul acesta care anticipează alegerile, aşa încât aceasta să schimbe balanţa puterilor din spaţiul politic sau, în principiu, totul este clar, cine şi ce controlează, cine va mai controla, există varianta unor surprize, domnule Volniţchi?

Igor Volniţchi: „În principiu, nu mă aştept la mari schimbări, poate doar cu excepţia schimbării relaţiilor dintre democraţi şi socialişti. Totuşi...”

Andrei Popov: „În ce direcţie?”

Igor Volniţchi: „Socialiştii sunt prea puternici şi aceasta nu poate să placă democraţilor. Posibil că vor lua măsuri ca să le micşoreze influenţa, nu să îi distrugă, ci să-i minimizeze...”

Europa Liberă: În principiu, dar împuţinarea împuternicirilor, a împuternicirilor prezidenţiale oare nu asta şi este?

Igor Volniţchi: „Este un război constituţional, iar ei au nevoie de unul de rating, anume de unul politic...”

Europa Liberă: V-am înţeles, domnule Popov, concluzia dvs.

Andrei Popov: „De acord, sunt, în totalitate, de acord. Cred că Partidul Democrat se va apuca serios ca să îi umfle. Ştiţi cum e când umfli un balon şi e înţepat, dar se întâmplă că e înţepat şi el explodează. Partidul Democrat nu are nevoie de aceasta. Ei vor să umfle din strat balonul şi îl înţeapă şi treptat va sâsâi, fâsâi, ş-ş-ş-ş şi pe neobservate vor ajunge la 30 de procente la următoarele alegeri. Ceea ce nu îmi place este faptul că Partidul Democrat, conducerea acestuia, se ocupă de discreditarea tuturor şi oamenii au indigestie politică. Toţi sunt stropiţi de noroi, oamenii nu mai cred în nimeni şi nu doar apatia şi ura îndreptate asupra politicienilor, dar şi neîncrederea în ţară, este o situaţie periculoasă...”

Europa Liberă: Este chiar periculos.

Andrei Popov: „Trebuie să oprim aceasta”.

Europa Liberă: Este deja o temă pentru o altă emisiune. Vă mulţumesc pentru această analiză. Ne vom întâlni exact peste o lună pe undele de radio ale „Europei Libere”, rămâneţi cu noi.

XS
SM
MD
LG