Primarii din Chişinău şi Bălţi vor fi aleşi în 20 mai

Imagine generică/

Decizia Comisiei Electorale Centrale pune capăt speculațiilor că s-ar fi dorit amânarea scrutinului pentru a face pe plac guvernării.

Your browser doesn’t support HTML5

Primarii în Chişinău şi Bălţi vor fi aleşi pe 20 mai


Data alegerilor în municipiile Chişinău şi Bălţi a fost votate în unaniminate. Totuşi doi membri ai CEC, Vladimir Şarban şi Sergiu Gurduza, au insistat că decizia este întârziată şi că ar fi fost tergivernsată fapt ce a alimentat speculaţiile precum că s-ar dori amânarea acestor scrutine.

„Cu ce ocazie noi am tergiversat adoptarea acestei decizii?”, a întrebat Vladimir Şerban.

Sergiu Gurduza: „Proiectul de hotărâre privind stabilirea datei alegerilor nu ar fi mai mult de 30 de cuvinte. Un ditamai aparat şi cu Dvs. (Alina Russu - n.r.) în frunte… 30 de cuvinte, trebuiau să treacă atâtea zile. Am impresia că unele procese se obstrucţionează şi se tergiversează în cadrul CEC după informaţiile care apar în presă, briefinguri sau alte informaţii eronate.”

Președinta CEC Alina Russu a respins aceste acuzații.

Aproape 23 de milioane de lei ar fi necesare, potrivit devizei de cheltuieli aprobată de CEC, pentru desfăşurarea alegerilor din cele două cele mai mari oraşe ale ţării. Parlamentul ar urma să adopte o rectificare a bugetului pentru a identifica aceşti bani, a menţionat Alina Russu. Reuşita acestui exerciţiu a fost pusă la îndoială însă de Sergiu Gurduza:

Credeţi că parlamentul va face modificări la legea bugetului şi va găsi 23 de milioane de lei într-o săptămână. Noi ce nu înţelegem ce se întîmplă? Că nu vor fi găsiţi bani pentru aceste alegeri...

„Noi stabilim data alegerilor astăzi, 12 martie. Până la 21 martie când începe perioada electorală parlamentul trebuie să găsească 23 de milioane. Credeţi că parlamentul va face modificări la legea bugetului şi va găsi 23 de milioane de lei într-o săptămână. Noi ce nu înţelegem ce se întîmplă? Că nu vor fi găsiţi bani pentru aceste alegeri.”

Până acum doar liderul PPDA, Andrei Năstase, şi-a anunţat intenţia de a participa pentru funcţia de primar al Chişinăului. El a cerut sprijinul altor formaţiuni din opoziţia proeuropeană, în special formațiunii PAS a Maiei Sandu, pe care a sprijinit-o la rândul său în alegerile prezidențiale din 2016.

PAS anunţa anterior că va lua o decizie după ce CEC va stabili data alegerilor şi după ce va desfăşura un sondaj intern cu privire la sprijinirea liderului PPDA în alegeri sau înaintarea propriului candidat. După ce CEC a anunţat data alegerilor, PAS a anunţat că va decide azi data la care îşi va convoca Consiliul Politic Naţional care ar urma să ia decizia finală.

Andrei Năstase şi Maia Sandu au criticat săptămâna trecută anunţul liderului PD, Vlad Plahotniuc, că democraţii nu vor în înainta propriul candidat în cursa pentru capitală, dar va sprijini candidat unic al dreptei proeuropene. Atât PAS, cât şi PPDA cred că democraţii ar vrea să folosească în alegerile din Chișinău tactica din prezidențiale, când au spus că o sprijină pe candidata europeană, Maia Sandu, dar l-ar fi sprijinit în realitate pe socialistul Igor Dodon.

PSRM va anunţa duminică, 18 martie, candidaţii în cursa pentru funcțiile de primar în Chișinău și Bălți, în cadrul ședinței extinse a activului PSRM. Vor fi candidaţi „puternici”, precizează comunicatul socialiștilor.

Se zvoneşte că consilierul municipal Ion Ceban, tot el consilierul şefului statului ar putea fi candidatul socialiştilor la şefia capitalei. Tot din zona speculaţiilor e că liberalii îl vor înainta în cursă pe vicepreşedintele formaţiunii Valeriu Munteanu, care e de ceva vreme comentează activ situaţia din municipalitate şi aruncă săgeți în direcția primarei interimare Silvia Radu.

Alegerile locale noi în municipiile Chişinău şi Bălţi survin urmare a demisiilor primarilor Dorin Chirtoacă şi, respectiv, Renato Usatâi. Ambii şi-au anunţat demisiile la mijlocul lunii februarie la o distanţă de câteva zile. Primul a demisionat Usatâi, spunând că nu ar vrea „ca la Bălţi Plahotniuc să facă ceea ce face cu Chişinăul”. Ulterior Chirtoacă a invocat că prin demisia sa vrea să strice presupusele planuri ale guvernării de a prelua primăria cu ajutorul dosarelor penale împotriva sa, dar fără alegeri prin menţinerea interimarei Silvia Radu.