Linkuri accesibilitate

Cele trei motive ale demisiei lui Dorin Chirtoacă din funcţia de primar al Chişinăului


Dorin Chirtoacă.
Dorin Chirtoacă.

Nu e limpede deocamdată dacă guvernarea va admite sau nu scrutinul anticipat dorit de fostul edil al capitalei moldovene.

Primarul suspendat al capitalei, Dorin Chirtoacă, și-a anunțat demisia, așa încât să forțeze organizarea unor alegeri anticipate în Chișinău, la 20 mai. Acuzat de abuz și corupere pasivă, liberalul Chirtoacă se consideră victima unor dosare fabricate la comanda liderului PD, Vlad Plahotniuc, pentru a-l alunga de la primărie, unde s-a instalat în locul său, de peste trei luni, primărița interimară Silvia Radu. Astăzi, el a spus că nu mai poate reveni în funcție din cauza uneltirilor guvernării, dar că „cetăţenii Chişinăului vor un primar ales”.

Cele trei motive pentru care Dorin Chirtoacă se retrage din funcţia de primar al Chişinăului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:49 0:00
Link direct

Dorin Chirtoacă dă trei motive pentru retragerea sa din funcţia de edil din care a fost suspendat cu luni mai devreme la cererea procurorilor ce-l anchetează în dosarul parcărilor.

Mai întâi, Chirtoacă spune că a realizat că nu se va mai putea întoarce la locul de muncă, aşa cum a sperat de la început, iar s-o lase pe Silvia Radu, interimara despre care crede că a fost pusă prin eludarea legii la primărie de democraţi împreună cu socialiştii, ar însemna să le devină complici celor pe care i-a numit „uzurpatori”.

„Altceva decât alegeri anticipate în Chişinău nu văd ca soluţie pentru deblocarea lucrurilor,” a spus el.

Apoi, Dorin Chirtoacă a vorbit despre faptul că locuitorii capitalei nu merită să fie lipsiţi de dreptul de a-şi alege ei edilul:

„Locuitorii municipiului Chişinău, conform legii şi a bunului simţ, trebuie să aibă un reprezentant ales la primărie, bun, rău, deştept, mai puţin deştept, dar de ei hotărât, nu de dl. Plahotniuc sau de dl. Dodon. Este minimul ce le-a mai rămas. Eu am primit mandatul de la cetăţeni. Nu de la Plahotniuc, Dodon sau Leancă, toată această gaşcă putredă aflată la putere. Şi eu doar în faţa cetăţenilor răspund şi doar lor le pot da acest mandat.”

În sfârşit, edilul spune că dacă ar mai întârzia cu decizia, s-ar intra într-o incapacitate tehnică de declanşare a alegerilor: cu un an înainte de data viitorului scrutin, nu se pot organiza alegeri anticipate în Chişinău. Prin urmare, demisionând acum, s-ar prinde ultimul tren. De ce n-a făcut-o mai devreme, bunăoară când o astfel de solicitare sunase din gura unor politicieni din opoziţia extraparlamentară precum e Andrei Năstase, liderul DA?

„Era crucial ca cetăţenii să înţeleagă că este vorba despre uzurparea puterii, că este vorba despre preluarea în forţă a primăriei, că este vorba despre dictatură”, a explicat Chirtoacă, schiţând totodată şi nu gest de îndoială că scrutinul va fi admis de putere.

Totodată, a încercat să pareze suspiciunile, care posibil nu vor întârzia să apară, că ar intenţiona de fapt să ofere liberalilor, partidul condus de unchiul său Mihai Ghimpu şi aflat în decădere, platformă de lansare în viitoarea campanie parlamentară.

Pentru prima data, Chirtoacă a încercat să ofere şi o altă explicaţie a demersului lui Vlad Plahotniuc îndreptat, aşa cum afirmă, împotriva-i decât cea că a dorit să preia controlul asupra capitalei: nu i-ar fi autorizat construcţia unui hotel cu 16 nivele în grădina publică Ştefan cel Mare, în locul cafenelei Guguţă, de asta i-ar fi comandat dosarul, a pretins Chirtoacă, invocând astfel o explicaţie care există demult la nivelul speculaţiilor.

„Acum, vedeţi cum e: eu infractor, ca şi cum, iar el - mare conducător de stat”, a spus Chirtoacă, după care şi-a formulat mesajul-cheie:

„Frica e cuvântul de ordine astăzi în R. Moldova. Şi în aceste condiţii – să se facă alegeri parlamentare… Care alegeri parlamentare? La noi e dic- ta - tu - ră. Stat capturat a fost ieri. Astăzi e dictatură.”

Reacţiile la demisia lui Chirtoacă care au venit până la această oră din sânul puterii sugerează că democraţii şi-ar dori ca, în percepţia publică, gestul să rămână drept un semn de protest al unui penal.

„Figurează în mai multe cauze penale,” a spus purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari.

„Alegeri cât mai rapid, ideal odată cu parlamentarele”, a spus Ion Cioban, liderul socialiştilor din consiliul municipal.

O reacţie entuziasmată a avut, pe de altă parte, lidera PAS, Maia Sandu. „Chişinăul poate fi scos acum din mâinile corupţilor”, a spus ea.

Nu este limpede deocamdată dacă va admite sau nu puterea scrutinul anticipat dorit de Chirtoacă şi dacă nu, ce vor face forţele politice pentru a o determina să-l organizeze.

Previous Next

XS
SM
MD
LG